AdSense Top

сряда, 4 август 2010 г.

Народът: "шибан!", ами министрите?

Вчера, отговаряйки на въпроси на "Дневник", министърът без портфейл, но явно и без възпитание, си позволи да псува не кого да е, а целия български народ. Бяхме чували, че сме лош материал, но подобно отношение от страна на управляващите към тези, които с вота си са ги овластили до сега, струва ми се, не сме виждали. Подразнен от смисъла на въпросите, които му задава журналист от вестник "Дневник", Божидар Димитров не сдържа нервите си и казва буквално следното:
"…Защо бе майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е, т'ва не мога да си го обясня при тоя ШИБАН народ, при тия ШИБАНИ колеги…"(около 4 мин. 50 сек. на интервюто)
Излишно е да припомняме на уважаемия министър, че тоя "шибан" народ изпрати началника му във властта и по този начин направи неговото министерстване възможно.

Излишно е да припомняме на уважаемия господин премиер и неговия министър, че такова отношение към работодателите, които, гласувайки, фактически ги назначават на работа, е недопустимо и неприемливо!

Да си представим аналогична ситуация във Франция, Великобритания или САЩ, където висш държавен служител се изтъпанчва пред някоя медия и казва: "This fucking nation!..." Какво би се случило с подобен политик? Колко би изтраял във властта, след подобно изявление?

На подобно действие най-разумното противодействие е незабавно уволнение!

И най-важният въпрос: как биха постъпили медиите? Сигурен съм, че биха постъпили различно от българските! Аудио-файлът изчезна от Интернет. Добре, че се сетих да си го запазя. Вестниците? Нищо! Вечерните телевизионни новини? Тези, които гледах — и те нищо... Нямало натиск ли? Никой НЕ КОМЕНТИРА скандалното (за мен) изказване на Божидар Димитров.

Ако приемем думите на Божидар Димитров за подходящи и уместни, тогава няма как да не парафразираме мисълта му по следния начин: "...шибан народ — шибани министри!"





снимка: Дневник
П.П. Първоначално бях останал с впечатлението, че аудио-файлът е свален от страницата на Дневник, заради сходни статии (първа и втора). Извинявам се за неточността

29 коментара:

  1. Никак не съм съгласен с въпросният министър за изказването му. Но дори и в издънка.... той си е прав. Шибан народ сме си. И разбира се не обичаме да ни казват колкото сме тъпи и жалки /сещам се за отзвука след като ни сравниха с тоалетна/ та за това се палим толкова на такива неща. Но че увеличават прага за пенсионирането... никой не се възпротивява от нас. А всъщност това много пряко ни засяга. Защото вместо на стари години да си отпочиваме, ние ще доработваме като роби за да стигнем пенсионна възраст.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз вкарвам изказването в един друг контекст... Овластени — управлявани. Управляваните изразяват несъгласие или съмнение в някоя теза на управляващите и те... "Шибан народ". Това е по-страшно от простото кръчмарско попържване... Затова министерствата се различават от шкембеджийниците..

    ОтговорИзтриване
  3. При положение, че казва истината ??? Какво сте недоволни! 100% ПРАВ!

    ОтговорИзтриване
  4. Асен, мисля че говорите пълни глупости. Никой не е виновен, че репортерката на "Дневник" е неграмотна, и някак е пропуснала основни правила в журналистиката. Била съм и радио журналист. Работила съм с програма за обработка на аудиозаписи. Чистила съм записи от странични шумове и ненужни изказвания. Това е правило за работа с аудиозаписи.
    А по въпроса за някакъв евентуален можеби "натиск" върху медиите - в случая "натиска" е една неграмотна репортерка.

    ОтговорИзтриване
  5. Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме...Петко Славейков

    ОтговорИзтриване
  6. Калина, я пак? "…Защо бе майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е, т'ва не мога да си го обясня при тоя ШИБАН народ, при тия ШИБАНИ колеги…" Това "ненужно изказване за почистване" ли е?! Нещо не Ви разбирам, Калина. :)

    ОтговорИзтриване
  7. @Вафио2: Нали няма да сложите БД до П. Славейков... Моля Ви...

    ОтговорИзтриване
  8. Всъщност Асене, прав си! Не може един така наречен политик да се изказва по този начин. Недопустимо е! Но ние много обичаме да изместваме темата.
    А сега към Калина. Това, за което говориш се нарича ЦЕНЗУРА! Прилага се от подкупни или страхливи човечета, нямащи нищо общо с истинската журналистика. Няма как да се "орезили" един политик, ако той самият не го направи.

    ОтговорИзтриване
  9. Според мен след като доказателствата за тези мощи, до момента, се изразязяват единственно в някаква „логична връзка„ в познаване археологията на душата на средновековния монах и за това че били заровени в земята, а не изложени на показ плюс надпис че някакъв тома ги бил донесъл от някъде си- всичко това са по-скоро предположения за автентичност , а не доказателства. След като и БД. е наясно че е така, след като не може да намери логични аргументи за защита на „доказателствата“- като всеки глупак натикан в ъгъла от собствената си некомпетентност започва да псува „народа“, че най-лесно.
    По начало, това министерство беше създадено от ББ специално заради него -БД, като отплата за някакви си услуги, което е абсурдно за една нормална държава, също като министерството по бедствията при предното правителство, така че крайно време е да бъде закрито, а БД да ходи да копае с кирката на Перпирикон.

    ОтговорИзтриване
  10. Аудиозаписът не е изчезнал, стои си под статията в Дневник ето тук: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/03/941776_bojidar_dimitrov_za_moshtite_krai_sozopol_zavijdat_na/
    Журналистката от Дневник действително беше отчайващо зле подготвена, но заради начина, по който задаваше въпросите си - плахо, несигурно, неосведомено.. не използвайки силни аргументи за изказаните съмнения (а такива има!) Но въпреки това (а може би тъкмо заради това, чувствайки се "силната страна") господин Димитров изпадна в бяс. @Калина, ако беше изрязала тази част от интервюто, щеше да "почисти" всичко, което беше полезно да чуем от него.

    ОтговорИзтриване
  11. @Blumane: Странно! Вчера го нямаше, значи пак се е появил. Подписвам се с две ръце, че го нямаше. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Явно министрите трябва да ни лъжат колко сме трудолюбиви, колко сме добри, колко сме горди, че сме българи. А един ако рече да каже истината - анатема. Шибан е народа - това е факт. Не само от турци, не само от руснаци, а сега и от американци. И колкото по-бързо разберете, че сте шибани, толкова по-бързо можете да си извадите пениса заврян изотзад.

    Но иначе е вярно, че един министър трябва да се изказва много по-галантно и елегантно. Например:

    "Защо Господи, защо има толкова злоба на този свят? Ето това не мога да си обясня при този наведен и на колене народ, при тизи наведени и на колене колеги…"

    Но нищо ненормално. На шибан народ - шибани политици.

    Класация на основните движещи сили на българина:

    1. Алчност;
    2. Злоба;
    3. Завист;
    4. Тарикатлък;
    5. Мързел.

    Първото е всеобщо, второто малко по-малко и т.н.

    ОтговорИзтриване
  13. @Асен
    Може би си гледал този вариант ;) : http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/03/941871_bojidar_dimitrov_moshtite_na_ioan_krustitel_rodiha/ - почти идентични са.

    Аз първо на него бях попаднала и за малко да пропусна същественото.. Но търсачката на Дневник дава добри възможности да следиш дадена тема, погледни например следното развитие: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/05/942555_bojidar_dimitrov_ne_znam_koi_sa_tezi_anonimni/

    Изглежда "шибаните колеги" с право останаха анонимни... Не знам какво да си мисля, отчайващо е. Добре поне, че са останали някакви хора, които помагат на желаещите да се информират да го направят, а и при това излизат с имената си..

    ОтговорИзтриване
  14. wattie,
    А пък седемте смъртни гряха са:
    скъперничество;
    гняв;
    завистничество;
    леност;
    горделивост;
    чревоугодничество;
    похотливост.
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%82%D0%B5_%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0
    Може да ги сравните. Изводите си ги направете сами.

    Колкото до израза "лош материал", авторът /може би умишлено?/ заблуждава хората, защото Бойко в Чикаго беше пределно откровен, но не е казал думичката "лош". Справка - в края на запазения от мен видеофайл:
    http://marystaneva.blog.bg/politika/2009/06/11/istinata-predi-vsichko.347453

    Добре е да сме коректни, нали?

    ОтговорИзтриване
  15. Не мисля, че трябва да има изненадани, това си е естествено последствие от толерантността ни към предишните му (мисля, че "им" е по-уместно) изяви:
    http://mapto-on.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  16. Ах, това беше голяма излагация от страна на Калина. Първо оплю репортерката (която наистина много стреснато звучеше), после се похвали, че е учила радио журналистика и накрая сподели, че подобен род изпълнения на политици принципно се трият. Браво, поздравления...

    Колкото до истината... каква точно истина е генерализацията? Шибан не означава абсолютно нищо, не носи никакъв смисъл, а се използва като обида. Да не говорим, че по този начин г-н Димитров заявява, че 7 милиона души са еди-какви-си, нещо, което може само да накара някой да повдигне вежди в недоумение.

    Към уверените, че поведението на Димитров е нещо повече от безобразна простотия, неуважение и неадекватност, мислете за себе си каквото искате, третирайте околните като боклуци, но после не се изненадвайте, че вие сте на същото дередже.

    ОтговорИзтриване
  17. До всички: КОРИГИРАХ СЕ. Благодаря ви за помощта!

    ОтговорИзтриване
  18. Значи записът не е била свален? И все пак по едно време на същото място в сайта започна да се отваря друга статия.

    ОтговорИзтриване
  19. Добре си обобщил с "шибан народ — шибани министри!", Асене. Thumbs up за статията ти и благодаря за качването на видеото в YouTube :)

    Изказването е безспорно скандално и според мен, но коментарите тук просто ме довършиха. Някак си оставам с впечатлението, че мнозиството коментиращи мислят, че човекът просто казва неприятната истина, че журналистката е виновна някак или че ние сме си виновни???

    Най-малкото, за което човек ми могъл да се възмути в това видео, е абсолютната липса на каквато и да било компетентност и научна коректност в изкаванията на Божидар (душа не ми дава ни министър, ни някак иначе да го нарека)...

    Аз лично, като Енея, ще чакам оставка.

    ОтговорИзтриване
  20. фейсбук група с искане за оттегляне на Б.Д.:

    http://goo.gl/N0j9

    ОтговорИзтриване
  21. Даже и не очаквах, че много хора ще са възмутени от изказването на БД. Някак тези изказвания се харесват на масата и това установих още след избирането на ББ именно от "лошия материал".
    След като прочетох статията, видях заглавието на друга, което гласеше, че ББ нахокал БД заради невъздържания му език. Та си помислих "Веднъж и ББ да каже нещо смислено.", ама останах излъгана - изобщо не ставаше въпрос за това, а за някакви компенсации от Турция срещу подкрепа за членство в ЕС.
    Кога България ще стане прилично място за живеене??? Най-вероятно никога, след като се толерира откровения цинизъм на управляващите. Та в тоя ред на мисли - не е ли вярно, че всеки народ си заслужава управляващите???

    ОтговорИзтриване
  22. Мая, това, с Турция е първият жълт картон на Б.Д...

    ОтговорИзтриване
  23. На мен пък ми хареса гласът на девойката, която задаваше въпросите.

    ОтговорИзтриване
  24. Асене, не вярвам да има втори жълт:( Та те си приличат в изказванията. Най-вероятно го е похвалил за думите и не вярвам да го смени.

    ОтговорИзтриване
  25. Много е на място цитатът от П. Славейков!! Няма никаква видима разлика между лирическите герои от тези стихове и съвременните граждани на РБ, за които БД си мисли, наричайки ги "шибаняци" (да използвам производно).

    ДРУГ е въпросът, че министър не бива да се държи като селяндур!!
    А още по-друг е въпросът, че селяндур не бива да се назначава министър.

    ОтговорИзтриване
  26. Най-неприятното е, че вместо да се извини, Б.Д. продължава да наглее:

    "...Става въпрос за злонамерена акция, уточни за "Стандарт" Божидар Димитров. Той поясни, че с фразата е визирал определени историци и археолози, нападнали откривателя на ценната реликва - проф. Казимир Попконстантинов... Министърът заяви още, че е безкрайно учуден от обвиненията в липса на уважение към българите. Мен винаги са ме обвинявали точно в обратното - че прекалено преувеличавам интелигентността на нацията, допълни още историкът..."

    Източник

    ОтговорИзтриване
  27. В "Труд" темата я има, тръгва от първа страница. Материал има и на последната страница на в. "Сега".

    ОтговорИзтриване
  28. Вие до кога ще се занимавате с глупости? Само се чоплите и се чудите с каква глупост да се захванете... Обърнете енергията, която използвате срещу себе си, огледайте се хубаво и тогава давайте квалификации кой какъв бил, защото каквито сте вие такива са управляващите!!! Защо миниистрите да са различни?

    ОтговорИзтриване
  29. Шибан народ с още по шибан министър.

    ОтговорИзтриване