AdSense Top

петък, 8 май 2009 г.

Още нещо за ползите от сътрудничество между Зелените и Синята коалиция

Едно евентуално политическо партниране между Зелените и Синята коалиция ще доведе до напълно логичен, приемлив и желан политически резултат - парламентарно представителство на партия Зелените.

Участвайки пряко в парламентарния живот, Зелените ще можем да дадем смисъл на младите да участват в политиката, като по този начин им даваме шанс да се "върнат в играта". Зелените ще могат да дадат една нова демократичната алтернатива на градските, модерни млади български граждани, които в момента нямат реално политическо и парламентарно представителство.

Ще се разшири политическия фронт срещу Доган и БСП, които, вижда се, че не желаят единна опозиция, планирайки, по този начин, да смажат демократично мислещите хора по-лесно. Повторих го няколко пъти, че в конкретния момент в България НЯМА противопоставяне на едни политически идеи и възгледи, срещу други, а има конфликт по оста демократи - недемократи. Комунизъм, пост-комунизъм и "фасадна демокрация" срещу реална демокрация. В България се наблюдават всички признаци на мека диктатура. Партнирайки си, Зелените и Синята коалиция застават на страната на демокрацията, което, в конкретния момент, е водещото в политическия живот в страната.

Останалото, идейните и конкретните фактически и исторически обременявания и различия, са по-скоро детайли, които съвсем ще изгубят своето значение, ако управлението на БСП, ДПС и техните сателити и креатури, продължи още 4 години.

Моето мнение е, че само заедно, с подкрепата на масата от хора, които ще застанат зад демократичната идея, демократичното гражданско общество в България ще може да се противопостави ефективно на политическата мафия и олигарсите, давайки алтернатива за реална промяна и "връщане на държавата на гражданите". Чрез широко политическо сътрудничество и партниране на демократичните партии, към които причислявам и Зелените и Синята коалиция, разпиляването на гласове ще бъде предотвратено и сценарият на БСП и ДПС ще се осъществи значително по-трудно.

А, че такъв сценарий има е видно например от "играта" на Яне Янев, който има като основна цел да цепи и раздробява СДС, привличайки негови симпатизанти.

Партнирането, никак не е задължително да го наречем коалиране, между Зелените и Синята ще помогне на единството на демократичната и реформаторска общност и ще разшири възможностите за сформиране дясно-центристко правителство.

Колкото и високопарно да звучи, това може да се окаже и историческо събитие и роля на новоформираната политическа партия Зелените в една истинска война за всеки мандат в броенето до 121 при формирането на желаното и от Зелените реформаторско мнозинство.

7 коментара:

  1. Синя коалиция не съществува юридически. СДС не е подписвало споразумение чрез своя единствен законен представител Пл. Юруков. Нямат шанс да се регистрират за Евро-изборите, а според мен и за избоите за национален Парламент. Новото ръководство на СДС в лицето на М. Димитров и Д. Гяуров направиха достатъчно юридически гафове, от които хората на Христо Бисеров и Йордан Цонев в СДС (Пл. Юруков и др.) да се възползват. Правят и нови юридически гафове в момента, които допълнително наливат вода в мелничката на въгрешните опоненти в СДС.

    Синя коалиция няма погледнато и чисто политически. СДС не е това, което си мислите. СДС не е разни интелектуалци с леви разбирания и десни убеждения, дето гласуват и симпатизират на т.нар. "синя идея". СДС представлява членска маса и структури, създадени от Христо Бисеров и Йордан Цонев през 1996г. Това е коренно различна социална група от вас, които симпатизирате на т.нар. "синя идея". Активистите на СДС по черноморието са точно ония далавераджии, хора на Данчо Ментата, които застрояват крайбрежието и правят далавери с общински земи и реституция.

    СДС се представлява от председателя Пл. Юруков, който предполагам е изнудван от червените чрез вноса на кафе. Човекът правилно се оттегли и даде възможност да се избере ново ръководство, но пък новото ръководство обърка своята регистрация, направи гафове и даде възможност вътрешната опозиция да се възползва чисто юридически.

    Ще припомня обаче, че не е правилно да употребяваме изрази като "вътрешна опозиция", "лобито на ДПС" и пр., тъй като това са именно гръбнакът, структурите и основната членска маса на СДС.

    Въвеждането на депозитите е една изключително недемократична мярка. Впрочем, въведоха я пак СДС: http://forum.bulgariangreens.org/viewtopic.php?f=41&t=476

    ОтговорИзтриване
  2. Свилене, СДС смени ръководството си пред цялата страна и има нов амбициозен ръководител, който има сериозни намерения да реформира както партията, така и държавата. След като мафиотизираните лица свързани с Бисеров, Цонев и ДПС не успяха да съборят СДС отвътре, защото все пак новият лидер успя да наложи, в ход бяха вкарани сили извън партията, това да стане - дори беше посегнато на независимостта на съда.

    Освен това сдс върви след новия си лидер, гласувало му е неведнъж доверие и между другото, социологическите проучвания уверено показват вдигане на доверието в СДС.

    Какво всъщност искат Зелените - да отмъстят за миналото на местни функционерчета на СДС, които не е ясно колко ще останат в партията след края на цялата драма, или все пак Зелените искат да се преборят в България да има законност, демокрация и плурализъм? Кое е по-важно?

    Сигурно не е лесен избор, но затова пък е отговорен.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, и ми е интересна политическата технология с която Зелените мислят да осъществяват целите си - избори или революция? Ще чакат да наберат популярност над 50% за да съставят самостоятелно правителство? Никога няма да влязат в парламента, но затова пък никога няма да направят никакъв компромис дори временен? Интересна е програмата, публикувана на сайта, но методите на политическа борба не са много ясни.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз мисля, че те са по-умни отколкото ти, Комитата, разбираш. Защото аз прочетох, че дори коментират да подкрепят друга партия/коалиция, ако не могат да бъдат самостоятелно. И това е много мъдро. Малко партии биха го направили.

    На адв. Овчаров ще кажа: "СДС се представлява от председателя Пл. Юруков... Човекът правилно се оттегли ...". Вече не се представлява от Юруков, не се е оттеглил, напротив заинатил се е и мъти водата, без да се интересува, че вреди на България. Този непознат човек се срещна с БУШ в неговото имение, не с Клинтън, а с Буш, точно както и Путин го направи. Не мисля, че СДС би искало да се идентифицира с Буш.
    "Синя коалиция няма погледнато и чисто политически"- това не си заслужава да се коментира даже.
    Въобще какво излиза "всички са маскари"?
    Ами излезте от ямата на негатизма и вижте, че има нещо ново, което може и добро да се окаже!Затова явно водят диалог, за да си сверяват часовника, което е добре.

    ОтговорИзтриване
  5. Всички коментари дотук бяха оф топик, защото темата беше за коалиране между зелените и сините. Вече изразих позицията си по това в друг постинг - първо да влязат в парламента, пък после няма да имам нищо против да се коалират. Но, доколкото не са се коалирали предизборно, са конкуренти, такъв е животът.

    ОтговорИзтриване
  6. Димитър Смилянов4 юни 2009 г. в 4:35

    komita, никога не казва никога.
    По темата: мисля, че коалиция между ПП "Зелените" и Синята коалиция поради следните причини:
    1. Сините, като обиграни политици буквално ще "схрускат" Зелените.
    2. Сините са част от статуквото и тихомълком, но твърдо го поддържат.
    3. Сините подкрепиха вдигането на бариерите за изборите заради тясно партийните си интереси.
    4. Сините са политически динозаври. Съществуването на Сините в момента се дължи главно на носталгията по наивната "демокрация" от близкото минало.

    Само да спомена, че много пъти съм гласувал за Сините, но поне тази година ще гласувам за ПП "Зелените".

    ОтговорИзтриване
  7. Димитър Смилянов,
    Не съм аз тоя който казва сега или никога. Все пак е интересно да се наблюдава политическа партия която е готова да похарчи 2 х 50 000 лева с аргумента "никога не казвай никога"
    А за приказките как сините подкрепяли статуквото, след като цялото статукво води кампания срещу тях без да подбира средствата, това е също плод на метафизични аргументи, които моят слаб мозък в момента не може да усвои бързо.
    Уважавам мнението ти, разбира се и правото ти да го имаш.
    Мнението има и втора страна. Човек трябва да понесе отговорността за него.
    Това само ако е отговорен, разбира се.

    ОтговорИзтриване