AdSense Top

петък, 16 декември 2011 г.

Несъществени нарушения за идиоти по същество…

Конституционният съд (КС) се произнесе по искането за касиране на президентските избори в България.


Решението, лишено от солидна вътрешна и международно-правна аргументация, се свежда до много елементарно и, за съжаление, изцяло не-юридическо твърдение: има нарушения, но те са несъществени… Именно, несъществени:

В становището на новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Асенов Плевнелиев и Маргарита Стефанова Попова се заключава, че не е възможно в едни нормални демократични избори, както при всяко човешко дело, да няма пропуски и нарушения и се прави позоваване на практиката на Конституционния съд за това, че от решаващо значение при преценката за законност на произведени избори е дали по делото ще се установят толкова съществени и многобройни нарушения на закона, които да мотивират у Съда убеждението, че ако не бяха се случили, изборният резултат щеше да бъде друг.
Така с едно несъществено от професионална гледна точка определение членовете на КС, довършиха това, което ГЕРБ и лично Искра Фидосова започнаха — окончателно легитимираха отношението на политическия елит към българския народ като към идиоти по същество.

Междувременно, впечатлението, че ни имат за идиоти по същество се затвърди и от напълно йезуитското, лицемерно и популистко обръщение на Европейския парламент към Русия, с призив да повторят изборите.

Защо йезуитско, лицемерно и популистко?

Йезуитско, лицемерно и популистко именно защото същият този Европейски парламент, доминиран от ЕНП, не пожела да призове България да проведе отново изборите.

Значи, когато нещата опират до държава, управлявана от "посестрима" партия, нещата са окей, а когато същите по сила, характер и мащаб нарушения се извършват в страна, извън ЕС, тогава може да размахаме нравоучително пръст, така ли?..

Така е, когато нарушенията са "несъществени"...

Решението на КС доказва и друго.

Конституцията трябва да бъде променена, а делата за касиране на президентски и парламентарни избори трябва да се водят по процедура, подобна на делата за касиране на кметските избори. Така жалбоподателите ще имат шанс адекватно да развият и докажат тезите си в (да се надяваме) справедливо съдебно съревнование.

Ако подобна промяна бъде приета, жалбоподателите ще могат и да сезират по-горна инстанция, а 12-те "архонта" в КС няма да могат, да речем, под натиска на политическия картел в България, да се "саморазправят" с неудобен кандидат, спечелил неочаквано изборите.

Ако такава промяна бъде приета, независими или "неудобни" за политическия картел кандидати и партии ще могат, следвайки стандартна и достъпна административна процедура, да потърсят адекватна защита на пасивното си изборно право, ако то бъде нарушено...


ПО СВЕТА, във всяка държава, където съществува подобна институция, сред най-честните и почтени съдии в държавата се избират неколцина с идеята, че те ще формират Конституционния съд, а той, от своя страна, ще има ПОСЛЕДНАТА ДУМА по върховенството и справедливостта на Закона.
Как е у нас?

По същество, макар да се позовава на "несъществените" нарушения, решението на КС е тежка присъда за цялото българско общество.

Това решение, по съществото си ще тежи на съвестта на 12-те "архонта" в КС и нищо не може да компенсира това, че именно те санираха всички закононарушения с йезуитско и лицемерно определение преди предстоящите през 2013 година парламентарни избори...

Няма коментари:

Публикуване на коментар