AdSense Top

понеделник, 8 юни 2009 г.

По-мъдрото утро, след изборната вечер.

Съществуват две философии:

Според едната, продължаваме сами до край, явяваме се, с последни (за този изборен цикъл) сили на парламентарните избори, засилваме някак, но вероятно не с много, своята подкрепа, запазваме своя бунтарски чист образ и се надяваме на чудо по отношение на 4-те процента за Народното събрание.

Според другата философия, ние търсим подкрепа сред останалите възможни партньори, извън креатурите на ДС и червените олирахични кръгове, както и ИЗВЪН самата БСП и ДПС. Това, в краткосрочна перспектива крие риск от леко размиване на контурите на Зелените, но при внимателно отиграване, може да засили позицията ни с 1 или 2 депутата, които да работят за имижда ни през идните 4 години, да не говорим за "привилегията" да си парламентарно представена партия и произтичащите от това възможности за партийно строителство.

Какво показаха резултатите снощи? До този момент:

ЗЕЛЕНИТЕ:
0.7% в страната
2.68% в 23 МИР на София
2.3% в 24 МИР на София
1.67% в 25 МИР на София

при около 90% от бюлетините.

Какво може да означава това? Поне три неща:
  1. Теоретична възможност за засилване на подкрепата, без да е ясно с колко, до парламентарните избори;
  2. Теоретична възможност за отлив на гласове;
  3. Теоретична възможност за чисто механично намаляване на процента, заради повишена активност на вътрешните избори.
Първата възможност предполага ресурс и партийна рутина и опит, които в момента нямаме и изграждаме в движение. Това е ясно, заради невъзможността да мобилизираме и спечелим по-висока електорална подкрепа на евро-изборите. Тази опция предполага proactive реакция, за която очевидно нямаме достатъчно време.

Другите две предполагат reactive действия. Реагираме на вече случилото ни се зло. Противодействие... Пак стигаме до втората философия от началото: търсене на подкрепа, която да ни даде възможност да изпълним незабавни цели, свързани с законодателни инициативи, включени и предвиждани в нашите програмни документи, като ефективна защита на околната среда, например. Нека не сравняваме възможността на един или двама депутата да говорят и работят в България и Европа по тези въпроси, съпоставена със съ-председателите на една извънпарламентарна партийка, спечелила съответно 0.7 и (при негативен изход от изборите за Народно събрание) под 0.7 процента на парламентарните ни избори. Мисля, че сравнението е недопустимо.

По тази причина, мисля, че след нощта на изборите доста неща се избистриха и проясниха за Зелените. Поне алтернативите вече са недвусмислени и безспорни. Всичко е въпрос на отиграване. На политическо поведение.

Нека не забравяме огромната подкрепа, която еко-каузите имат. Немислима за каквато и да било политическа доктрина. Те звучат автентично само в устата на тези, които бяха арестувани и бити заради българската природа, тези. Тези, които години наред отстояват и засилват доверието и вярата на обществото в каузите за опазване на българската природа и околната среда. Достъпът им до публичното пространство в предизборна обстановка им дава много силни позиции за самите избори, а след това, ако гражданската и емоционална подкрепа бъде успешно трансформирана в електорална, същите тези хора ще имат достъп до механизмите на властта, което пък може, при запазване на техния "чист" облик, да удари сериозно рамо на партия Зелените.

Написаното от мен пак е само хипотеза, която има за цел да разшири хоризонтите и перспективите пред Зелените в нелеките часове след евро-изборите, а не да провокира негодувание у тези, които ще прочетат в думите ми само послание за коалиция.

19 коментара:

  1. Изборите показапа няколко неща.

    1. Истинската подкрепа за зелените. Видя се колко хора НАИСТИНА се интересуват от запазване на българската природа. Защото ако човек гласува за която и да е от останлите партии, не получава никакви гаранции, че някой някога въобще ще обълне внимание на екологичната проблематика. На думи могат да обещават всичко, но на дело... ;-)

    2. Видя се, че призивите "да не се отцепват гласове от Синята коялиция" може би имаха ефект. Потенциалните привърженици на Зелините са по принцип грамотни хора, ползващи Интернет. Във виртуалното пространство течаха доста октивни призиви да не се накърнява синия вот члез зелено гласуване. Не е ясно каква част от хората, които са потенциални зелени избиратели, са се вслушали в този глас, но според мен не са малко.

    3. Подкрепата за еко-каузите не винаги означава подкрепа за Зелините. Моите лични впечатления от хора, които са еко-активни, ходят по претести и въобще са горещи привърженици на "зелената идея", е че мнозина от тях са настроени срещу Системата. Имам предвид не сама този с-ма, която съществува у нас, но и в останалата част от Европа... ;-)
    Голяма част от тези хора са еко-активни, но са и антиглобалисти, и анти-естаблишмент настроени.
    За тях е невъзможно да се свържат чрез вота си с която и да е формация, която "влиза в релсите" на стандартната политика.
    Мисля, че ръководството на Зелените трябва внимателно да обмисли този въпрос.

    От тук нататък какво? Може би коалиция? Но една формация, която ще прибави ок. 1 % процент към изборния резултат, какво влияние ще има в дадена коалиция, какви условия може да постави и какви гаранции ще получи, че на нейните приоритети ще бъде обълнато внимание? Според мен никакви...

    Зелените може да се включат към някое от десните обединения, но кой ще гарантира, че екологията отново няма да бъде забравена? Ще използмат мижавия 1 % (който на фона на 8-те % на Сините не е чак толкова мижав) и ще просължат със сечите, хотелите и пистите, с безобразията...

    Тогава какво да се прави? Ами това, което всички еко-организации не правят. По време на различните протести аз наблюдавах внимателно реакциите на хората ИЗВЪН протеста. И какво се вижда? Примерно 200 души протестират, а 1000 ги псуват...
    Еко-организациите разчитат на хора, които самостоятелно са достигнали до "зелените" идеи. Не се прави нищо за разпространение на еко-идеологията, ако щете за ограмотяване на хората. Масата българи въобще не разбират защо природата трябва да се съхранява. Еко-организациите хвърлят време и усилия за петиции и протести. Хубаво, не може да се стои със скръстени ръце.

    Но пропагандата на еко-идеите, ако щете ограмотяването, са много важни. Без това природозащитната дейност без значение дали като партия, като обществено движение или по какъвто и да е начин, ще има МНОГО СКРОМНИ (разбирай мижави) резултати...

    ОтговорИзтриване
  2. Трябва да имате в предвид, че натиска, че разпилявате гласове ще се засили многократно, защото вече и най-голямите оптимисти не виждат как ще минете 4% бариера. По същата прочина и тези които гласуваха за Зелените на евроизборите вече ще са разколебани и не са сигурни за парламентарният вот. А и трябва да се види колко от тези 17000 гласа са дадени заради Богомил Шопов, на мен ми се струва, че поне 1000 човека са гласували само заради него, но това ще се разбере когато излязат данните за преференциалният вот.

    ОтговорИзтриване
  3. Коалиция ще означава преждевременна смърт за "Зелените" и трансформацията им в нещо подобно на многобройните БЗНС-та - партия гарнитура, декорация, без собствен облик, с едно гарантирано депутатско място, но никога с шанс за нещо повече. Ами не, благодря. Предполагам, че БНД биха се навили...

    ОтговорИзтриване
  4. Не забравяйте, че някои от партиите, които взеха над 5 % (влезли като НДСВ и невлезли като партията на г-н Ковачки), имат такъв резултат благодарение на помоща от страна на ДПС.

    Защото по друг начин въпросните 2 партии няма как да получат този резултат...

    ОтговорИзтриване
  5. За Зелените остава поне утешението, че този минимален резултат е спечелен със собствени сили.

    Те вероятно са единствената формация, чиито привърженици са тясно сварзани с основните идеи на партията, коато плати депозита и кампанията си със средства, събрани от членовете и привържениците, и която все пак събра определен брой гласове (всъщнос колко хиляди?) без почти никакъв достъп до медиите.

    ОтговорИзтриване
  6. Ок, Николай има вариант да станат гарнитура като някое БЗНС, но да не забравяме и другия вариант - като редица други БЗНСта да "изгаснат" поради отлив на хора- просто невключване.
    След година съществуване, като гледам къде са нищо чудно да са тръгнали и натам. Имаш ли решения за тази ситуация?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Драги Зеленушки,

    Сега разбрахте ли какво имах предвид, когато някъде тук обяснявах, защо трябва да се съюзите със Сините. Сега тия 0.7 ги губите безвъзвратно, а с тях можехте да помогнете на сините и този един евродепутат дето те го изпуснаха заради НДСВ/Доган можеше да бъде ваш. Ама... Така или иначе, надявам се разбирате, колко много работа имате още извън парламента... Дотогава екологията и устойчивото развитие са в ръцете на Дгоан...!

    ОтговорИзтриване
  8. ... освен разбира се ако нямате непреодолими различия със Сините, но в такъв случай, дължите на избирателите (вашите, сините и българските въобще) и в името на коректността и ясната политическа позиция, обяснение и отчетливо заявено становище какви са тези непреодолими различия. В противен случа би било нищо повече от обикновен политически инат и незрялост, каквато вече съзирам...

    ОтговорИзтриване
  9. ... и една безплатна идея, ако ви хареса: Можете да формулирате по-отчетливо темата за свободата в Интернет (Бого Шопов) като своеобразна Екология на Интернет, един вид зелена кауза отново, но ако я "повдигнете" малко повече, може да привлечете млади хора потребители на торент сайтовете например, които не са много обвързани с екологията, но пък са пристрастни към свободата в Интернет. Нещо като скандинавската пиратска партия, но в случая вие можете да разработите тази ниша, за да си добавите гласове. Може да поговорите с торент сайтовете да ви осигурят безплатна реклама, дано се съгласят, все пак и те зависят от тази кауза, а те никак не са за пренебрегване като ПР инструмент. Бъдете креативни...!

    ОтговорИзтриване
  10. ...Бъдете твърди и неотстъпчиви в справедливите си каузи, всъщност нашите каузи, но бъдете гъвкави в политиката, повече играчи, иначе както виждате, политиката ви изхвърля.
    Ако се страхувате за имиджа си на чисти и неопетнени, бунтари, ща кажа следното: Ако някой не ви разпознава, не гласува за вас заради идеите и каузите ви, а само заради този имидж, само защото остро се противопоставяте на статуквото, то нито той е за вас, нито вие за него. Ако бунтарството ще е основното, с което ще ви свързват, то няма да сте много по-различни от Яне Янев...
    Вашите избиратели са между едни от възможно най-интелигентните и ориентирани хора, те добре занаят кои сте и за какво се борите. Не се притеснявайте от размиване, ако влезете в коалиция. Тъкмо напротив, това може да има само позитиви, стига да е с правилните хора, а те засега са само Сините, според мен.
    В крайна сметка каузата ли е по-важна или политическата ви самостоятелност, която за момента е още твърде далечна химера?!...
    Да не мислите, че на Костов му е било лесно когато трябваше да избира между членство в ЕС и затваряне на блоковете на АЕЦ (всъщност това е по-лесния избор) или между следващ мандат и непопулярни, но съдбоносни мерки?... Или когато отказа въздушен коридор на руснаците?...
    Нужни са компромиси и неприятни решения в името на съдбоносни каузи. Вашата, нашата е такава!

    Поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване
  11. Ето и доказателството, че ако хората не ви разпознават по каузата и делата ви, и в коалиция да сте и извън нея, приликите ви с РЗС няма да са случайни:
    http://www.dnevnik.bg/izbori2009/2009/06/08/732566_iane_ianev_ne_sme_kupili_i_glas_jiveem_za_ednata_chest/

    ОтговорИзтриване
  12. И изобщо не съм съгласен с Black Wolf, че изборите били показали колко хора наистина се интересуват от Природата! Ама изобщо не мога да се съглася! Хората, на които им пука за Природата категорично са много повече. Може би не толкова, колкото ни се иска, но повече от 0,7% със сигурност. Това не значи обаче, че ще гласуват за Зелените. За мен самият зелената кауза е изключително важна, но гласувах за Сините. Предполагам има такива хора и сред избирателите на ГЕРБ, дори БСП и ДПС и всички останали партии. Хората ви подкрепят, но гласуват за партии с по-голям потенциал. Хората ясно повече от ясно ви показват къде са вашите симпатизанти - те са в другите партии. От вашата зрялост и далновидност зависи дали ще ги последвате или ще стоите настрана...
    Тук ми хрумва да попитам например, сондирали ли сте ГЕРБ за възможно участие в бъдещо правителсво? При всичките ми резерви към ГЕРБ, може следващият министър на околната среда да е експерт на Зелените, защо не? Дори и като извънпарламентарна група, на експертен принцип. Всичко е въпрос на разговори, това е политиката.
    В крайна сметка зелената кауза е гражданска кауза, тя е важна за всички хора. Друг въпрос е, че може да се преследва с политически средства и това не включва само парламентарно представяне ...

    ОтговорИзтриване
  13. Аха! Значи единствения изход за Зелените е да се коалират със сините? И в името на какво? Да имат 1-2 (в най-добрия случай, нека бъдем оптимисти) дупедати в парламента? И какво ще променят те?

    Не мисля, че който и да е политик, включително и коалиционния партньор, ще му пука изобщо за българската природа. Особено ако се зададе някоя пубава концесийка за нещо, няое благо проектче, някоя изгодна сделчица...

    И защо ли е така? Ами просто защото разликата между червени и сини е... АБСОЛЮТНО НИКАКВА. ;-)

    ОтговорИзтриване
  14. Има и трети варянт, да се откажете официално от изборите сега (така или иначе гледам 2 дена преди крайният срок нямата и половината от депозита) и да призовете потдръжниците си да гласуват за определена коалиция срещу обещания от нея да спазва определени екологични стандарти. Така хем няма да се обвързвате пряко с определена коалиция, хем ще помогнете за екологията. А вия ще почнете от сега и организационно и финансово да се готвите за следващите избори за да сте по-подготвени за тях.

    ОтговорИзтриване
  15. Не мисля, че мястото ни е в Синята коалиция, всъщност, в която и да било коалиция. Хубавото на "Зелените" са ясните послания и истинските идеи. Във всички европейски държави има зелени партии, които са успели да просъществуват без да се сливат с незелени партии за целта. Трябва ни време и популяризация. Ако не сега, след 4 години (или след 1-2, ако следващото правителство не устиска пълен мандат, което е много възможно с тези разпилени гласове) ще пробием стената. Никой не ни е обещавал лесно начало. Гръцките Зелени също са имали труден старт, надали само те.
    Не трябва да се отчайваме, а трябва да продължаваме напред такива, каквито сме. Не знам дали има смисъл да се явяваме на изборите за НС - за по-малко от месец няма да ни скочи популярността толкова много без стабилен достъп до конвенционалните медии, - но знам, че има смисъл от природозащитната партия "Зелените" самостоятелна и с ясно очертани идеи и цели.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен каза: "...да призовете потдръжниците си да гласуват за определена коалиция срещу обещания от нея да спазва определени екологични стандарти."

    Извинете, но това е ненаучна фантастика.;-) Разбира се, случайно може да се намери политик, който по случайност да даде такива обещания. Е, той ще ги забрави след около половин минута, но важното е да обещае. ;-))))))))

    Честен политик - това е класически оксиморон. Като дървено желязо. Помощ за екологията от сегашните професионални политици може да се очаква когато цъфнат налъмите...

    Очевидно на Зелените им предстоят доста ГОДИНИ упорита работа (според мен поне десетина!), докато успеят да постигнат представителство. И (както вече казах) усилията хвърляни в избори са доста напразни.

    Усилията трябва да са насочени към бавна смяна на мисленето на някаква част от този примитивно мислещ (в болшинството си) народ, огромната маса от който въобще не се интересува от запазване на Майката-Земя. А иска само да граби от нея.

    А това се постига чрез смислена еко-пропаганда. Просветителство е нужно, хора, разберете! Всяка промяна започва с Просвещение. Практическите резулатати идват с промяната на съзнанието.

    Всяка идея, вкл. опазването на Природата, може да постигне някакъв успех единствено след като се задейства някакви минимална критична маса хора.
    Под това количество всичко - протести, митинги, писане на писма до султана (пардон, до Еврокомисията) и пр. и пр., си остава по-скоро част от екзотиката в обществения живот в България.

    Дори чисто природозащитните акции имат по-скоро някакъв символичен смисъл.

    А тази минимална критична маса за България според мен е около 50-60 хил. души. Ако някой има по-малко привърженици, нито ще бъде чут, нито някой ще поиска да го слуша.

    ОтговорИзтриване
  17. Българинът е прагматичен. Той избра цървълите преди гайдата. Затова вашите привърженици изглеждат по-малко. Защото е време разделно. Когато освободим своето място, ще имате и вие своите реални гласове.

    ОтговорИзтриване
  18. Има ли тук цензура?

    ОтговорИзтриване
  19. Гласувах за Зелените. Ще гласувам ОТНОВО за тях.
    Не виждам никаква разлика между сини и червени. Може и да греша, но увеличението на депозита от 15000 на 50000 не беше ли по предложение на Мартин Димитров?

    ОтговорИзтриване