AdSense Top

четвъртък, 21 април 2011 г.

Русский самовар, модель "Белене"

снимка: chernobil.info

— Какова была ваша первая реакция на случившееся?
— Первой моей реакцией было недоумение: как такое могло произойти?! Ведь ученые всегда заверяли нас, руководителей страны, что реактор абсолютно безопасен. Академик Александров говорил, например, что РБМК можно ставить хоть на Красную площадь, так как опасности от него не больше, чем от самовара…
Източник: www.chernobil.info

Това са думи на Михаил Горбачов, в които той разказва спомените си за чернобилската авария., случила се точно преди 25 години, на 26 април 1986 година. Руските-съветски учени го уверявали, че опасността е не по-голяма от тази, в един... самовар!

Приемам, че от тогава са минали 25 години, а науката и ядрената енергетика са напреднали съществено... Разбирам всички, които казват, че реакторът в Белене, който руснаците ни пробутват, е от трето поколение и различен, като технология. Поне така казват...

Искам обаче да обърна внимание върху друго: най-вероятно, същите по генезис руски учени са разработвали двата реактора — тогавашният чернобилски и предлаганият ни беленски... Същите по генезис руски учени, твърдели, че чернобилският реактор е безопасен, колкото руски самовар, твърдят и сега, че предлаганият ни беленски е абсолютно безопасен... Същите по генезис руски учени, твърдели, че чернобилският реактор е сигурен, като руски самовар, са допуснали безумна грешка, довела до избухването на реактора и изхвърляне на огромно количество радиация в атмосферата...

Вероятно същите по генезис руски учени ни уверяват, че подобни неща са невъзможни с предлагания ни от тях беленски реактор...

Сега разбирате ли защо, освен икономическата обосновка, която премиерът и кабинетът все още дължат на българите, настоявам и за независима експертиза за сигурността на проекта... 
снимка: chernobil.info

3 коментара:

  1. Във фейсбук получих следния коментар:

    "...Реакторите РБМК произвеждат оръжеен плутонии - това е основната им цел, а токът е вторичен продукт. Самата катастрофа в Чернобил се случи заради завишените заявки за оръжеен плутоний - забележи, по време на уж перестройката, която гламавите западняци мислеха, че намалява апетитите към военно превъзходство на руснаците. И на операторите им е наредено да преминат над допустимите граници на натоварване на реакторите, откъдето се получава и катастрофата..."

    ОтговорИзтриване
  2. Мен лично повече ме притеснява не толкова технологията а производството на тези реактори. Компоненти за руските централи се произвеждат в стотици руски предприятия където в постсъветската ера нивото на качество и контрол са спаднали драстично и цари пълна безотговорност.

    Последната ядрена централа построена от руснаците (същата технология каквато тази на Белене) в Бушер Иран има сериозни проблеми с охлаждането. АЕЦ Бушер беше официално открита преди година и заредена с гориво но още не може да бъде пусната в експлоатация. Наложи се да бъде извадено ядреното гориво и вече цяла година се чудят какво да се прави с нея, много от компонентите и показват сериозни дефекти.
    http://www.nytimes.com/2011/03/01/world/middleeast/01nuke.html?_r=3

    Предпоследната ядрена централа построена от руснаците в Китай също имаше сериозни проблеми с качеството на компонентите. Наложи се Китай да наемат международни независими експерти които потвърдиха занижено качество и опасни компоненти. Стигна се до международен арбитраж. Накрая руснаците се съгласиха да изработят и подменят дефектните компоненти за своя сметка, но това доведе до забавяне на изграждането на централата с над 2 години.

    И накрая, само преди няколко месеца работници от руският ядрено-промишлен комплекс написаха отворено писмо до руския президент Дмитрий Медведев, премиера Владимир Путин и ръководството на държавната корпорация “Росатом” в което пише, че в обектите от ядрената промишленост на Русия цари престъпна небрежност, като десетки милиони рубли държавни пари свършват в джобовете на заинтересовани лица, в ущърб на техническата осигуреност и безопасността на предприятията. Ръководствата и компаниите-подизпълнители правили всичко възможно, за да скрият мащабите на нарушенията и да принудят всички свидетели на случващото се да мълчат.
    http://www.nr2.ru/chel/327162.html

    ОтговорИзтриване
  3. И още един интересен коментар от Фейсбук:

    Виж, аз съм доста увреден професионално и винаги се питам - кого ползва това. Най-важният въпрос, който са задавали римските юристи. И ще ти кажа, че както Бургас - Александрупулис - който съвсем не е приключен като руска амбиция, така и Белене са стратегически, не бизнес проекти на Москва.

    Форматът на Фейса не позволява голямо разгръщане, но ако руснаците започнат да строят Белене, за мен е извън съмнение, че те отцепват - в стратегически смисъл България от ЕС, пускат ядрена завеса на Балканите и мачът свършва за десетилетия напред. Виж Румъния - строят втората АЕЦ Черна вода и сред 11-те инвеститори няма нито една руска фирма - нито компания - майка, нито дъщерна. Реакторите са канадски - CANDU 6 и само за информация също могат да произвеждат оръжеен плутонии.

    Което какво ти говори драги ми Асене - че в стратегически смисъл Румъния ще бъде кооптирана в твърди и непоколебими западни структури, надзираващи и контролиращи какво се случва с този плутонии. Като резултат Румъния става много западна страна - просто се обвързва на много чувствително стратегическо ниво и област.

    Докато тук ставаме икономически обвързани с Москва, във военен смисъл донякъде, доста хилаво - със САЩ, а в политическо отношение сме на хлабав повод към ЕС. Един мъдър човек ми казваше в бурните ми години - луд кон, дълго въже. Е това е!

    ОтговорИзтриване