AdSense Top

вторник, 11 октомври 2011 г.

Онлайн дебат Прошков - Кадиев - Каролев - Пехливанов - Томов


Твърдата ми убеденост е, че платената политическа реклама вреди на демокрацията в България. Това се наблюдава и в сегашната кампания. Политиците, обвити в комфорта на скритата платена политическа пропаганда в електронните и печатни медии, съзнателно избягват пряк контакт помежду си, осланяйки се на пухкавите публикации и репортажи.

Абсурдът достига до там, че медиите забраняват на анализаторите, които канят в ефира си и студиата си, да споменават имена на партии, защото "законът го забранявал…" Вътрешната ми убеденост е, че зад подобни забрани се крие изцяло комерсиален интерес и страх от законното право на опровержение, което отново не е изгодно финансово за медиите.

Така, принципът "ден година храни", услужливо заложен от законодателите от ГЕРБ и АТАКА, се превърна в убиец на политическия дебат, както и в палач на младите и не толкова влиятелни финансово политически формации…

Това ме провокира да мисля за алтернативни възможности за нормален политически дебат и противопоставяне на тези.

Идеята за онлайн дебат се роди едновременно в моята глава и в мислите на моя приятел Иван Стамболов — Сула. Когато му звъннах, той вече беше мислил по въпроса и така, от дума на дума, стигнахме до окончателната идея да организираме онлайн дебат между основните политически сили в София.

Зарадвах се, че човек, с когото имаме някои леки противоречия за допустимата степен толерантност при третиране на различията между хората, както и степента, в която трябва да се грижим за околната среда, мисли като мен за нуждата от адекватен политически диалог. Така, заедно с него, стигнахме до практическата реализация на идеята за свободен и публичен дебат.

Ето я развита:

Дебатът ще се състои на 16 октомври в БТА. От 18:00 до 20:00 ч.

Това е програмата:

Участници: 
1. Георги Кадиев, БСП. Кандидат за кмет на София
2. Прошко Прошков, Синята коалиция. Кандидат за кмет на София
3. Николай Пехливанов, Атака. Кандидат за кмет на София
4. Владо Каролев, НДСВ. Кандидат за кмет на София
5. Цветозар Томов, издигнат с листата на Зелените за общински съветник в София

Регламент:

Продължителност: 120 минути.
Основна тема: Коя е истинската опозиция на ГЕРБ?
Въпроси: Ще се събират в двата блога (www.asengenov.com и www.sulla.bg), след което ще се обобщят и изберат най-подходящите и ще се разделят в няколко под-теми.
Техника на водене на дебата:
— редът за участие се определя с жребий
— продължителност за дискусия на всеки въпрос до 15 минути
— Задават се 5 до 8 въпроса, продължителност 2 мин.
— 5-те участника отговарят по ред, определен с жребия, по 2 минути, общо 10 мин.
— Дебат между участниците — 10 мин. за всеки въпрос

Двамата водещи, аз и Иван, ще следим за спазване на дисциплината на говорене и уважителното отношение между участниците, както и за стриктното спазване на регламента и времето

Успоредно с това ще има гласуване в Интернет кой от участниците се е представил най-добре.

Диспутът може да бъде да бъде гледан от сайта на БТА. За да вградите плейъра на БТА на своя сайт ползвайте следния код:


Това е самият канал на БТА (когато има събитие, което се излъчва):


Get Adobe Flash player


Очаквам вашите въпроси към участниците в коментари под този текст.

6 коментара:

  1. Браво, Асене! Прекрасен пример! Сигурна съм че няма да е последният, а ще бъде последван и умножен! Резултатът ще е в полза на избирателя!

    ОтговорИзтриване
  2. Получих в имейл следния въпрос от Стойчо:

    "ГЕРБ гласува в общината за запазване паметника на Съветската армия. Какво е Вашето виждане за бъдещето на паметника и по какво се различава от ГЕРБ-овото?.."

    ОтговорИзтриване
  3. По скайпа получих и един въпрос от Комитата:

    "Какви са вашите критерии за успех в първия месец от вашия мандат като кмет и в първата година. Какво да очакваме от вас да постигнете в първия месец и в първата година?"

    ОтговорИзтриване
  4. И още един въпрос, получен на имейла от формата за контакти:

    Здравейте!

    Приветствам Ви за чудесната инициатива, с интерес ще следя дебата.
    Ето и 2 въпроса (макар и донякъде по 1 тема) от мен:

    Мислите ли, че трябва да има закон за София и какво трябва да се съдържа в него?

    Какво е мнението Ви за децентрализацията на общините и с какво Вие можете да подпомогнете този процес?

    Пафката Тафраджисийски

    ОтговорИзтриване
  5. И още един въпрос от имейла:

    1. Кои са добрите качества на всеки един от опонентите ви в дебата? Ако не бяхте кандидат за кмет и изборът ви беше ограничен само до вашите конкуренти, кого от тях бихте подкрепили?

    2. Кой е най-добрият град за живеене по света, според вас (къде бихте посъветвали децата си да живеят)? Кои са най-важните неща, които ще направите, за да стане София такъв град?

    Поздрави и успех!
    Невена

    ОтговорИзтриване
  6. Нови 2 въпроса на моя мейл:

    1. Ще допуснете ли ново строителство на територията на Природен парк Витоша, включително на ски писти и съоръжение в ски-зоната на Алеко? Какво мислите за проекта за така наречената "модернизация" на ски-зоната предлаган от регистрираната на Верджинските острови офшорна фирма "Витоша ски", на коята сегашната управа продаде лифтовете на Витоша?

    2. След като общинския съвет години държа гражданите на едно петаче в залата на общинския съвет, най-накрая не се сдържа и съвсем ги изгони, като им забрани да се изказват по време на заседания и сега те единствено могат да гледат заседанията от екрани от съседни помещения. Някои от вас са били общински съветници - как въобще търпите това и с каква съвест не протестирате ежеднвено срещу това безобразие. Какво всъщност трябва да предприеме един кмет за да създаде наистина прозрачна администрация?

    ОтговорИзтриване