AdSense Top

петък, 24 април 2009 г.

За някои депутати и тяхното самодоволството и самоувереност...

Учудващо за мен съвпадение на мнения имаше между изразеното от Колчаков становище за промените, предложени от него, в избирателния закон и Лютви Местан.

Депутатът от ДПС много яростно се противопоставяше преди време на законопроекта за референдумите. Според него, това изземало функциите на парламента и защитавало тезата, че Народното събрание не може да роди демократичен продукт. Обяснено на прост език, Местан ни поучаваше, че само избраните 240 депутата имат вграден демокрациометър и най-добре (да не кажем, единствено те) могат да правят демокрация. Всеки опит подобни функции да се прехвърлят на народа, внушаваше ни Местан, са много лошо нещо!

Вчера, гостувайки на Бареков, депутатът-демократ, борец за ред, законност и справедливост, ни обясни с гордост, как високия процент пред коалициите е много хубаво нещо! Посланието бе много ясно: Колкото по-малко политически партии в Парламента, различни от силните партии на статуквото (БСП, ДПС, ГЕРБ, в някаква степен и РЗС), толкова по-качествена демокрация. Логиката на Колчаков бе елементарна и поразяваща със своята откровена наглост, и самодоволство. Отново, с други думи и механизми, бе защитена тезата на ДПС и Местан, че извън групата на партиите-мастодонти на т. нар. Преход не съществува качествена алтернатива. Не само това! Колачков стигна и по-дaлече: Той доволно, с уверен тон, обясни, че по този начин се "променя системата" и пред нас се отваря портата на успешната евроинтеграция!.. Бетонирайки партиите на статуквото, отрязвайки силно възможността за намеса на нови и по-малко популярни политически формирования, внушаваше ни Колчаков, системата се усъвършенствала и подобрявала.

Че тази логика е порочна ме кара да мисля и фактът, че дори сред управляващото мнозинство се намериха хора, които не я подкрепиха и изразиха мнението, че подобна промяна е недемократична. Странно бе да гледам как червен депутат (Близнашки) обясняваше на демократа Колчаков, че неговата идея е недемократична... Харесва ми този цитат от "Стандарт", който предава разговора само с две изречения:

Моите съпартийци се изкушиха да се разправят с политическия си опонент и постъпиха недемократично. Такова нещо не е правено в последните 20 години, категоричен бе Близнашки.

8-процентната бариера не е европейска практика и норма. Високите прагове вредят на изборния процес, каза още Близнашки и така опонира на Иван Колчаков, бивш седесар, сега в редиците на Яне, който заяви, че бариерата ни отваряла пътя към Европа.

Не рекламирам БСП. Няма да гласувам за тях и работя за това и други да не го правят, но когато депутат, самоопределящ се като демократ, самодоволно ми обяснява, че няма проблем във всичко това, когато нагло ми обяснява, че няма проблем и в това, да се запази статуквото на пазарлъци и договорки, само и само да се стигне до властта на всяка цена и след всякакви комбинации, това просто не го приемам.

Жалкото е, че обратното броене за партийки, като тези на Янев и пр. тече от самото им създаване, но пък лидерите и членовете им работят услужливо за статуквото от момента на активирането им.

Хора, с подобно мислене, които гравитират около демократичните ценности, изчаквайки момента, в който ще изпълнят "мисията" си в услуга на силните партии на статуквото, фактически пречат на промените и демократизацията на страната ни.

Дано подобни предложения и промени, услужливо предложени от тези депутати, и приети от мнозинството на статуквото в Парламента, ускорят обратното броене за всички тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар