AdSense Top

вторник, 17 март 2009 г.

Опасността от "...ски" фундаментализъм

Заместете трите точки с каквото си поискате от списъка на религиите. Еднакво злокобно звучи, нали така? Има и исторически факти, които вероятно биха потвърдили колко лошо е наследството от това, което се крие зад образувалото се словосъчетание.

Че Яне се олива е ясно и на децата. Че тече цирк се разбра вчера, когато ДАНС прибра на разпит за няколко часа кмета на община Гърмен (където е село Рибново) и преподавателя по Ислям от селото. Прибра ги на свои разноски, но не ги закараха обратно до вкъщи, след като ги пуснаха след 3-4 часа.

Поредния щрих към цирка добавиха участниците тези дни. За сега, дискурсът по темата "Рибново" сякаш се придържаше в политическите граници. Коментираше се заплахата от "...ски" фундаментализъм и "спящи ...ски ядра" в региона. Малцина взеха нещата на сериозно, извън техния "хляб и зрелища" ракурс.

За сега, нещата изглеждат все още под контрол, независимо от прокобите, които двете страни в "проблема" вещаят с плам в очите и огъня и жупела, който сипят срещу опонентите си.

Ако повечето политици и обществото запази здравия си разум, нещата ще утихнат още първата нощ след изборите. Надявам се, вотът да е достатъчно категоричен, за да промени "тройното" статукво, без обаче да вкара нови кресльовци с високо вдигнати длани и искри в очите в политиката...

"Проблемът Рибново" за мен има друго измерение. Заговори се отново за една много хареактерна характеристика на всички по-големи или по-малки източници на напрежение по осите "етнос" и "религия". Думата ми е за РЕЛИГИОЗНОТО ОБУЧЕНИЕ.

Около Рибново отново се заговори и за това! Наричат ли децата учителя си "ага" или не? Преподава ли се радикална форма на Ислям или се придържат до стандартите, установени от образователното министерство? Ходили ли са част от момичетата на абитуриентски бал или са ходили в Турция на поклонение?

Всичко това е възможно именно заради присъствието на предмет "Религия" в училищата! Като предмет, спуснат от държавата! В това е проблемът, а не в това, дали учителят е "ага", "моля, другарко", "господин" или просто "пич"...

Ако държавата запази своят секуларен (светски) характер и не се поддава на изнудването да бъде въведен предмет "Религия", който дава преференции основно на две вероизповедания... Ако държавата прилага всички закони, гарантиращи "националната сигурност, суверенитет, обществения ред и добрите нрави"... Ако "най-големите и традиционни" религии се откажат от желанието си да се ползват от всякаква форма на протекторат (задължително обучение по религия в училищата, намеса на властта, във всичките й форми, при вътрешен конфликт в изповеданията)... Ако политиците и всички останали (граждани, журналисти и пр.) бъдат санкционирани, според разпоредбите на законите, при всеки опит да всяват религиозна омраза и етническа нетърпимост... Ако... Тогава всички ОСНОВАТЕЛНИ опасности от "...ски" фундаментализъм биха могли да бъдат изолирани много лесно.

Звучи утопично, нали? Тогава обаче отпада един много влиятелен лост за контрол над електората - опасността за нацията, за единството, за традициите... Политиците и сателитните им социолози и статистици, подкрепящите ги "духовници" и псевдо-общественици няма лесно да се откажат от контрол над този механизъм. Уви...

Няма коментари:

Публикуване на коментар