AdSense Top

сряда, 17 юни 2009 г.

Колко струва един Г. в Перник?

Намерих няколко интересни цитата в медиите, описващи характера на предстоящите парламентарни избори за 41-во Народно събрание. Според тези публикации, купуването на гласове няма да спре, даже ще придобие нови измерения. Доказателство е нововъведеното "корпоративно" принудително изкупуване на гласове на едро:
"Сега" направи разследване за схемата на това "приканване". Оказа се, че началниците на смяна са спуснали на подчинените си "план" в коя секция колко души да гласуват. При неподчинение - следва уволнение или орязване на заплатата. "Лидер" спечели в Бобов дол 51% от гласовете.
Друг интересен аспект в тези избори е кандидатирането на знакови фигури, срещу които са повдигнати обвинения, достойни за сценарий на някой холивудски blockbuster. Според информация на ДАРИК радио, тези обвинения са за:
"...участие в ръководството на група, която чрез внушаване на страх извлича облаги, изнудване и участие във въоръжена престъпна група."
Нека си припомним какво казва зам. министърът на вътрешните работи, г-н Пенков, за изборите през 2007 г. (цитиран от Актуално):
"Купуването на гласове по изборите не е някакъв феномен, нито пък е български патент, но откровено казано аз бях поразен от мащабите му на тези избори...По груби сметки за купуването на 15 000 гласа в Перник две от групировките са хвърлили около 4 милиона лева за подкрепа в полза на един кандидат..."
Ако приемем, че цената на един глас не е паднала, да речем, заради кризата, и по една или друга причина е останала непроменена, според пропорциите в тази информация, поднесена ни от зам. министър на вътрешните работи, лесно ще можем да си обясним ситуацията по следния начин:
  1. Цената на един глас, като минимум, според данните на МВР от 2007 г., ще бъде 266 лв. Тази информация ще ни помогне да пресметнем грубо колко лева ще струва един КУПЕН мандат в Народното събрание. Да речем, пак по статистически данни, един мандат в Перник на миналите парламентарни избори е "струвал" около 8000 гласа, това би означавало, че левовата му равностойност ще е около 2 милиона лева.
  2. Корпоративната Whole Sale покупка на гласове обаче, описана в публикацията на в-к "СЕГА", засилва унизителните за гражданите на Перник измерения на явлението "купуване на гласове", защото с чисто властовите средства на принудата, нещо, подобно на сексуалното насилие в офиса, понижава "цената" на всеки глас, принуждавайки подчинените да гласуват под строй за "добрия" шеф, който им дава хляба...
Осен това, отчитайки фактите, гражданите на Перник ще бъдат употребени по доста неприемлив от морална гледна точка начин: кандидат, за който те ще гласуват мажоритарно, използва формалната страна на Закона, даващ му кандидат-депутатски имунитет. В резултат на кандидатирането им, въпреки повдигнати обвинения и последвал арест, съдът е принуден да освободи арестуваните, които ще се възползват от принципите на демокрацията, явявайки се на избори не за друго, а за народни представители, избирани мажоритарно, тоест като личности, притежаващи определени качества и достойнства.

Затова, лично аз разчитам на това, че в град Перник ще се намерят няколко хиляди млади, 20, 30 годишни гласоподаватели, които са достатъчно отвратени от тези порочни и крайно неморални схеми за манипулиране на изборите и ще дадат своя глас за една разумна алтернатива.

Зелените, които с помощта именно на тези млади хора, събраха сто хиляди лева, за да се явят два пъти за около месец на избори, доказаха, че не се продават. По тази причина, според мен, най-логичната алтернатива на тези млади хора, които не продават гласовете си и не искат да станат част от порочната, но добре смазана "гласопокупателна" изборна машина, е №12 в интергралната бюлетина!

Няма коментари:

Публикуване на коментар