AdSense Top

петък, 15 май 2009 г.

За враговете и приятелите на Зелените и "медийния комфорт"

Предизборната кампания официално все още не е започнала, но признаците й са налице. Тези дни, в мейлинг листите, на които съм член, видях доза разочарование, че медиите вече игнорират Зелените. Няма как да е иначе, отчитайки, че зад повечето влиятелни медии неизбежно стоят политически интереси. Мен лично изолацията не ме изненадва, даже мисля, че ще стане още по-силна, а Зелените нямат "своя" медия. Поне аз не знам за такава...

Екологичната тема е много активно отразявана в някои влиятелни и обективни печатни и електронни издания, но няма защо да се самозалъгваме, че има шанс И дейността на партия Зелените да бъде застъпена там нашироко. Няма шанс! Даже обратното, напълно вероятно е еко и зелената идея да продължи да присъства в тези медии, но акцентът да бъде върху това, как ДРУГИ партии я защитават. Започва предизборна кампания, в крайна сметка!

Това, което не направиха Зелените е, че не си спечелиха достатъчно влиятелни медийни и силни политически приятели, които пък са подкрепяни от силни медии. Обявявайки се срещу всички, напълно естествено е да очакват удари от всички страни. Явни или тайни - артикулирани или под формата на изолация и цензура. От сега нататък, всеки репортаж ще струва пари. Ако не на Зелените, то на другите, които ще правят кампания и срещу Зелените или ще противодействат на кампанията на Зелените. Точка. Зелените тази битка трудно ще я водят, а да я спечелят ще е още по-трудно.

За да илюстрирам тезата си, че ако не сме приятели с някого, естествено е да очакваме, че ще сме опоненти, ще си позволя да копирам (без съкращения и редакция) един коментар под текст от блога на една синя симпатизантка по повод клип, публикуван в блога на един зелените кандидати за ЕП, Богомил Шопов:
Привет.
Коментара ми е по повод клипа на Зелените:
http://bogomep.eu/2009/?p=189

Преди да изкажа мнение искам да заявя, че съм участвал на 90% от протестите на Зелените, бутал съм се с Полицията, подписал съм се лично за създаването на партията, съпричастен съм на 100% с проблемите за опазване на природата.
И като такъв искам наи-категорично да кажа следното. Съсипването на природата е резултат от безхаберното олигархично-мафиотско управление на БСП, ДПС и НДСВ. От тук произтичат всички ЗАМЕНКИ, ограбването на най-хубавите български земи от мутри и мафиоти, пругаването на паматта на дедите ни, неработеща съдебна система и т.н.

В този ред на мисли, целите, враговете и симпатизантите на зелените и Синята Коалиция напълно съвпадат. Изключително ми е неприятно, че Зелените не са част от Синята Коалиция. Изключително ми е неприятно, че видях Иван Костов редом с агент Гоце в клипа на Зелените. Действително, в ОДС имаше много ченгета, като Бисеров, Цонев, Яне, Юруков, които опетниха и Иван Костов. Но искам да ви кажа, че благодарение на Костов сега сме в EU и благодарение на него можем да се жалваме на Европейската комисия. Също така по негово време се създаде НАТУРА 2000, по негово време нямаше нито една ЗАМЕНКА, той единствен удари по финансовите интереси на известни мафиоти, заради което 6 години след неговото управление той е "най-мразения" политик в BG!!! Единствен уволни 50% от правителството си. Беше инициатор на промени в конституцията за сваляне имунитета на съдии и депутати. По него плюят най-зловещо всичките горе-споменати. И накрая ВИЕ най-лекомислено го вкарахте в клипа си до Гоце. Безобразие!!!

Безкрайно сте ми симпатични, подкрепям идеите ви безрезервно, но се научете да различавате черното от бялото, крайно време е, за да имам доверие във вас. И преди да очерняте някой вижте какво е направил. Слагайки всички под "всички са маскари" губите много ценни поддръжници и приятели в лицето на десните избиратели, които в интерес на истината са едни от малкото радетели на демокрацията и природата.

Настоявам да махнете Иван Костов от клипа си и ви съветвам да се присъедините към Синята Коалиция за парламентарните избори. Заедно сме по-силни ! За да има природа, за да няма мутри, за да работи съдебната система, за да сме достоен член на EU, a не Задунайская Губерня!
Суважение,
Цветан Дунчев
Лично аз смятам, че Зелените трябва внимателно да анализират подобни мнения, ако искат играта да не "загрубее" още повече в разгара на кампанията.

36 коментара:

  1. Много си прав, вече не сте НПО а партия и трябва да се държите като партия. Много от симпатизантите на СИНЯТА ИДЕЯ симпатизират и на ЗЕЛЕНАТА. Много от симпатизантите на СИНИТЕ са ви подкрепяли във всички акции за натура 2000, срещу престрояването на ченоморието и планините и т.н. и ще продължат да ви подкрепят. Аз лично познавам няколко човека които въпреки, че ще гласуват за СИНИТЕ, се подписаха във вашата подписка и дадоха дарение за ЗЕЛЕНИТЕ. Не търсете врагове там където ги няма. С негативната кампания на някои ваши симпатизанти срещу СИНИТЕ и срещу вестниците на икономедия ще си спечелите единствено врагове. Ако това не е политика на ръководството на партията направете една официална декларация и обуздайте тези ваши симпатизанти. Иначе ще загубите много приятели.

    ОтговорИзтриване
  2. аз пък си спомням една авиокомпания балкан разсипана показно по Костово Време, спомням си и едно Кремиковци подарено на свои хора. Да Костов много помогна да се затвори по бързо Кремиковци, но тогава бях син на беден кремиковси работник и мръсните игри на ръководството за да го подарят се отразиха много зле на мен и на семейстовто ми...

    С.

    ОтговорИзтриване
  3. Интересен коментар от привържениците на СДС, но питат ли се колко хора НЯМА да гласуват за "синята идея" именно защото Иван Костов и други подобни персони са там? ;-)))))

    ОтговорИзтриване
  4. А не е ли просто по-добре да мислим КОЕ НА НАС НИ ДОБАВЯ ГЛАСОВЕ, вместо да броим колко другите ще загубят? Другите ще се постараят да отправят съответните послания, за да си ги "приберат" обратно. Ние какво ще направим и от коя трибуна?..

    ОтговорИзтриване
  5. Много си прав, вече не сте НПО а партия и трябва да се държите като партия. Много от симпатизантите на червената идея симпатизират и на ЗЕЛЕНАТА. Много от симпатизантите на социалните права са ви подкрепяли във всички акции за натура 2000, срещу престрояването на черноморието и планините и т.н. и ще продължат да ви подкрепят. Аз лично познавам много хора които въпреки, че ще гласуват за КБ, се подписаха във вашата подписка и дадоха дарение за ЗЕЛЕНИТЕ. Не търсете врагове там където ги няма. С негативната кампания на някои ваши симпатизанти срещу когото или пък срещу вестниците на Ирена Кръстева ще си спечелите единствено врагове. Ако това не е политика на ръководството на партията направете една официална декларация и обуздайте тези ваши симпатизанти. Иначе ще загубите много приятели. В крайна сметка идеята е всички да работим, за България - в Коалиция.

    ОтговорИзтриване
  6. Абсолютно ще се съглся с призивите Зелените да поузреят и да не се държат като ощипана мома, когато чуят за Костов.
    Нека не се подвеждат от черната пропаганда на бившата ДС, сега БСП-ДПС. Вижте фактите, слушайте какво говори този "черен" човек Костов и какво е свършил. Това е човекът на когото дължим членството ни в ЕС, а борбата за това беше жестока и се водеше не само в рамките на нашите граници. Това е човекът, който винаги се е противопоставял на агентурните домогвания за властта и на интересите на путинска Русия. Това е човекът, който за 4 години ни извади от батака на икономическата криза през 90те и ни отвори пътя към Европа. Благодарение на плодовете от тази политика тройната коалиция се задържа вече 8 години на власт, приписвайки си тези плодове на своето управление. Това не са хвалебствия, това са неоспоримите факти. Аз лично също в един момент бях позалитнал, подведен от антикостовистката пропаганда, но гледам фактите, а не какво се говори. Connect the dots, както се казва...
    Лошото е, че сега ще се получи така, че след като плодовете от европейски ориентираната политика на управлението на Костове вече се изчерпаха, тройната коалиция, виждайки, че губи властта ще заложи много бомби със закъснител в следващото управление - и бюджетни и мега инфруструктуни проекти и изобщо едно ужасно наследство, което понеже е със закъснител, когато дойдат новите ще бъдат с вързани ръце. Заради ефекта на забавяне, негативните ефекти, които сега Станишев и Доган залагат, ще се почувстват след изборите, но простият народец няма да види това и ще каже пак "и тия ни излъгаха" Бойко и Костов и те са маскари.
    Затова призивът ми е, нека зелените не попадат в подобни капани на незрялостта, нека възпитат у себе си един по-дълбок поглед към нещата. Нека не пропиляват тези толкова ценни гласове на тези толкова важни избори. Нека поне отидат да поговрят с Костов и Мартин. Аз твърдя, че нямаме друг толкова принципен и далновиден държавник като Костов. Нека се срещнат и разговарят, нека видят доколко се покриват позициите им принципно и нека не отхвърлят възможността за една Синьо-зелна коалиция. Не на последно място нека не ни лишават нас симпатизантите от възможността да имаме реален глас в следващия парламент.
    Ето аз например съм силно раздвоен и бих искал да подкрепя и сините и злените, но имам само един глас. В крайна сметка вероятно ще подкрепя сините, въпреки, че зелената кауза ми е силно присърце. Просто сините ще имат възможност да направят повече неща, по-зрели са и с повече капацитет и опит. Та идеята ми е, не се дърпайте от отбора на добрите само защото БСП, Доган и техните апаратчици са напускали троянски коне навсякъде (нищо чудно и сред Зелените) и мътят водата...

    ОтговорИзтриване
  7. подкрепям edingradinar - разумно мислещите хора няма защо да не се обединяват с Иван Костов. Тъкмо напротив, който не е с Костов очевидно е комунист със или без прикритие и би трябвало да бъде поставен до стена през която да мине танк.

    ОтговорИзтриване
  8. С политически индианци, чието условие за партньорство е уважение към собствения им тотем, не виждам база за разговори. Вижте човека, той не казва - губите ме като десен поддръжник понеже се борите за увеличение на еко-таксата (съвсем условен пример), а си настоява там нещо за портрета на вожда в някакво клипче. Нали разбирате колко абсурдни биха били опитите за диалог с подобни хора.

    ОтговорИзтриване
  9. Не мога да разбера защо тия от сдс и прочие компрометирани политически формации се опитват всячески да вкарат ВСИЧКО И ВСИЧКИ в своеот пространство, един вид да експропиират собственост, възгледи, позиции и най-важното ИДЕИ, които никога не си били техни.
    Какво означава плюели по Костов - този човек многкратно е доказал, че освен да се изживява като "голям, компетентен и в крайна сметка много велик" ръководител, не може да управлява. Може да управлява ДСБ, СДС и квото си поиска,но само като че те са ЕТ (едноличен търговец).
    Само кратко отклонение - щом е толкова добър политик, организатор и мениджър, как така се случиха всички тези безобразия по негово време. Ако е бил всичко това, нямаше да се обгражда и да работи именно с хора като Бисеров, Данчо Ментата, Ал Божков и още куп знайнии незнайни лапачи, лицемери, и в крайна сметка откровени престъпници.
    Така че не бъркайта ековота с вашия. Имат нещо общо, но то е толкова малко, че не си струва да се коментира. И не вие, а съвсем други хора се опитваха през всичките тези години да защитават бг природата. Добре е да престането да крадете чужди идеи и да си останете в мръсния гьол, който такива като Костов, Димитров и пр. коремпирани "държавници" сами създадоха.

    ОтговорИзтриване
  10. Ако доминиращата позиция на Зелените е като на анонимния г-н/дама от 16 май, 12:22, то това намалява колебанията ми и затвърждава все повече убеждението ми да дам вота си в полза на Синята коалиция.
    "щом е толкова добър политик, организатор и мениджър, как така се случиха всички тези безобразия по негово време"
    За кои безобразия става дума? Може би "безобразието", че стабилизира една напълно разбита икономика, в която заплатите бяха 20$? Или "безобразието", че пресече пипалата на руското влияние и ни направи членове на ЕС?
    Или може би имате предвид толкова одумваната приватизация на отдавна изчерпани и изгубили смисъла си предприятия, които трябваше или да се ликвидират или да им се намери бързо собственик.
    Колкото до лицата, Александър Божков човекът си работи в Центъра за икономическо развитие и е един много добър експерт. Да сте го видели да кара яхти или мазератита? Защото това би било по логично, ако беше извършил колосалните кражби, които му приписват.
    За Бисеров и Ментата и децата вече разбраха, че са троянски коне на Доган в редиците на сините. В момента, в който размътиха водата, Костов стана най-големият им враг и бяха изключени.
    Ако Зелените не са способни да видят дори толкова елементарни неща, значи наистина им е прекалено рано да влизат в политиката.
    Затова призовавам, ако наоколо се навъртат ръководни фигури на Зелените, излезте с една ясна декларация къде стоите спрямо другите политически движения, било то сините, било червените, било Костов, било Бойко Борисов, за да сме наясно какви са позициите и колко ясно виждате политическата реалност, за да знаем ние избирателите дали да гласуваме за вас или да дадем гласа си за други хора и партии с по-незамъглено виждане. И специално за сините и Костов си кажете на централно ниво къде стоите, за да са ясни нещата и всеки да си прави изводите.

    ОтговорИзтриване
  11. без да съм вожд на Зеленито заявявам: ако се чустваш представен от Костов и Димитров - гласувай за тях.
    Аз не виждам те за какво се борят и техните изказвания са ми 8 пъти по-мъгляви и запенени от изписаното в този форум, така че за тях няма защо да гласувам.
    Ок - изкараха едно управление, което не беше толкова трагично колкото последвалите го, свършиха някои неща отговарящи на сердностатистическия здрав разум; но и не свършиха много важни неща с които осигуриха перспективите за последвалото влошаване.
    Смятам обаче че е реалистично да се очаква доста по-добро мениджърство на каквато и да е власт.

    ОтговорИзтриване
  12. За 4 години под обстрела на пропагандата на ДПС и БСП какво повече от това, което беше направено?!
    Разбира се, че може много по-добре, хайде да видим Зелените как ще го направят това по-добре като дори не могат да влязат в парламента...
    Да, чувствам се много по-добре представен политически, икономически и стратегически от Синята коалиция и ще гласувам за тях. Но бих искал да видя и зелените в Парламента и да ги видя с много по-зряла и адекватна визия за нещата, а не заблуждавани като малки хлапета от евтина агентурна пропаганда. За това ми е цялото това усилие да пиша тук - не ви агитирам да гласувате за Сините, просто смятам, че някои от вас (надявам се не ръководството) нямат много адекватни визия за случващото се в момента в страната политически.
    Не казвам, че Костов и Мартин са идеални, аз лично смятам, че недостатък на Костов е известен консерватизъм, но може би това е неизбежно при враговете, които има. Ако на Зелените им липсва по-адекватно политическо виждане, на сините според мен им липсва по-адекватна зелена политика - нормално те са хора икономисти, както е нормално и за вас да не сте много добре ориентирани политически и икономически, защото сте еколози. И тъкмо затова бихте могли прекрасно да се допълвате за доброто на всички ни, за да има синята коалиция по-адекватна зелена политика и вие да узреете като политици и стратези.
    Ще завърша с това, че в момента на сайта на RE:TV е качено интервю на Костов в RE:Start от тази сутрин.
    Гледайте и слушайте много, много ВНИМАТЕЛНО!...

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. А ако искате да бъдете по-конкретни и аргументирани от едното голо "Костов не става", бидейки Зелени бихте могли да коментирате- да подкрепите или възразите срещу, предизборната програма на Сините относно природата (виж по-долу). Цялата програма е качена на сайта на ДСБ.
    Същото можете да направите и за зелените програми и политики на останалите по-основни партии.

    Из предизборната програма на Синята коалиция за 2009:

    БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА – ГАРАНТ ЗА КАЧЕСТВО И ВИСОК
    СТАНДАРТ НА ЖИВОТ
    Разрухата на българската природа стана чрез замени,
    унищожаване на 36 000 декара гори по Черноморското крайбрежие
    и курортните райони в планините, презастрояване и унищожаване
    на защитени територии край морето, отказ от защита на зоните от
    “Натура 2000” и други защитени територии, посегателство върху
    националните паркове. Днес има катастрофално разхищение на
    водните ресурси – режим на вода в многобройни населени места,
    разпиляване на минералните, подземните и геотермалните води,
    липса на канализации и пречистване на питейните и отпадни води.
    Има неадекватно управление на отпадъците, неподдържани и
    мръсни населени места, липса на съвременни съоръжения за
    преработка на отпадъци – битови, промишлени, опасни,
    неоползотворяване на отпадъците като вторичен ресурс, монопол
    при събирането и преработването на масовите отпадъци.
    Кабинетът „Станишев” оставя катастрофално неусвояване на
    европейските средства по предприсъединителните и оперативните
    програми, корупция и преостойностяване на обектите,
    финансирани с публични средства. Днес страната има
    неизпълнение на поетите ангажименти при присъединянането към
    ЕС – нито един ангажимент за изграждането на ПСОВ, за депа за
    битови отпадъци, за емисиите на вредни вещества от големите
    горивни инсталации и други промишлени обекти няма да бъдат
    изпълнени, което поражда наказателни процедури за страната.
    Какво ще предприемем незабавно:
    1. Разширяване сътрудничеството с неправителствените
    организации и възможностите за влияние върху решенията на
    изпълнителната власт;
    2. Забрана за промяна на предназначението на земеделски земи и
    гори;
    3. Единно и по-добро управление на водите, нов закон за водите и
    собствеността на водните съоръжения, поощряване пестенето на
    вода, намаляване загубите на вода, оползотворяването на
    минералните води като скъп и конкурентоспособен ресурс,
    стимулиране развитието на поливното земеделие, поощряване
    промишленото използване на промишлените и геотермалните
    води;
    4. Опазване на уникалната българска природа, драстични
    наказания за посегателство върху природата, стимулиране
    участието на НПО и бизнеса в опазването на природата и на
    възможността чистата природа да носи доходи чрез
    експонирането и развитие на съпътстващи дейности,
    правителствена рекламна кампания за поощряване на еко и
    балнеоложкия туризъм, максимално залесяване на страната,
    повишаване качеството на горите, подпомагане на бизнеса с
    щадящо или благоприятно въздействие върху природата;
    5. Прекратяване на корупционните практики при финансиране на
    екологични обекти с публични средства, подобряване на
    организацията, критериите и приоритетите при усвояването на
    европейските средства, бързо преодоляване на изоставането
    при изпълнението на поетите ангажименти и изграждането на
    модерни и правилно оразмерени екологични технически
    съоръжения – ПСПВ, ПСОВ, ДТБО и други инсталации;
    6. Единно и по-добро управление на проучването,
    концесионирането и опазването на подземните богатства,
    поощряване оползотворяването на масовите отпадъци като
    вторичен ресурс;
    7. Оползотворяване потенциала на България от възобновяеми
    източници на енергия – вятър, биомаса, хидроенергия.

    ОтговорИзтриване
  14. Градинарю, градинарю, намали пропагандата, ако обичаш. И да, не всички са еколози, между другото. А болшевишката бинарна схема "свой-чужой" с която боравят костовистите вече буди отвращение у мислещите хора. Тези инфантилни опити всичко да се мисли и разглежда спрямо отношението му към Костов, забоден в центъра като неприкосновен морален тотем.

    ОтговорИзтриване
  15. Та нали вие сте тези, които говорите само за Костов без да навлизате в дълбочина. Сините говорят за политики, принципи, идеи, стратегии, предизборни платформи. Вие сте тези, на които Костов им е трън в очите, а не примерно елемент от предизборната програма на сините.
    Като ще е така, поне излезте с едно официално становище на ръководството на Зелените да ви чуем официалната позиция за сините, било то за личностите им или за платформата им, за да сме наясно ние избирателите и да не подкрепяме зелени, в смисъл на неузрели кандидат-политически формации...

    ОтговорИзтриване
  16. Кой тук говори за Костов освен вас? Официалната позиция е, че партия "Зелените" ще се яви самостоятелно на изборите. Вие като привърженик на "Синята коалиция" най-вероятно ще си гласувате за тях, тъй че не виждам в какво се коренят тревогите ви.

    ОтговорИзтриване
  17. Говоря за Костов, само защото това е единственият "конструктивен" довод против съюзяване със сините, който се изтъква от Зелените. Опитвам се да водя позитивно-критичен спор, но за голямо съжаление не се получава. Ако партията ви заяви кое в принципите, намеренията и политиката на сините не среща одобрението ви, бихме могли да говорим конструктивно и по същество за конкретни проблеми и решения, но засега аз други доводи освен Костов не съм чул от Зелените против съвместни действия със сините.
    Затова е излишно да спорим повече. Ще кажа само това, че в момента в България се води борба не просто за управлението, а за демокрацията. Борба, която мислехме, че 20 години след падането на комунизма, би трябвало да сме спечелили. Без да има демокрация не можем да направим много неща и за природата. Можем да висим, викаме и свирукаме пред министерството на околната среда, ама не помага особено.
    И тъкмо заради тази толкова важна борба всеки демократичен глас е ценен. За вас Зелените стои избора дали да се присъедините към отбора на демократично мислещите хора и заедно със сините да се опитате да направите нещо в следващия парламент или да седите и гледате отстрани като отклоните няколко хиляди демократични гласове, толкова ценни в този момент. Ако успеете да влезете сами, чудесно, но по всичко личи, че едва ли...

    ОтговорИзтриване
  18. Кое ви кара да мислите, че Костов е единствената "конструктивна" причина за самостоятелното явяване на изборите? Това решение бе взето съвсем демократично от Националното събрание на "Зелените" ,споделя се от голяма част от симпатизантите и не считам, че дължим допълнителни обяснения на някои.

    ОтговорИзтриване
  19. Аз също съм симпатизант, но ако наистина официално смятате, че не дължите допълнителни обяснения на никого, още в този ранен етап, когато би трябвало да се скъсвате от обяснения кои сте и за какво се борите, май трябва да кажа "бях"...

    ОтговорИзтриване
  20. Извинявам се, вие на колко партии и коалиции едновременно сте симпатизант?

    ОтговорИзтриване
  21. Кои са "Зелените" и за какво се борят може да видите на следния сайт - http://www.bulgariangreens.org/

    ОтговорИзтриване
  22. Ако смятате, че не мога да съм симпатизант на повече от една формация, това е изцяло за Ваша сметка. Ако смятате, че съдържанието на www.bulgariangreens.org е достатъчно да изрази позициите на Зелените, също е за Ваша сметка.
    А Вие изразител на официалната позиция на Зелените ли сте или на своята лична? Защото не виждам името Ви сред ръководството на Зелените.

    ОтговорИзтриване
  23. Официалните позиции ги виждате на сайта, аз съм редови член на "Злените" и говоря като такъв единствено от свое име. Смятам, че позициите на "Зелените" са достатъчно добре изразени преди всичко с действията по опазване на българската природа през последните няколко години и не се крепят само на голи думи.

    ОтговорИзтриване
  24. Хубаво е, че има различни мнения в Зелените, на мен позицията и на Асен, и на Цветан Дунчев чисто субективно много ми харесва. Но и в своя блог казах, че тук има "малък" проблем. Сега ще го кажа с други думи. Ако човек е твърдо решил да не гласува, той няма да гласува. Ако е твърдо решил да гласува за определена партия, ще си гласува за нея. Но ако се колебае, вероятно се колебае между партии или коалиции, които си приличат в някои отношения. Трудно можем да си представим някой да се колебае между БСП и Синята коалиция, още по-трудно - между ДПС и "Атака. Именно поради това, ако симпатизираме на дадена партия, най-голямата заплаха идва от нейните конкуренти, с които тя има най-много общи черти. Да, много хора харесват и Зелените, и Сините (в доста отношения аз самата също). Тъй че тактически правилното действие, когато класирането изобщо не е сигурно, е да се очерня опонента, който прилича на нас. Ето защо е такъв клипът на Зелените. Това не пречи, ако и двете прескочат бариерата, после да работят заедно :-). И Обама и Хилари се плюха, пък виж ги сега.

    ОтговорИзтриване
  25. не че имам нещо против да разтръбяваме по типичен медиен приом скандалността на някакъв си клип, но май никой от вас не го е гледал - там се казва единствено че "нямаме мужда от нов герой" и на никой син не се отрежда никакво особено място. който иска герой, да си избира - доста лица се изреждат в клипа, все и за сините фенове че се намери някое.
    Има обаче и друг тип хора, със собствен гръбнак и мозък, които смятат че могат чрез личен принос да променят нещата. И за много от тях Зелените са една от малкото платформи, през които това може да се случи. Да се изкарва, че мислят така защото са политически недозрели е само и единствено цинично.

    ОтговорИзтриване
  26. Примерът с Хилари и Обама е подходящ и неподходящ едновременно. Неподходящ защото американската система е коренно различна. Хилари и Обама се бориха за един коловоз на финалната фаза, в рамките на техния си коловоз - демократическата партия.
    Подходящ е, защото по подобен начин според мен би трябвало да се развият в момента отношенията между сините и зелените - да изглаждат разногласията между себе си вътрешно-коалиционно, но на финала и в бъдещото управление нека са заедно и по-силни. В момента в който избирателите си казаха думата на предварителните избори в САЩ, Хилари застана зад Обама и сега работи с него. Тук нямаме предварителни избори, но имаме социологически агенции и те ясно показват, кой е Обама и кой Хилари сред демократично мислещите. Затова нека както Хилари и Обама, сините и зелените да си подадат ръцете. Противното значи да се борят на различни коловози и да разпокъсват и без това разпокъсаното и колебливо демократично пространство.
    Не ме разбирайте погрешно. Прекрасно би било да имаме силна самостоятелна Зелена партия както говори Андрей Ковачев тази сутрин в Re:Start, но за тези избори това просто не е реалистично. Доколкото ми е известно социологическите проучвания дават 1-2% на зелените, а при това медийно присъствие едва ли могат да се надяват на големи положителни изненади.
    Желая искрено успех на зелените, но нека преценят добре силите си и добре да си помислят, ако спечелят примерно 3,99% от гласовете дали всъщност не отнемат 3,99% от силата на демократичната общност в България, ама хубавичко да си помислят...
    И още "храна" за размисъл: дали съвместно със сините няма да се радват на по-добра разпознаваемост, медийно присъствие, възможности за реални действия в следващото управление и позиции за по-следващите избори, отколкото сами и изпадащи под бариерата...
    И още нещо: ОК, по отношение на зелената политика можете да вземете отношение, но какво ще правите в парламента като се гласуват специфични финансови закони, обсъждат се бюджетни промени, националната сигурност и други теми извън зелените, имате ли тези компетенции, професионалисти и ресурсен капацитет? Аз разгледах програмата на сайта на зелените и там виждам доста добри пожелания, но не и конкретни начини как ще бъдат осъществени, за разлика от програмата на сините, която е доста по-детайлна и с ясна визия. Не виждам и кадровия потенциал, една мащабна политика не се прави без солидна структура при това добре разклонена регионално. Пожелавам ви да я имате, но това не става от раз. Според мен имате още много да правите извънпарламентарно и бързате с нетърпението на млади хора, но това може да се окаже контра-продуктивно. В същото време със сините бихте могли да правите и двете неща едновременно - да имате реален глас в управлението и междувременно да градите структури и кадрови потенциал.
    Но както вече казах, желая ви успех!

    ОтговорИзтриване
  27. благодарско!
    тук се надявам Зелените да продължим съществено да се различаваме от сините немислейки от едни избори до следващите; в категории като "ние сме най-малкото зло"; и за всепоглъщащата важност на това вождовете да са депутати.
    За сините пък се надявам да осмислят евентуалните ползи на извънпарламентарността и да предоставят "реален глас" на гражданите на страната ни, независимо от това дали са членове на техен коалиционен партньор или не.

    И последно - стига с евтините манипулации кой има потенциал и кой не. Ако почнем да изброяваме поименно коя партия какви специалисти има, ще се окаже че само БСП има достатъчен кадрови потенциал за управление.

    ОтговорИзтриване
  28. Много държа да поясня само, че предизборният щаб ИМА мандат да преговаря с други политически формации, включително и за подкрепа мажоритарни кандидати. Цитирам последно решение на НС почти ДОСЛОВНО.

    ОтговорИзтриване
  29. Предвид факта, че някои кандидати на ДСБ вече оплюха Зелените си е резонно да се направи такъв клипа. Иначе ако се разсъждава на принципа - да подкрепим Сините, а не Зелените, за да не откраднем "ценни гласове" от демокрацията, най-добре да гласуваме за Боко Тиквата, защото той "досега е бил комунистите и пак ще ги бие".

    ОтговорИзтриване
  30. И още нещо - Зелените са игнорирани, не защото нямат медийни приятели, а щото не си плащат. Толкоз.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимни,
    1. Война е. Ако не сме с тях, сме срещу тях. Публично или партизански, войната е неизбежна. Пакт за ненападение (вярвам, че разбираш какво имам предвид) ще помогне.

    2. Не е само до плащане. Ако имаме партньори, те могат да направят посланията ни за околната среда чуваеми.

    ОтговорИзтриване
  32. Простете - само до плащане е...
    Иначе за ненападението е добра идея. Вижте изборите за президент - Волен атакуваше само Първанов, другите се ядоха помежду си и останаха далеч зад първите двама.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимни,
    простете, но представете си един дебат, при който наред с, да речем, финансовите експерти от дадена коалиция, седи и един от Зелените, който говори за еко-проблемите? Ще го заглушават ли? Или ще слагат цензурна лентичка? :-)

    ОтговорИзтриване
  34. няма да го поканят.
    като днес в канал 1...

    ОтговорИзтриване
  35. Защото сме опоненти. Идеите не са общи, а конкурентни. Логично е! Коментирайте казаното от Тафров за околната стерда, моля!

    ОтговорИзтриване
  36. Имате реален шанс да използвате интернета за медия.
    Дори Полицаите го направиха успешно вече.
    Гугъл предлага безплатна реклама- ad sense.
    Не може ли системата автоматично да "номерира" анонимните, като анонимен1, анонимен2, за да не се объркваме?
    Има възможност да се пише име, аз исках да съм "вториградинар", обаче не беше прието от системата. Защо? Тогава това TypePad няма какво да прави в "Коментиране като"- става излишно.

    ОтговорИзтриване