AdSense Top

неделя, 21 юни 2009 г.

Далаверата да шитнеш своя Г. за пеесе кинта e... ЯЛОВА!

Какво на практика става? Ти си средностатистически перничанин или жител на кое да е друго населено място... Днес, на срещите ми с избиратели от Перник ми намекнаха, че над 50% от гласовете вече са спазарени. Надявам се, че това са поредните градски легенди, но все пак, ако приемем, че има доза истина, то какво става с тези спазарени гласове?

Хипотезите са две: при по-лошата, не получаваш нищо. Шефът гледа ведомостта и сравнява в коя секция колко гласа има за неговата партия. Ако бройките на работниците и гласовете от дадена секция съвпадат - той е доволен и става депутат, а ти си доволен, защото оставаш на работа...

При втората, нещата привидно са по-добри, защото инкасираш 50 лв. за своя Г., но това само на пръв поглед е така. Защо?

Защото, продавайки своя глас, ти пращаш една партия в Парламента. Всяка парламентарно представена партия получава субсидия, ако не ме лъже паметта, 12 лв. за глас на година. Тоест, партиите, които "инвестират" пари в купуване на гласове, получават обратно 48 лв. за 4 години в Народното събрание. Така, продавайки своя глас, ти взимаш 50 лв., но връщаш, под формата на субсидии, събирани от данъците, на същата тази партия 48 лв. Ако добавим и парите, които идват пак от твоите данъци, за заплати на "твоя" депутат, тогава далаверата ти, да шитнеш своя Г. не е ялова, ами си е направо на червено.

Помисли, дали не искаш да минеш на ЗЕЛЕНО на тези избори!

* За краткост, замествам "Глас" и "Гласове" с Г. Надявам се, че така текстът става по-разбираем...

Няма коментари:

Публикуване на коментар