AdSense Top

сряда, 23 юни 2010 г.

Против политическото лицемерие...

Идеята се роди на морето миналата година. Обсъдихме я с приятели и се спрях на Комитата, като възможен партньор. Вдъхновена е  от "Обама метър"— мощен Интернет инструмент, който дава възможност за оценка на действията и ангажиментите (предизборни обещания и прочее) на Президента Обама.

Живеейки в България, казвам го и с известна доза ирония, няма начин да не се сблъскаме с често, а напоследък дори ежедневно променящи се мнения на политиците. Често, позициите им се обръщат със скоростта и капацитета на ветропоказател, подложен на въздействието на урагана Катрийн.

Излишно е да давам примери!..

Така, след поредица разговори и срещи, успяхме да постигнем консенсусно виждане по въпроса; записахме основните неща и, без особена увереност, но оптимистично настроени, попълнихме кратката форма на нашите партньори — Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe. За наша приятна изненада, въпреки пълната липса на опит от моя страна, проектът бе одобрен и се реализира с любезната подкрепа на тръста.

Какъв проект?

Нарекохме го условно "Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие". Принципите, които заложихме в проекта може да прочетете в блога на нашата фондация "14 януари"*, но накратко, става дума за следното:

Отворена онлайн платформа, достъпна за всички, която дава възможност за класифициране и съхранение на обширна база данни с ангажиментите, действията и обещанията, давани от политиците по време на избори и през техния мандат на изборна длъжност. Всеки, който желае, ще може, при определени правила, да въвежда, проследява и оценява степента на изпълнение на поетите ангажименти.

Така, след обозримо кратък срок, вярваме, че ще има обширна база данни с истини и лъжи, изречени от политиците.

Ако проектът се развие и набере сила, той може да се превърне във фактор по време на избори, а и не само тогава.

Вярваме, че нашата медия ще представлява интерес и за законодателя, при писане на новите, очаквани от всички, качествено различни от досегашните, изборни правила. :-)

Отворени сме за идеи за домейн на сайта, лого на фондацията ни и лого на проекта.

*Избрахме името на фондацията не случайно. Събитията от 14 януари 2009-та имаха силата и капацитета да променят политическата обстановка в страната, но недоказана и ненаказана до сега бомбена заплаха, послужи като повод за полицията да разпръсне протестиращите, употребявайки брутална сила, което фактически преряза корените на активиращото се за първи път от времето на ранната демокрация гражданско общество.

10 коментара:

  1. Идеята е интересна; успех на проекта!

    ОтговорИзтриване
  2. Следете блоговете ни, всеки ще може да се включи! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Гледайте да го направите стойностно, т.е. не популярно, а с научен подход. Винаги слагайте само и единствено достоверни данни, по възможност с аудио/видео доказателства и никога не слагайте журналистически мнения и интерпретации. И още - знам политическите ви пристрастия. Гледайте да не се влияете по тях...

    ОтговорИзтриване
  4. Моя милост написа коментар на публикациите ви във връзка с вашата инициатива, ако някой се интересува, ето линк към него: Добро начинание: гражданска инициатива против лицемерието и лъжата в политиката, за нравствено оздравяване на обществото ни. Там съм изразил позицията си, но понеже текстът стана малко по-дълъг, та затова давам линк. Предлагам ви също така сътрудничество с интелектуалния кръжец, който издава списание ИДЕИ, понеже намирам доста общи точки в платформите ни. Желая успех на всички участници в инициативата!

    ОтговорИзтриване
  5. Сега се сетих за още едно добро наименование на инициативата, а именно Гражданска инициатива за борба с политическата деморализация, или, по-кратко, Инициатива Граждани против политическата деморализация, което ми се вижда по-добро в момента. Хубаво е да има и други предложения...

    А ето една статия в тази насока, която може да подбуди някой и друг човек към размисли: Началото на борбата с политическата деморализация.

    Приятен ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  6. Ама Вие сте чели обещанията на политическите партии ли преди да гласувате?
    "Тате ще ми купи колело, ама друг път!" Доста наивно..... Порок на младостта е наивинитета. Ще си загладите мирогледа и възприятията с течение на годините. Убеден съм!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за отговора, г-н Генов, по-точно за липсата на такъв :-( Което, впрочем, показва защо всички български инициативи стигат докъдето стигат - до под кривата круша...

    ОтговорИзтриване
  8. Не манипулирайте, моля Ви, г-н Грънчаров. Във Фейсбук Ви писах лично, че веднага, щом имаме публична тестова версия ще Ви пиша.

    ОтговорИзтриване
  9. Сега, когато проектът politikat.net вече e реализиран, ми се иска да има точни дати на обещаното и на срока, който самият политик си е дал. Зачетох се в Бойкометър, ами там има, например, обещание от 2 септ., в което пише, че до 10 дни ЩЕ бла-бла-бла...Ама извинете, днес сме 25-и и няма никакъв резултат, а вие пишете "Няма движение". Какво движение, просто трябва да се отчете като неспазено и точка.

    ОтговорИзтриване
  10. Dary, чувствай се свободен(на), да се регистрираш и да промениш сам(а) статуса на даденото обещание.

    Идеята на проекта е да участва всеки, който желае и има какво да допринесе.

    Ако искаш, дай ми точното обещание и аз ще променя статуса му веднага! :)

    ОтговорИзтриване