AdSense Top

понеделник, 9 август 2010 г.

Различните измерения на морала на ГЕРБ и министър Божидар Димитров

Цецка Цачева без да иска уцели десятката. Крилатата ѝ фраза, че "моралът има много измерения" символизира управлението на ГЕРБ. Премиерът Борисов и министърът на българите в чужбина, Божидар Димитров са олицетворение на многопластовия морал, описан от Цачева. Единият — със склонността си да раздава щедри обещания, често неизпълними, а другият — със станалите пословични вербални изцепки.

Сигурен съм, че сред фразите, с които ще бъде запомнено управлението на ГЕРБ е тази с "ш***ния народ", която неминуемо провокира Интернет общността да отговори с репликата "ш***н народ — ш****и министри".

Как реагира премиерът?  Никак. За да запази своя министър, за когото измисли специално безсмислено министерство, след като Божидар Димитров се обиди, че не е в правителството, той наруши точно това, което усилено гради през годините, в които е в политиката и най-вече през годината на своето министърпредседателсвтане — наруши мъжката си дума (да го уволни при втори гаф) и удари собственоръчно имиджа си на мъжкар, който наказва всяка несправедливост.

Въпреки, че, както и самият Божидар Димитров потвърди, Борисов му е обещал, че при втора издънка ще се разделят по живо, по здраво, Борисов не реагира на изцепката с "ш***ния народ".

Какво направи самият Димитров? Да се извини, да каже, че си е изпуснал нервите? Не! Прочете тълковния речник и даде поредното просташко интервю, в което, освен, че обясни, че думичката "шибан" не била обидна, този път устатият министър удари не само българките (като част от ш***ния народ), но и рускините. Направи го по един доста нелицеприятен начин. Ще си позволя да спестя вулгарните му думи, вярвайки, че всички ги знаят много добре.

Какъв точно е проблемът?

От една страна, министърът се оправдава, че са виновни колегите му, които били "диви завистници", от друга, проблемът се засилва от наглото му желание да обясни всичко с речника, който описва думичката "шибан" като обикновена, никак не обидна дума, сякаш никой от нас не познава жаргонните изрази в българския език...

Тези два факта, както и нежеланието на Борисов да се вслуша в здравия разум и да санкционира поне с думи разюздания министър, вкарани в контекста на многопластовия морал (по Цачева), описват по един безспорен и красноречив начин управлението на ГЕРБ. Добавете и скандала с фалшифицирането на закона, свързан с рекламата и наркотичните вещества и ще добиете представа за поне три измерения на морала на ГЕРБ.

Няма да коментираме средствата, харчени още от времето Л. Живкова, за опазване на Културно-историческите ценности. Ще се съсредоточим върху мощехранителницата. Ако Димитров беше коментирал казуса като вярващ, нямаше да има проблем. Ако беше оставил свещениците да говорят, вместо да се опитва да създаде сензация около себе си и родния си град - всичко щеше да е спокойно. Той обаче се намеси като министър и историк, с което неминуемо предизвика обществен и научен дебат. Така, вкарвайки си автогол, той стана жертва на собствената си липса на възпитание, отприщвайки поредица от словесни гафове, обиждайки всички наоколо с просташкия си изказ и наглото си поведение.

С това той затрудни и благожелателя си, който по не съвсем ясни причини му измисли и министерство.

Сега, от приятел, Божидар Димитров е на път да се превърне в един от най-големите морални препъникамъни на премиера, въпреки опитите на Борисов да прехвърли топката в полето на Димитров, с репликата "Питайте него, той е достатъчно голям".

Така, Б.Д. се превръща в сериозен проблем за Б.Б., който има избора да затвърди впечатлението за многоластовия морал на ГЕРБ или да санкционира вулгарната простащина, демонстрирана от неговия приятел-министър по единствения възможен начин — като поиска и приеме оставаката му!

Снимка: Sofia Photo agency

2 коментара:

  1. Извинявам се, че пиша тук, но нямам фейсбук профил. Има граматична грешка в писмото за оттеглянето на министър Божидар Димитров:

    "...и одобряват ли колегите на министъра и лично министър-председателя,..."

    правилното е:
    и одобряват ли колегите на министъра и лично министър-председателяТ,

    защото съкратено е така: одобрява ли министър-председателЯТ...

    и съответно думата е подлог.

    ОтговорИзтриване
  2. Ще го поправят сигурно. Ако не е вече поправено. :)

    ОтговорИзтриване