AdSense Top

петък, 19 юни 2009 г.

Първа среща с поддръжници на Зелените в Перник

Снощи се прибрах късно. Видях се с доста хора в Перник. Убеждението ми, че сред хората има голяма доза недоверие, безразличие, даже отчуждение и откровено неодобрение към актуалните в момента политици и партии се потвърди. Мнозина или не искаха да гласуват, или се канеха да направят това по инерция, просто, защото така трябва, пускайки бюлетината си по навик и инерция, за една от партиите.

Видях се с група хора във всички възрастови и социални категории: млади, средна възраст и възрастни. Работници, ученици, студенти, творци, интелектуалци и чиновници.

Хората, с които общувах, не бяха много, но бяха различни. Обединяващото, както вече казах, бе недоверието и неодобрението към партиите на т. нар. "политическо статукво". Коментираха всичко: от добре смазаните схеми за купуване на гласове и подготовката на тази грандиозна манипулация, през еко-проблемите на града и блокираното, според тях, от Ковачки изграждане на ново сметище на града, икономическия спад, дупките по улиците и мръсотията в региона (сред природата и в самото населено място). Общото бе, че никой не вярваше, че някой има сили и воля да "оправи" всичко това. По тази причина, повечето, както писах по-горе, или се дистанцират от изборите, или гласуват по инерция, просто защото трябва, без обаче да разпознават някой от политиците или партиите за реална и ефективна алтернатива.

Не ги убеждавах, че Зелените ще дойдат на бял кон с вълшебна пръчица, защото това щеше да бъде най-слабият възможен ход, поради това, че всички останали го правят.

Опитах се да им внуша, че гласовете за Зелените са гласове за реална алтернатива, колкото и малки да им изглеждат шансовете сега. Всички се съгласиха, че Зелените и средите, от които партията се роди, имат реални успехи поне в една сфера - опазване на околната среда. Може да не са много или толкова, колкото бихме искали да бъдат, но все пак, гражданите, сдружили се формално или не, в групи, защитаващи околната среда, постигнаха нещо през последните години, въпреки управлението на тройната коалиция, нанесло огромни щети на природата. Тези граждани, формирали по-късно партия Зелените, направиха каузата "Да остане природа в България" толкова разпознаваема, че само заради това, хората са готови да приемат партия ЗЕЛЕНИТЕ като подходяща алтернатива, за която са готови да гласуват.

Това ме обнадежди! Не съм неизлечимо луд и знам какво означава Зелените да вземат 4% още след 2 седмици. Много тежка, да не кажа почти непосилна задача. Но вярвам, че до 5-ти юли мнозина ще разпознаят Зелените като алтернатива, за която си струва да се гласува. Не само заради околната среда, а заради всички аспекти на програмата ни и заради хората от Зелените, които отстоявайки и защитавайки непримиримо българската природа, стават гарант и за това, че ще работят по същия начин за всяка една, предлагана в програмата ни точка.

Хареса ми това, че само споменавайки Зелените и няколко от основните ни характеристики, хората ми отговаряха, че ще гласуват за нас. Без допълнителни уговорки и обещания. И вярвам, че ще го направят! Именно заради всички тези партии и политици на "прехода", които съзнателно или не, умишлено или не, ДЕМОТИВИРАХА и ДЕМОРАЛИЗИРАХА българския избирател, превръщайки го в стока с определена цена, в "кучето на Павлов", което реагира на лампи с различни цветове, или просто в марионетка, която лесно може да бъде задвижена към урните с ведомостта за месечните заплати в ръцете на шефа, под която "електоралната единица" се подписва...

Зелените са явление, което самите те, "политиците на прехода" създадоха, като заплашваща статуквото алтернатива, която неминуемо ще им изиграе лоша шега, ако не на тези, то още на следващите избори! Те го осъзнават и се плашат от това! Подсказва го тарифата на медиите, които в прав текст заявяват, че налагат информационно ембарго на всички политически събития, за чието оповестяване партиите нямат пари да платят. Така, медиите, притежавани от "кръговете от фирми" около партиите, работят за статуквото, лишавайки избирателя, наричан обидно "електорат", от фундаменталното му право да бъде информиран, обяснявайки този отказ да поднасят информация, с ценоразписа. Така, дори да не купуват изборите по познатата престъпна схема на стотниците и десятниците, и гласуването под строй, партиите на "статуквото" купуват избирателя чрез синия екран и от страниците на вестниците.

Зелените не играем в тази игра. Не само защото нямаме пари, а защото не я приемаме!

Това, което видях вчера, след срещата си с група хора от Перник, е, че хората приемат Зелените наистина със сърцето си, както казва Краси Проданов в клипа, който заснехме. Видях, също така, че младите хора харесват Зелените и биха дали своя глас, именно защото начинът, по който бе формирана тази партия, начинът, по който отстояват целите си, начинът, по който събраха депозитите, наложени от леви и десни в Парламента, за да се явят на изборите, както и начинът, по който се обръщат към "електората" си, е техният начин. Те направиха възможно участието на Зелените на тези избори. Те ще гласуват за Зелените, въпреки платените публикации, въпреки платените репортажи, въпреки билбордите, залели цялата страна, въпреки задвижените схеми за купуване на гласове и служебната принуда да гласуваш за своя "лидер"... Те ще гласуват за Зелените, за да се противопоставят на всичко това!

Младите хора, не само на Перник, но и в цяла България, са най-податливи на една нова форма на демокрация, която все по-силно се налага дори и у нас - спонтанната демокрация (Emergent democracy), която в голяма степен, чрез блоговете, Интернет форумите и социалните мрежи е в състояние да преодолее информационното ембарго и манипулациите на общественото мнение, злоупотребата с властта и обществения интерес. Естествено е именно младите, които са сред най-масовите поддръжници на Зелените, да са основната част от това явление. А подкрепата на Зелените е най-силна и ясно изразена именно в тази възрастова група - 19-30 години, че и малко отгоре.

Хубавото е, че Зелените дават алтернатива и могат потенциално да активират точно тези среди и възрастова група, мотивирайки ги да отидат да гласуват или заради своя избор, или за да изразят протеста си срещу т. нар. "статукво" и липса на реален избор сред всички останали партии.

Единственото, което остава е Зелените да съумеем да оправдаем доверието, в което не се съмнявам, и да информираме колкото е възможно повече хора от своята "целева група", че техният НОМЕР В ИНТЕГРАЛНАТА БЮЛЕТИНА Е №12!

Няма коментари:

Публикуване на коментар