AdSense Top

петък, 5 юни 2009 г.

Как аз разбира(х) лоялността в предизборната кампания.

Вдругиден ще гласуваме. За мен изборът е ясен - бюлетина №12. Защото може да промени доста неща. Представете си, че успеем да опровергаем социолозите и скочим над 2%? Е, почти 6%, колкото май ще "струва" един евро-депутат, е малко амбициозно и в голяма степен нереалистично, но мнозина вярват, че дори това е възможно. За мен, и 2% на евро-вота стигат. Моето разбиране за успех на тези избори е да прескочим 4-те процента, което ще вкара няколко зелени депутата в българското Народно събрание. Успех ще бъде да запазим добри отношения, въпреки конкуренцията в предизборната обстановка, с единствените, за мен, логични партньори на Зелените - партиите и личностите от Синята коалиция. Опитах се да изразя това мнение в доста текстове тук, а и в лични срещи или директно на събранията на Зелените, на които присъствах. Нямах голям успех, въпреки, че има и положителни тенденции в отношенията между "централите", както се казва. :-)

Провал за мен би бил нула депутата и загуба на двата депозита.

Чух обаче и упреци, че съм действал и писал демотивиращо, както и това, че позицията за тясно сътрудничество със Синята коалиция амбицирала тези сред Зелените, които са сред най-ревностните противници на Синята коалиция. Вслушах се в съвети от свои и "чужди", че ако "натискам" по-малко, това ще отслаби и натиска на и по-радикално настроените сред Зелените. Замислих се над съвета и го приех с надеждата, че моята лоялност ще намали напрежението и ще допринесе за затихване на форумно-блогърската синьо-зелена война, която аз лично смятам за ГЛУПАВА и НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНА.

Въпреки всичко, замълчах няколко дни, почти седмица. Знам, че мнозина от сините блогъри, които следя, също не писаха нищо съществено по "техните" теми "Не гласувайте за Зелените, за да не губим гласове" и "Зелените при сините"...

За съжаление обаче тъмно-Зелените не замълчаха. Не само, че не спряха да създават излишно напрежение, ами и не отправиха нито една критика, известна за мен, към истинските ни опоненти за последните 8 години - тройната коалиция и най-вече БСП и ДПС. Факт, доста неприемлив за мен.

Така, в тази ситуация, при очевидно намаляване на синята пропаганда в лов на колебливи зелени гласове и (при моето мълчане) почти нулева зелена агитация за партниране със Сините, се откроиха единствено тъмно-зелените анти-сини коментари и публикации в Интернет пространството. факт, който бих определил като нелоялен към мълчането на всички, които мислят като мен. Смятам баланса за силно нарушен във вреда и на двете политически формации. Най-малкото заради това, че след изборите ситуацията ще е различна и ние, Зелените, ще трябва да си отговорим на въпроса какво правим, как го правим и с кого го правим. А отговорите на тези въпроси НЕ МИНАВАТ през блоговете и форумите. Но блоговете и форумните МИНИРАТ възможностите за рационални и работещи отговори на тези въпроси. Особено, ако формират или, не дай боже, изразяват официална позиция на Зелените...

Щеше да е много по-лесно, ако умереният подход и разбирането, че сме заедно, с общи цели (срещу олигархията, срещу строителната мафия, срещу унищожаването на околната среда, за реална демокрация и реформа на системата и т.н.), бе водещо, но поне от страна на Зелените това не можа да се случи до изборите за Евро-парламента. Не без участието на същите тези, които определяха моите постове и апели за партниране като демотивиращи и депресиращи, но не бяха достатъчно сдържани в своите коментари и нападки, оборвайки тези, сходни с изразените от мен.

Пак казвам, според мен, изборите тази неделя ще намалят в голяма част напрежението и ще дадат отговори на много въпроси. Остава ми надеждата и очакването, че бюлетина №12 сама ще направи промяната, която и "тъмно-Зелените" и "светло-Зелените" (като мен) искат. Иначе задачата много се усложнява. Затова, гласувайте с бюлетина №12. За да останат природа и хора в България!

4 коментара:

  1. Всъщност, както обикновено, толерантността ни изигра лоша шега. Хубавото е, че в крайна сметка в програмата на Сините се появи много силна зелена част.

    ОтговорИзтриване
  2. Абе вие луди ли сте? Да гласувам за тези самозвани рекетьори! Че изнудват хората - ако не си платят, ще правим протест и спънки и за най-малкото нещо, пък било то и в съответсвие със всички "зелени" норми. Ако такива, като тях влезат не там, където им е мястото... жална ни майка, хора.

    ОтговорИзтриване
  3. и сега видяхте ли каква я свършихте гласа ви замина при НДСВ, ДПС,бСП И т.н

    ОтговорИзтриване
  4. Каква я свършихме?! С 20000 лева кампания - 18400 гласа. По 1,09 лева за глас. А сега някой да сметне резултата на сините, червените, лилавите и жълтите мафиоти и мутри.

    ОтговорИзтриване