AdSense Top

понеделник, 4 май 2009 г.

Незначителна подробност от кампаниите на Зелените и Синята коалиция

Много може да се каже за различията от миналото. Важно е обаче и какво се прави в момента.

Лично аз съм на мнение, че след кафеджията в СДС и след къртиците на ДПС и БСП, прокарали 8% и 50,000 лв. депозит, идва време, в което десните ще могат категорично да кажат, че са се освободили от едни от последните (да се надяваме) "лоши", които компрометират синята идея вече толкова години.

Вече много пъти повторих, че за мен, няма други партии, с които ние, Зелените, да можем да си партнираме. Мисля, че различията от миналото, след като бъдат артикулирани между двете страни, могат да бъдат преодолени относително лесно.
Не се притеснявам и от това, че дясното, по дефиниция, бидейки носител на идеи, свързани с бизнеса и капитала, трудно би възприело рестрикции в тези сфери, свързани със загуби, заради опазване на околната среда, но мисля, че Зелената идея е приоритет, защото, макар и наивно казано, околната среда е необходима, за да може да се прави бизнес.

Ето, дори мастодонти, като Глобул и Мтел, вече имат "зелени" програми в мобилните си услуги - отказ от книжна фактура, еко-телефони и пр. инициативи.

Лично аз смятам, че диалогът с десните и Синята коалиция е възможен. Смятам, че можем да обособим три категории искания или условия:
  1. Такива, от които не отстъпваме, като например цианидите, строителното безумие и беззаконие по Черноморието и в природните и национални паркове и т.п.
  2. Такива, които можем да договаряме, като теми и алтернативни решения в сферата на на опазване на околната среда, срокове и процедури за реализацията им.
  3. Условия, от които можем да отстъпим, в името на диалога и стратегическото партниране, като спорове за отминали събития и възможности за реакция.
Днес разговарях с представители на Синята коалиция на щандовете с техните подписки за евро-вота. Започнах разговора с това, че съм от Зелените. Приеха го много добре. Изразиха подкрепа на идеята да си партнираме някак, като единствени възможни логични партньори, за разлика от всички останали. Не харесваха даже "Новото време" и пр.

Е, тук му е мястото да кажа, че въпреки всички възможни критики към неуспешната зелена политика на сините през годините, в момента те са единствените, които са отпечатали, въпреки оскъпяването, което никак не е малко, своите предизборни материали на рециклирана хартия. И нашите са така. Но на нашите не го пише!..

6 коментара:

  1. Свържете се с Вили Лилков, общински съветник в СОС, той се бори срещу неспаването на закона при слагането на GSM станциите по опасен за нас и децата ни начин. С него и Ивайло Йонков пак от СОС на София може да се говори по тази тема, те са част от т.нар. зелен консерватизъм

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че е твърде оптимистично очакването българските "десни" да подкрепят някакви реални еко-идеи. Ако се доберат до властта, "сините" посто ще докарат свои "инвеститори" (разбирай поредните перачи) на мястото на "червените" и ще продължат унищожаването и бетонирането на българската природа.

    ОтговорИзтриване
  3. Боже мой! Наистина ли не можем да излезем от стереотипите? :-) Не мисля, че реално има ясно разделение на леви и десни. Все още проблемът ни е в пост-комунизма.

    Освен това, заплахите, както ти ги описваш, съществуват и при двата варианта: със или без Зелените.

    Тук е и мястото на моята теза: разумен принципен диалог и партньорство, с три вида искания - такива, от които не отстъпваме, такива, които договаряме и такива, които можем да пожертваме временно. Плюс запазване на някаква автономия в евентуална политическа формация или друга форма на сътрудничество.

    Кажи ми, Димитър, без съюзници и партньори кои точно цели ще успеем да изпълним?

    ОтговорИзтриване
  4. Как изобщо може да ви мине подобна идея. Не стига, че самата синя "коалиция" лицемерно се събра, защото усети, че няма да се добере до топлите депутатски кресла... и забравиха какви са ги редили един за друг... И сега ще са готови и рециклирана тоалетна хартия да ползват само да прилъжат избирателя.

    ОтговорИзтриване
  5. Sami, уважавам Вашето мнение и затова съм оставил коментарите без модерация, свободни и анонимни. :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Сами, какво име само! Самуил ли ти е името? Или Симеон? Синятя коалиция, не се е събрала лицемерно. Тя е единствената, която би могла да извади БГ за втори път оттам където комунистите я навират. Иван Костов го направи веднъж, сега отново е ред да я вади някой син! Явно твоите приятели са в червено, и те са всъщност, тези, които са готови да направят, а и го правят 1. коалиция с царя(когото те са изгонили от БГ)2. да направят коалиция с ДПС(които те унижиха и малтретираха, като им сменяха имената, купуваха евтино имотите и какво ли не още, само и само да ни отвлече вниманието), да тегли, разтегля, избягва, смотава се, изчаква..почесва се... и изведнъж ТУШ! сменя законите, така, че да скрие на всички топката! И още много може да се каже.
    Ама има ли смисъл да се 'абиме, като не се знае дали ти ще го разбереш. Да не си от болен-Воленовата, атака на глупака?

    ОтговорИзтриване