AdSense Top

събота, 16 май 2009 г.

Зеленото узряване - както аз го разбирам.

Елементарно! Да вземем две от "амбициозните" цели на Зелените: двукамарен парламент и Президент, избиран от парламента. Нека видим и декларацията на Зелените в Платформата за евро-парламента, която започва така: "Зелените представители в Европейския парламент ще защитават интересите на България, като работят за..." Без да коментираме евентуалните ползи или вреди от подобни вътрешно-политически промени или самото съдържание на платформата ни за евро-изборите, на мен лично ми е интересна "технологията", която може да бъде използвана, за постигането на тези цели.

В единия случай (промените на политическата система на България) са необходими следните неща:
  1. Свикване на Велико народно събрание (ако ще променяме Конституцията);
  2. Мнозинство от 2/3 (или поне 50%+1) за осъществяване на промените.
В другия случай (работа по платформата на Зелените за Евро-парламента) ни е необходим поне един евро-депутат...

Никога не съм бил силен по математика. Ползвам калкулатор. :-) С негова помощ пресметнах, че при 6 729 372 български граждани, имащи право на глас, при избирателна активност от около 40% ще даде 2 691 748 гласоподаватели. От тях, за вътрешно-политическите промени ще са ни необходими 66% или 1 776 554 гласа (или 1 372 791 гласа за 51% изборна победа), а за един евро-депутат 158 338 гласа. При активност от около 35% числата малко падат.

Това са изборните реалности: 1 милион и 780 хиляди гласа за квалифицирано мнозинство в Народното събрание (или 1 милион и 380 хиляди гласа за 51%), необходими за промяна на политическата система и 160 хиляди гласа за ЕДИН евро-депутат (да не говорим за "...[повече от един] зелени представители в европейския парламент", които да работят по европейската платформа на Зелените...).

Такава подкрепа ни е нужна, за да осъществим целите си сами. Без политическа подкрепа, без коалиции и всички останали недолюбвани от нас партии и политици.

Ако се върнем на темата за зреенето на Зелените, смятам, че нашето узряване е свързано с това да успеем да запазим своята идентичност ("активна част от гражданското общество", която си поставя за цел: "да върнем държавата на гражданите – на които тя принадлежи по право, в която те трябва да са суверен. Да бъдем фактор и коректив при взимането на важните решения"), но в същото време да намерим реалните механизми и партньори, с които да осъществим целите си.

Всяко политическо послание, особено по време на избори, трябва да е съпроводено с конкретна визия и програма за неговото осъществяване. Само говорене и обещания сме чували много и към тях хората се отнасят с недоверие. Подобна реторика има само едно име, определящо я като послание, насочено към масата от хора, стимулиращо и използващо недоверието към държавните институции и политическата система, отправяща внушения за "реално" решение на наболели проблеми, но без особено голяма възможност за реализация.

Политическото ни узряване като партия Зелените минава и през отказ от подобна реторика, методи и послания и намиране на приемливи, а ако е необходимо и компромисни решения и възможности за осъществяване на целите на Зелените.

8 коментара:

  1. Асене, преди 10 г. БСП организираше анти-НАТО протести. Днес са първи атлантици всичките, начело с Гоце и тази промяна не настъпи след някакъв политически катарзис, осъзнаване или исторически компромис. Просто реалността ги принуди

    ОтговорИзтриване
  2. "...смятам, че нашето узряване е свързано с това да успеем да запазим своята идентичност."
    Дано това е ценност за всички ви. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Миро, не пропускай и втората част: "...но в същото време да намерим реалните механизми и партньори, с които да осъществим целите си..." ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Николай, не виждам връзката с текста ми?.. Подскажи ми какво имаш предвид, моля те.

    ОтговорИзтриване
  5. Във връзка с целите на "Зелените" и необходимостта от партньорство и компромиси за осъществяването им. Имам предвид, че дадени идеи могат да бъдат легитимни, дори и да се подкрепят от по-тесен кръг хора към настоящия момент. Въпрос на визия.

    ОтговорИзтриване
  6. Тази цифра е скандална: 6 729 372! Има яко трупове в тия списъци!

    ОтговорИзтриване
  7. Николай,

    аз просто казвам, че идеите трябва да се реализират в политиката. Или поне да има конкретна програма за реализацията им...

    ОтговорИзтриване
  8. Марфи,

    Скандална или не, това е изборната математика...

    ОтговорИзтриване