AdSense Top

петък, 29 май 2009 г.

"Политическите" искания на гражданските сдружения и "гражданския" характер на политическата партия

Четох различни коментари на текстовете в моя блог. Най-силно се открояват тези, които отхвърлят идеята Зелените да търсят и работят с политически средства за постигане на целите и програмата си. Имам предвид всички допустими и приемливи начини да се засили политическото влияние на Зелените, включително чрез широка подкрепа на програмата ни от други политици и партии, за реализация на конкретни инициативи, в защита на българската природа.

Контекстът на повечето критики е един: Зелените не трябва да губят своята идентичност на партия на гражданите, най-активната част от гражданското общество, несвързана по никакъв начин с партиите на т. нар. статукво към момента. Щях да приема спокойно аргументите срещу моите виждания, но тяхната сила, категоричност и непреклонност неминуемо ме поставят в ситуация, в която искам да споделя една възможна хипотеза, при която Зелените запазват своята твърда решителност да влияят в политиката с граждански средства, каквото и да означава това, опитвайки се да прокарат инициативи и механизми, да речем, за ефективна зашита на околната среда. В своето желание да запазят чистотата си, както я разбират мнозина от членовете на партията, Зелените твърдо не желаят да работят с други политически партии, които не приемат изцяло и безусловно вижданията на партията. До тук добре. Израз на твърда политическа и гражданска воля! Определено печели симпатии.

Нека вземем за пример гражданските инициативи, движения и сдружения в защита на природата в България. Те са много. Няколко дузини, голяма част от които са обединени в коалиция. Изхождайки от безспорния факт, че мнозина от членовете на тези граждански сдружения, са сред основателите на Зелените, нека да се замислим дали тяхното членство в Зелените, но произходът им от т.нар. НПО-та не може да навреди някак да политическата партия Зелените? Може, и още как! Ето как:

Хипотетично, политическа партия Зелените иска да запази монопол и абсолютна позиция спрямо всички "зелени" инициативи, разграничавайки се от всички компрометирани партии на прехода. Зелените желаят да свършат работата сами, но политическата недостатъчност, породена от самостоятелната игра, не позволява това да се случи... НПО-тата обаче силно желаят да продължат да работят ефективно и по граждански, както и до сега. Няма по-логично нещо от това, те да потърсят политическа подкрепа от партии, които имат потенциал и желание да работят за опазване на околната среда. Да лобират...

До тук хипотезата ми се развива общо взето реалистично и изпълнимо. Кое може да я възпрепятства? Ревността на партията, която се самоопределя, като партия на гражданите, към инициативите на самите граждански сдружения, в търсене на политическа подкрепа на целите си, извън партия Зелените. Тук е препъникамъчето в хипотезата ми: Тези членове на гражданските сдружения, които са и членове на партия Зелените, от желание да свършат сами и по най-чистия, според тях, начин работата си като политици, могат да бламират дейността на самите граждански инициативи, без обаче да дадат възможност на самата партия и респективно на сдруженията си да намерят и политически, а не само граждански партньори за реализация на целите си...

Това е само една хипотеза, която, надявам се, всички ще приемат като описание на един от възможните рискове пред Зелените, а не като депресиращо и отблъскващо черногледство. Идеята, с която я излагам публично е същата, с която писах всичките си текстове за Зелените - по-адекватна политическа реакция.

4 коментара:

  1. Много думи, ама много думи, хем казани, хем написани.

    ОтговорИзтриване
  2. @Velin:
    Обори една теза, де. Иначе си много лаконичен. :-) А, не забравяй, че мога да дам и примери.

    ОтговорИзтриване
  3. Асене,
    "Хипотетично, политическа партия Зелените иска да запази монопол и абсолютна позиция спрямо всички "зелени" инициативи, разграничавайки се от всички компрометирани партии на прехода. Зелените желаят да свършат работата сами, но политическата недостатъчност, породена от самостоятелната игра, не позволява това да се случи..."
    много умозрения, ама много, ако ти се индентифицираш, като "зелен монополист" се чудя от къде ти се привижда, че зелените искат "да свършат работата сами",
    каква "политическа недостатъчност"
    каква "по-адекватна политическа реакция"

    ОтговорИзтриване
  4. @Velin:
    Казах ти, че мога да бъда доста конкретен! Поинтересувай се от една програма от десетина точки, с които една еко-коалиция търси политическа подкрепа сред партиите, които най-вероятно ще са в 41-вия парламент. Поинтересувай се защо тази инициатива страда и какви са препятствията.

    "Недостатъчност" - разбирам липсата на подкрепа и реални и ефективни механизми за политическо въздействие, поради риска да нямаме депутати и евентуални партньори.

    "по-адекватна политическа реакция" - разбирам да не режем клоните, на които може един ден да ни се наложи да седнем и да не горим мостовете, по които сме минавали често до сега.

    Не обичам да говоря празни приказки и докато не се поинтересуваш за фактите, смятам да не коментирам темата. :-)

    ОтговорИзтриване