AdSense Top

събота, 10 декември 2016 г.

АЕЦ Белене 1990: "Свищов – градът на обречените"

Това е много интересен документ, който прочетох в Държавния архив. Обръщението е от края на 1989 или началото на 1990 г. и е заведено в деловодството на Деветото (комунистическо) народно събрание. Подписано е от свищовските БКП, ОФ и ДКМС шефове. АЕЦ "Белене" е описван като катастрофа, която ще обезлюди региона. Като проект с "фатални отклонения" и като проект, започнат в противоречие на експертни становища от експерти и БАН.


ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ГРАДА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

Драги съотечественици,

Всички обществени организации, партии и сдружения, гражданството на Свищов се обръщат към Вас за подкрепа в борбата за спиране на строителството на АЕЦ - Белене.

Нашите основателни опасения и тревоги засягат целия български народ. Нека обедимим силите си! Строителството на АЕЦ - Белене е в противоречие с екологическите, икономическите и хуманни интереси на нашето общество.

Строежът на АЕЦ - Белене е започнат въпреки заключението на екологическата експертна комисия на БАН от 1980 г., която определя района Белене-Изток като неподходящ за изграждане на АЕЦ.

Една АЕЦ в СССР, дала през 1989 г. тринадесет аварии, е изведена от експлоатация поради липса на екологическа експертиза, разрешаваща строителството ѝ. арменската АЕЦ също е изведена от експлоатация поради силната сеизмичност в района.

Вече е известно, че изборът на площадката е възможно най-неподходящ за строителството на АЕЦ поради силната сеизмичност на района, льосовия фундамент, свлачищата и поради посочената от някои специалисти тектонска пукнатина.

При строителството на АЕЦ - Белене са допуснати съществени слабости – “фатални отклонения”.

В международен мащаб не е решен въпросът за съхраняване на радиоактивните отпадъци. Съветските учени и обществеността енергично се противопоставят на унизителната практика да се поема в СССР отработеното ядрено гориво от чуждестранните АЕЦ, съоръжени със съветско оборудване.

Къде в нашата малка и гъсто населена България ще се намерят достатъчно отдалечени от двете АЕЦ площи за погребването на тези крайно опасни отпадъци? Кой ще носи моралната и материална отговорност за обезплодяването и обезлюдяването на цели райони?

Експлоатацията и погребването на АЕЦ ще бъде колосално бреме за нашата изтощена икономика!

Една съществена част от най-плодородните земи – над три милиона декара, от които половината в съседна Румъния, при експлоатацията на АЕЦ ще бъде загубена за селското стопанство.

Преките последствия от радиацията ще засегнат селищата от 30-километровата зона. В нея живеят 300 хил. души в градовете Свищов, Никопол, Белене, Левски, Турну Мъгурели, Зимнич и още десетки села. Тези мъртви селища ще бъдат заличени от картата.

В Гърция вече са издадени инструкции за защита на населението при авария в АЕЦ-Козлодуй!

Построяването на АЕЦ-Белене с реактори ВВЕР-1000 ще блокира за близките 40-50 години възможността да се въвеждат други, по-сигурни и икономически по-изгодни реактори.

Мъртвите за многo десетилетия територии около Чернобил и Южен Урал са уникални резервати на смъртта и сериозно предупреждение за съдбата на България!

Драги съотечественици, драги свищовци, живущи извън нашия град, чуйте тревожния и повик за солидарност в борбата срещу строителството на втора АЕЦ. В името на живота на нашето и на бъдещите поколения – подкрепете ни!

Драги учени и специалисти, апелираме към Вас, към Вашата гражданска съвест за активно участие при решаване на проблема АЕЦ-Белене. Парламентарната група работи при отворена врата. Подкрепете ни!

подписи:

Общински народен съвет - Свищов
председател Цв. Цветанов

Общински комитет на БКП - Свищов
първи секертар доц. к.и.н. Г. Николов

Общинско ръководство на БЗНС - Свищов
председател П. Русев

Зелена партия - Свищов
секертар к.и.н. Ас. Радев

Общински комитет на ОФ - Свищов 
председател М. Мусакова

Общински комитет на ДКМС
секертар Ив. Попов

Общински комитет за еколого-икономическа защита на Свищов
за комитета А. Георгиева

Екогласност - Свищов
председател ст. ас. Ив. Върбанов




Няма коментари:

Публикуване на коментар