AdSense Top

петък, 11 юни 2010 г.

Happy Birth Day, Signor Борисов!

 Какво виждате на снимката? Величествен монумент? Не! Аз виждам как една патрулка с двама служители на МВР пазят една скулптура, достойна за всяка чешмичка в столицата. Намира се на площад "Гарибалди" в София. Вярно, паметникът, да приемем, че това определение не е амбициозно и му подхожда, е на Гарибалди, но не това го прави достойно за (вероятно денонощна) охрана.

Най-вероятно, премиерът си прави подарък на себе си и на своя обичан приятел Силвио (същият, дето му мери гърба с педи...) Не вярвате?..

След като откриха паметник на Иван Вазов в Рим, дойде време на двамата вероятно най-екстравагантни (да не ползвам други, по-силни определения, че не е удобно) премиери в Европа да се съберат и в София. И защо не? Повод си имат. Така никой няма и да разпитва за разходите... Ако Борисов може да литне до Мадрид да изгледа някой и друг мач, ако протоколните служби на другите премиери гледат да го поканят тогава, когато има интересна футболна среща, за да удовлетворят и хобито на българския премиер, защо не и заможният му италиански колега да не може да отскочи до София да пийнат по едно на рождения ден на Борисов? И повод си имат! Паметник на великия Гарибалди ще открият на пъпа на София! Георги Чапкънов - Чапа, автор на пластиката, пък каза, че понеже откриването съвпадало с рождения ден на Борисов, "щяло да стане страхотен празник!" (не съм сигурен, че запомних правилно прилагателното, но смисълът е запазен.)

Ще стане, я! Пък и паметникът не изглежда скъп!.. И сметката ще се намери кой да оправи!

...Това е една от водещите новини тези дни — предстоящият рожден ден на премиера. Че хаосът се задълбочава ежедневно; че един от основните министри — този, на икономиката, казва за думите на премиера (по повод отказа на България да участва в петролопровода Бургас-Александруполис и замразяването на АЕЦ "Белене") буквално следното: "Изненадан съм, че е казал такова нещо. Подобно решение не сме взимали!.." Кой ти гледа! Борисов има рожден ден след два дни! Ура! Да живей! Даже Берлускони ще дойде на страхотния празник. Очаквам и по телервизорите да го покажат това чудно събитие подобаващо!..

Все още не ми вярвате, че треската е всенародна? Добре! Ще ви покажа! Бургаски художник изписва портрет за 3000 лв; столичен бизнесмен пазари икона за 5 бона; най-скъпи пури от Куба; НСО треска я тресе от предстоящия наплив на желаещи да зърнат огнебореца, гасящ бушуващите огньове на световната криза у нас...

А, помните ли как се редяха на опашка да даряват скъпи дарове и на Доган? И на него му подариха портрет. Личен, естествено.

Най-хубавото, както се казва, тепърва предстои, скъпи сънародници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар