AdSense Top

вторник, 26 май 2009 г.

Номинираха ме за орден "Св. Св. Кирил и Методий"...

Благодарение на Комитата съм номиниран за това високо отличие. Уважавам хората с чувство за хумор, а Комитата определено е сред тях!

Освен забавното, в този пост Комитата поставя няколко напълно резонни въпроса. Запазвам си правото един ден да му върна жеста с чувство за хумор, но ще си позволя да изразя мнение по някои от проблематичните моменти в темата, която той повдига.

Според Комитата, Дърева е номинирана и наградена с този орден за няколко неща, сред които:
  1. Тя е активен публицист с остро перо по проблемите на защитата на правата на човека;
  2. Тя е радетел за просперитета и запазването на Българската православна църква.
Нека разгледаме тези характеристики, които прявят Дърева достоен носител на това отличие. България, по Конституция и според Закона за вероизповеданията, е светска държава, в която религиите са отделени и независими. Определението "традиционна религия", както е заложено в Конституцията и преписано (от нея и от руския закон) в българския Закон за вероизповеданията, няма правна дефиниция, следователно не влече след себе си никакви правни последици.

Опитите да се дадат преференции да която и да било религиозна общност, на базата на подобни констатации, може и неминуемо води до дискриминация. В този смисъл, радетелите за човешките права и радетелите за просперитет на доминиращите вероизповедания в дадена страна, ако са едно и също лице, трябва да са много внимателни в своите преференции и действия, ако искат имиджът им на правозащитници да не пострада. В дискутирания от мен и Комитата случай, орденоноската, ако държи да се докаже като едновременен радетел за човешки права и просперитет да едно от многото вероизповедания в страната, дължи отговор на следните въпроси:
  1. Нормално и демократично ли е едно от вероизповеданията, било то и традиционно или доминиращо, да се ползва с преференции от светската държава, която да поддържа в основния си университет богословски факултет на въпросното изповедание - привилегия, която никое друго изповедание няма? Даже обратното - ако имат висши учебни заведения, те се поддържат за сметка на самите изповедания.
  2. Нормално ли е безработните висшисти-педагози, завършващи богословие, да са една от основните причини да се настоява неистово за индоктринирано преподаване на (православна) религия на децата в училище?
  3. Нормално ли е светска държава демонстрира с всички възможни средства и при всички възможни поводи, своите преференции към доминиращото вероизповедание?
  4. Нормално ли е доминиращото в една светска държава вероизповедание да се стреми към налагане като официално, а държавата и болшинството от политиците да си правят оглушки по този въпрос?
Ако Дърева отговори положително на поне един от тези въпроси, за мен тя е бита карта като демократ и радетел за човешки права.

1 коментар:

  1. Прави впечатление, че през последните години
    Прави впечатление, че Православната църква все по-агресивно напада всички останали религиозни общности в България.
    Тук са и постоянните изцепки не небезизвестната д-р Деси, и напъните за въвеждане на вероучение в училището, и надиганалия се прегракнал православно-комунистически вой по повод на т.нар. "църковно дело" в ЕСПЧ.

    питам се, кога ли междуконфесионалните взаимоотношения в България ще придобият нормален, европейски вид. Очевидно е, че православните нямат намерение да отстъпват от средновековната позиция на религиозен фундаментализъм. А и няма да им позволят да го направят от командващата ги велика и славна Руска правосл. църква (която пък е командвана от великия и славен КГБ). ;-)

    ОтговорИзтриване