AdSense Top

вторник, 18 август 2009 г.

България може и да не може, ама медиите могат

България може и да не може да избере Министър председател, който да спазва обещанията си, но медиите явно могат да го принудят, поне докато са свободни да критикуват действията му, ако не изпълнява обещанията си.

Как стана това на практика?

Премиерът Борисов, преди малко повече от две седмици, на 30 юли, изададе заповед, според която всички решения на МС, които не се публикуват в Държавен вестник, трябва да са достъпни за гражданите в Интернет:

Всички решения на Министерския съвет, които по принцип не подлежат на публикуване в Държавен вестник, ще станат достъпни за гражданите и бизнеса, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се изгради възможност за външен достъп до правно-информационната система, поддържана от администрацията на правителството.

Достъпът ще бъде осъществен в двумесечен срок.

С отварянето на правно-информационната система за външни потребители ще се постигне желаната публичност и прозрачност в дейността на сегашното правителство и обществото ще бъде максимално информирано за взетите решения, отбелязват от службата.

След като тази заповед не бе изпълнена в срок, Медиапул публикува сьобщение, в което се пояснява, че заповедта на Борисов НЕ е изпьлнена:


Администрацията на Министерския съвет не изпълни една от първите заповеди на Премиера Бойко Борисов, дадена в края на миналия месец – в двуседмичен срок да се осигури външен достъп до ведомствената правно-информационната система.

В понеделник от правителствената информационна служба съобщиха за Mediapool, че макар крайният срок да е изтекъл още в петък, техническите тестове на системата продължават и засега не се знае кога точно ще бъде пусната.

С отварянето на правно-информационната система за външни потребители трябва да се осигури граждански достъп до всички решения на Министерския съвет, които по принцип не подлежат на публикуване в Държавен вестник.


Очевидно, суетата е основен мотивиращ фактор в действията на Премиера, който, след като нееднократно демонстрира нетърпимост към критики, предупреждавайки, че може "да избухне" при някой "глупав въпрос", този път е приел нещата "сериозно", щом имиджът на добрия батко е застрашен.


Системата за правна информация на Министерския съвет (PRIS) вече е публично достъпна. С всички постановления, разпореждания и решения, взети от правителствата на Република България от 1990 г. досега, гражданите могат да се запознаят на интернет адрес http://pris.government.bg или през линка в интернет страницата на МС (www.government.bg), съобщи правителствената информационна служба.

Отварянето на правно-информационната система за външни потребители стана по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, за да се улесни достъпа до информация и като гаранция за заявената воля на правителството да работи прозрачно. Голяма част от актовете на МС досега оставаха непознати за обществото, тъй като не подлежат на обнародване. Сред тях са такива решения от висок обществен интерес, като решението за разделение на дейностите, финансирани чрез общинските бюджети на местни и делегирани от държавата; за приема на студенти; за таксите за кандидатстване във ВУЗ и др.

Системата се пуска в максимално кратки срокове поради големия интерес към нея. В момента се работи по усъвършенстването й, поясняват от правителствената информационна служба.

glasove.com

Обърнете внимание! Системата се пуска в максимално кратки срокове "поради големия интерес".


Две неща бият на очи:
  1. "Големият интерес"
  2. "Максимално кратки срокове"
Няма как да не си припомним, че пускането на системата става СЛЕД като администрацията на МС бе критикувана в електронните медии, че не спазва заповедта на Борисов. Няма как да не обърнем внимание и на това, че "големият интерес" е водещ в действията на "кабинета на Министър председателя Б. Борисов". За суетата ми е думата. И за popul-ярната политика на Премиера. Вярвам, че Интернет, блоговете и опозиционно настроените електронни издания могат да "повлияят" в някаква степен на Борисов да реализира част от нещата и обещанията си, предизвиквайки "обществен интерес".


А, защо контролът над преноса на информация (т. нар. следене в Интернет) е отново в приоритетите на МВР тепърва предстои да научим.

... Дано суетата не е прекалено болезнена черта на господин Премиера.

2 коментара:

  1. медиите, разбира се, са един от основните корективи на властта - а тя, властта, без корективи не прави нищо, освен да се самообогатява и самоукрепва.

    не виждам нищо странно в поведението на Бойко - много ясно, че ако никой не ти прави забележка, ще вършиш каквото искаш, а ако много хора те наблюдават, ще вършиш каквото трябва (или ако гледаме бсп/дпс ще си дебелоок гьонсурат де)

    ОтговорИзтриване
  2. Странното не е в поведението на ББ. Странното е това, че подобно поведение хваща дикиш по избори, а само след 1-2 години избирателите почват да псуват...

    ОтговорИзтриване