AdSense Top

сряда, 27 май 2009 г.

Теория за изборната конспирация?

Следя данните на социологическите агенции. Мога да ги разделя на две:
  1. Известни, като по-умерени и обективни;
  2. Известни, като по-манипулативни и конюнктурни.
Данните, които двете групи агенции подават за евентуалния процент на Зелените на евро-изборите, при активност от около 35-38%, са също два вида:
  1. Около и над 1% до към 1.5% (Скала, Маркет Линкс, Алфа)
  2. Малко над 2% до към 2.31% (Барометър Инфо)
Ако приемем, че прогнозните резултати около и малко над 1% се дават от по-обективни и безпристрастни агенции (Маркет Линкс, Скала, Алфа), логично е да се запитаме кого и какви цели обслужват "надутите" резултати, като тези на Барометър Инфо например?..

Една от напълно възможните хипотези би била, че подобни резултати се оповестяват за да осуетят възможни контакти и сътрудничество между Зелените и други опозиционни партии, вдъхвайки увереност у твърдия и несклонен да търси партньори електорат на Зелените в предстоящия изборен успех и сензационен резултат.

Всичко може да се сведе отново до стратегическите дългосрочни цели на партията и краткосрочните планове за малки победи, обслужващи принципната програма на партията.

Ако приемем, че резултатът на изборите е маловажен за Зелените, от гледна точка на това, партията да се наложи като чиста и необвързана с партиите на т. нар. статукво, тогава резултатите, прогнозите и теориите за конспиративни и манипулативни предвиждания са без значение. Идеята ще остане чиста, независимо от резултата (добър или лош); ще се развива и укрепва през годините до следващите парламентарни избори.

Ако приемем обаче, че Зелените, провокирани от желание за незабавен практически резултат и бърза намеса в законодателната и изпълнителната власт, решат, че могат да си партнират с някого, в името на краткосрочните положителни резултати (един евро депутат и няколко български), тогава, изхождайки от разбирането, че БСП и ДПС определено не са в списъка с партньорите, напълно логично е да допуснем, че подобни конспиративни теории са възможни, тъй като те биха обслужили следните цели на Столетницата и Партията на кръга от фирми:
  1. Отдалечаване на Зелените от техните възможни партньори в дясната част на политическия спектър, заради пропагандния трик, че успехът им е напълно възможен и, едва ли не, вързан в кърпа;
  2. На базата на тези "прогнози", Зелените биха втвърдили езика и позицията си към опонентите, които макар и много приятелски настроени един към друг, ще се нападат като противници и конкуренти;
  3. В резултат на това, Зелените и останалите опозиционни партии биха си опонирали доста по-ожесточено ако, да речем, биха имаха общи мажоритарни кандидати в някои райони. Биха водили открита и твърда битка за всеки глас.
От всичко това печелят само тези, които имат твърд електорат и почти сигурни резултати - обичайните заподозрени БСП и ДПС. Истината ще стане ясна на 7 юни и 5 юли, но бихме ли обвинявали "цялата политическа система на статуквото" в манипулации при негативен резултат?

10 коментара:

  1. Асене, няма конспирации. Просто допустимата статистическа грешка в такива изследвания е около 3%. Тоест, съвсем спокойно някъде могат да ни извадят с 1%, а другаде с 3-4. :) Още повече, че резултата се влияе от прогнозираната активност

    ОтговорИзтриване
  2. Аз мисля, че се позовавам на еднаква прогнозирана активност - 38%. Единият аргумент отпада. :-)

    Остава вторият въпрос: Защо повечето добри, според мен, агенции дават един процент, а една-две ни правят вятър с друг, значително по-висок? Може и да е параноя, но е възможно да има и "друго" обяснение. Като това, с депозита, например. :-)

    ОтговорИзтриване
  3. 3% е точността на резултата. Което означава че ако някой даде 2% резултат, грешката е 3% от 2%, което означава нещо съвсем друго като краен резултат.

    ОтговорИзтриване
  4. Алфа и Маркет иди-дойди, ама не знам Скала откога станаха "обективни и безпристрастни"?!?

    ОтговорИзтриване
  5. И вместо любимите ти теории на конспирацията, отново ще ти сервирам далеч по "полезната" теория на преговорите:

    Зелените са скланни да търсят партньори, но за съжаление доброжелатели като тебе отблъскват самите партньори.

    Съвсем логично е да предположим, че занижени проценти ще осуетят евентуални преговори за общи действи с други опозиционни партии, тъй като въпросните опозиционни партии НЯМА ДА ИСКАТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ НАС!!!

    С всяко натискане на клавиш и отваряне на устата си Асен отдалечава и препятства така лелеяните от него общи действия между зелените и "други опозиционни партии".

    ОтговорИзтриване
  6. И въобще защо оповестяваш такива неща в нета? Кой те е упълномощил? Дали е полезно да се знае от широката общественост какви преговори се водят на този етап? Целиш да провалиш преговорите преди да са почнали, така ли?

    Може поне малко здрав разум, ама малко поне?!? Ей тоооолковка, значи, поне тооолковка!!!...

    ОтговорИзтриване
  7. Свилене,

    Айде малко по-сериозно, моля те, и ми кажи КЪДЕ видя аз да оповестявам нещо? Аз изразявам лично мнение, основано на анализ на възможностите и вероятностите...

    Параноята ти я провокираш. Следващата стъпка е лов на вещици, не мислиш ли?

    ОтговорИзтриване
  8. Да не говорим, че не аз, а други, със своите писания е много вероятно да провокират конфликт и да отблъскват партньори. Нека не давам примери, защото ТОВА би отблъснало партньори.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Е айде сега, всички четат социологически проучвания по време на избори и всички си правят изводи. Това че има изнесени данни в някакъв блог не значи че щабовете не заседават по 4-5 часа да интерпретират резултатите от всяко проучване.

    ОтговорИзтриване
  10. Комита,

    не "изнесени данни", а цитирани от мен данни от сайтовете на агенциите и от новинарските портали... Анализът и интерпретациите са си лично мои. Кой как МЕН ме анализира и интерпретира, това е проблемът. Аз не приемам да съм изкупителната жертва ако нещата се издънят. По-скоро, смятам, че лидерите на всяка политическа формация са тези, които трябва да коментират и лично да поемат отговорността за всеки изборен резултат - добър или лош. Да обвиняваш блога на някой, ако той не е, да речем, Обама, за успехи или неуспехи на цяла политическа формация, че даже и на две е, меко казано, нелепо.

    ОтговорИзтриване