AdSense Top

понеделник, 28 март 2011 г.

Няколко въпроса за Белене и ядрената енергетика у нас

Премиерът Борисов полага неимоверни усилия да убеди българския народ, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде построен, рисувайки апокалиптични икономически картини,  въпреки че 76% от него не желае строежа на централата, без да отговори на редица много важни въпроси:


  1. Има ли България планове и какви са те, за третиране и съхранение на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивните отпадъци (РАО) от АЕЦ "Козлодуй" и бъдещата АЕЦ "Белене" (ако допуснем строежа ѝ)?
  2. Какви са перспективите в световен мащаб за добив на Уран и как това ще се отразява на цените на ядреното гориво за идните десетилетия?
  3. Има ли куража Борисов и компания да възобновят добива на Уран в България?
  4. Колко би струвало обогатяването му извън България, поради липса на такива технологии у нас?
  5. Ако бъде приета евро-директивата, ограничаваща износа на ОЯГ и РАО между и извън страни-членки на ЕС, какво предлагат Борисов и компания да се прави с отработеното ядрено гориво и как това ще се отрази на цената на ядреното гориво и ядрения ток?
  6. Има ли и каква е официалната информация за финансовата амортизация на АЕЦ "Козлодуй" (за да може наистина да говорим за евтин ядрен ток)?
  7. Можем ли и на базата на какви финансови доклади да твърдим, че АЕЦ "Козлодуй" се е изплатил и България само печели от произведената електроенергия (за да може наистина да говорим за евтин ядрен ток)?
  8. Имаме ли и каква е официалната информация за формирането на цените на тока от АЕЦ и възобновяемите енергийни източници?
  9. Знаем ли какви са механизмите, с които НЕК формира изкупните цени на фосилната, ядрената и зелената електроенергия (за да можем да говорим за истински свободен и конкурентен пазар)?
  10. Имаме ли информация дали при формирането на цената на АЕЦ "Белене" са калкулирани най-малко следните неща: съхранение на ОЯГ и РАО, демонтаж на съоръжението и рекултивация на региона, след функционалната му амортизация?
  11. АЕЦ "Белене" се намира, според доклад на БАН, в зона с много висока сеизмична активност и риск от земетресение над 7 по Рихтер с честота 2 зементресения на 100 години — какви са оценките за риска от изграждането и функционирането на централата, ако приемем, че отговорите на всички горни въпроси са задоволителни и приемливи?


Сигурен съм, че могат да бъдат зададени поне още дузина подобни въпроси и тъй като не съм чул и прочел отговори, които да са приемливи и удовлетворителни за мен, смятам да се присъединя към протеста срещу АЕЦ "Белене" на 30 март, от 18:30 ч. на Ларгото, пред бившия Партиен дом в София.

3 коментара:

  1. Според разчетите на националната електрическа компания (НЕК) България има достатъчно мощности за да покрие вътрешното потребление от електроенергия че дори и за износ и без АЕЦ "Белене". АЕЦ "Белене" само ще доведе до увеличаване на финансовият риск.
    http://www.youtube.com/watch?v=BZmXttlwaK8

    Според института за ядрени изследвания към БАН, АЕЦ "Белене" не ни е нужна и е политика срещу България.
    http://frognews.bg/news_23024/Prof_P_TSvetanov_AETS_Belene_e_politika_protiv_Balgariia/

    Според института за пазарна икономика ИПИ, АЕЦ "Белене" ще е твърде скъпа, твърде неефективна и ще бъде непосилна тежест за българската икономика и българските данъкоплатци.
    http://ime.bg/bg/articles/rezyume-na-nezavisimata-ocenka-na-ipi-za-proekta-belene-1

    Според ядреният експерт и бивш шеф на агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Георги Касчиев, АЕЦ "Белене" е твърде рисков проект и е авантюра с непоправими последици.
    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14939361,00.html

    Според енергийният експерт от Български енергиен форум (БЕФ) Димитър Иванов, АЕЦ "Белене" не отговаря на националният интереси и е пробив в енергийната сигурност на България.
    http://www.youtube.com/watch?v=TFvGsRH_4cE

    Според министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, енергийният баланс на България е гарантиран и без АЕЦ "Белене" а договорът ни за централата е "клан не доклан". Според него "някой фирми и държави са свикнали да сключват така споразумение, че да получават от 1 млрд. - 900 млн. за себе си, 100 млн. за партньора и 100 млн. за подкуп".
    http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/03/27/1066077_traikov_mejdu_pravitelstvoto_na_patrioti_i_klan_-/

    И още стотици специалисти и експерти твърдят, че просто АЕЦ "Белене" просто не ни е необходима.

    ОтговорИзтриване
  2. До проблемите във Фукушима не води самото земетресение, но липса на ток за помпите. Рискът при Козлодуй както и Белене е, че двете се намират в страна, в която понякога се прекъсва електроснабдяването, може и за няколко дена: http://www.btv.bg/news/bulgaria/bedstvia-avarii/story/436567740-Stotitsi_hilyadi_turisti_po_Chernomorieto_bez_tok_vtori_den.html

    ОтговорИзтриване