AdSense Top

понеделник, 11 май 2009 г.

Защо никога няма да си сваля МР3 на Румънеца и Енчев?

Слушах Бого Шопов по Дарик в "Челюсти". Темата беше за Интернет пиратството. Опонент му беше Енчев (от дуета Румънеца и Енчев). Говореха на различни езици. Бого обясняваше за свободния пренос на информация; за регулиращите механизми на пазара, които да стимулират потребителите да плащат разумни такси за сваляне на филми и музика; за това, че интернет е просто среда, не по-различна от всяка друга среда, в която може да има и неща, които излизат извън нормата. Говори за европейските стандарти; за механизми за компенсация на авторите...

Енчев главно фамилиарничеше с Бого, наричайки го непрестанно "приятелю", без отношенията им да са предмет на дискусията. Основните му аргументи бяха свързани с това, какво трябва да се направи, за да се гарантират приходите на "творците". Как точно да постъпват пари за авторите.

Няма да коментирам надълго участието му в "мюзикаутор". Сродното му "Артистаутор" искаха по 50 стотинки на диск с документален филм, озвучен от един артист, при оферта за тиражиране от трета фирма около 1.50...

Енчев удари и по своите фенове, които, уверен съм, поне 90% са регистрирани потребители на Замундата... Трябвало да им се спира интернета, ако сваляли повече от два пъти.

Няма да говорим за правата на тези фенове-потребители, които си купуват компютри със сиди устройства с регионална защита например, която може да бъде променяна само 5 пъти. Това го има и на лаптопите, с които по принцип се пътува... Това се прави единствено с цел защита на интересите на шоу бизнеса, към който Румънеца и Енчев принадлежат. След като изчерпиш позволените от производителя промени на региона, устройството се заключва и трябва да се отключи, а най-често смени, ako искаш да го ползваш с DVD дискове от друг регион... "Ние, от бизнеса така... Колегите от биснеса онака...", говореше Енчев... Да, Румънец, да Енчев! В това ви е проблемът с мр3-ките и филмите в Интернет! Изкуството се комерсиализира и мутира от творчески акт, насочен свободно към масовата публика, в действие, целящо генериране печалба. Продукт. Стока. До толкова сте заинтересовани от печалбата, че качеството на продукта и верността на феновете не ви интересува много-много. До толкова, че сте готови да ги жертвате в борбата за печалбата си.

Освен това, няма да си сваля мр3-ка на Румънеца и Енчев, защото не ми допада музиката им.

4 коментара:

  1. Поддържам на 100%.

    Спомняма си преди време имаше едно съвместно турне на Еминем и Линп Бизкет, което беше в подкрепата на Напстер - програма за даунлод на mp3-ки от мрежата. Идеята им беше да подкрепят идеята, като дадат и гласност че трябва да се уважават авторските права.

    А не да се циври, че били окрадени и не се уважават като творци. Айде сега да не влизаме подробности защо не се купуват - един път е самото ни възпитание и възможностти, и втори път е самия изпълнителк - струва ли си.

    А и да си го говорим честно, повечето (да не казвам всички) изпълнители правят повечето си пари от турнета, да разчиташ само на прадажби на музиката си е меко казано - смешно и несериозно.

    ОтговорИзтриване
  2. Това на Еминем и Лимп Бизкет ми изглежда същото, но в друга опаковка.

    Чувал съм, че Металика имали изходи за всякакви записвачки по някои от концертите си. Да не записваш с джиесемче, а да си запишеш качествено концерта. Не знам дали е истина, но това е пътят.

    ОтговорИзтриване
  3. Беше само Енчев :) Благодаря ти за чудесното мнение.

    ОтговорИзтриване
  4. Това не променя съществено нещата, но ще го редактирам веднага. Извинявам се на Румънеца, явно не съм слушал началото. :(

    ОтговорИзтриване