AdSense Top

сряда, 1 март 2017 г.

Различна гледна точка за случката с Поптодорова

новината в полските медии
Мислех темата за приключена, но не би. Неглижирани бяха няколко основни факта, свързани със случката с Елена Поптодорова на летището във Варшава.

Със сигурност разбирам положението ѝ и изразявам разбиране и съчувствие за проблема с болната ѝ майка. Но няма как да не спомена тези няколко елемента.

Първо, в най-общия случай, ако някой бъде задържан по подозрение за кражба в магазин – това става извън магазина. Тоест, сигурно е, че луксозното кремче е било в нея. Тя не го и отрича.

Втори важен момент е това, че медиите у нас настойчиво ни внушават, че тя не била арестувана, а била задържана. Технически, двете думи са синонимни, а разликата е важна само за наказателен адвокат и за задържания, в смисъл на това, какви са евентуалните последици за него/нея. В конкретния случай, Елена Поптодорова е била задържана от полицията, докато не плати глоба и след това е била пусната да си ходи по живо, по здраво.

Трети важен елемент е фактът, че тя се легитимира с дипломатически паспорт. Тук мненията са две: тя има право да ползва пожизнено такъв паспорт заради  дългогодишните ѝ "принос" към дипломацията, а вторара е, че тя няма право. Аз приемам версията на българското МВнР, разпространена в медиите, че тя има пожизнен дипломатически паспорт, но смятам, че би било далеч по-разумно от нейна страна да си беше извадила личната карта, а не да ползва дипломатическия си статус като параван. Това, според мен, предизвика широкия медиен отзвук, който неминуемо ще се отрази и на нейната кариера.

Четвърти много важен елемент е внушението, което се прави през българските медии, че става дума за хибридна акция срещу Поптодорова защото видите ли тя се била изказала твърдо и заела силна актируска позиция по отношение на шистовия газ, НАТО и други чувствителни за Кремъл теми. Това твърдение има за цел да наложи личната преводачка на Тодор Живков като приемлива, преминала през десен катарзис личност, с ярка, дори неудобна за официална Москва антируска позиция. Дори това да е така за днешната Елена Поптодорова, мнозина, сред които е и пишещият тези редове, я смятат за напълно неприемлив представител на България в международната политика, именно заради комунистическия ѝ генезис и кариера, стартирала като верен и предан на БКП кадър. Сравнението с Бокова е напълно релевантно.

Това внушение се подкрепя от една чиста лъжа – новината била разпространена първо от руските медии. Невярно! Новината бе разпространена първо от полските медии, сред които и авторитетният "Жечпосполита". А часове по-късно бе препечатана от руската агенция РИА. Следете ги тези неща, колеги, не се излагайте!

Последно нещо по темата: любопитен съм да науча от застъпниците на тезата, че Поптодорова е жертва на хибридна атака, как точно ще обястят факта, че жената, за която твърдят, че има антируска позиция и е неудобна за Кремъл, бе атакувана от медиите в Полша? Полша, която е в много напрегнати отношения именно с Русия. Елементарната логика подсказва, че Поптодорова е по-скоро приемлива за Полша, ако твърденията за нейната антируска позиция са верни. Това е несъстоятелно и нелогично твърдение.

Казусът и името на Елена Поптодорова може лесно да бъде изчистен от съмнения с три елементарни действия от нейна страна:

  1. Да покаже разпечатка от телефона си, за да стане ясно, че във времето на ареста е говорила по телефона с Бъглария;
  2. Да покаже протокола от задържането или друг документ, удостоверяващ часа на ареста;
  3. Да изиска видео запис от охранителните камери на магазина. Вярвам, че като дипломат и личност, заемаща такива високи постове, това не би било невъзможно именно за да бъде изчистено всяко съмнение.
Вярвам, че не е невъзможно и това вероятно би спасило кариерата ѝ. Стига тя да иска. 

2 коментара:

  1. Бившият депутат от ВНС Христо Марков твърди ,че е имало подобен случай с Поптодорова в САЩ през 1991 г. ,като участник в рамките на официална делегация на НС

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да твърдя със сигурност. Това е случаят, запознат съм:

      http://www.nytimes.com/1991/04/02/us/foreign-officials-evicted-by-grocer.html

      Изтриване