AdSense Top

събота, 6 март 2010 г.

Зелето ли претакате, г-н Президент?

Една от последните реклами на Биг Брадър Фемили пресъздава семейна среда, в която мама, татко, кака и малкото братче си общуват в домашна обстановка. Към края, детето се обажда по уоки-токито и казва: "Говори Биг бейби, има биг аки!.." Бащата с огромно нежелание отива да реши проблема. Междувременно, съседът звъни и задава въпрос: "Зелето ли претакате?..", протягайки канче да му сипят зелева чорба...

Скандалът Дянков-Първанов всъщност е поредното шоу. Продължение на онова на Иван и Андрей, в което Дянков участва и се представи слабо. Първановото шоу се казва "Тримата глупаци" и продължи традицията политиката в България да се прави в стила на късните шоута по телевизиите. В резултат и новините се превръщат в шоута. Вчерашната среща на Президента с финансовия министър бе поредното шоу, този път със силен милиционерски привкус.

Дянков, изпратен от Борисов, бе подложен на крайно унизителен разпит, като в районно, а защо се подложи на срамното и обидно "набиване на канче" в казармен стил остава да гадаем. Нападнаха го трима: Президентът, началникът на кабинет (ген. Колев) и финансовият секретар (К. Ананиев). На фона на изявленията на Дянков, че "няма да даде и стотинка за Белене", съмненията, че Дянков (направил просто една "неуместна шега" трябва да плати непропорционално висока цена - оставка) е просто неудобен на Първанов. Това обяснява и демонстрираната сила, в нарушение на Конституцията и принципите на разделение на властите в България, влизайки в открит конфликт с изпълнителната власт и давайки ясни знаци за бъдещи политически действия. Президентът, галейки накърненото си "достойнство", си позволи да превиши правомощията, които чисто представителната му функция има, намесвайки се в управлението и затвърди впечатлението, че тази институция е недомислица, със силно, почти напълно орязани функции, още от времето на президент-председателя — плод на сериозен политически компромис и договорки...

Ако се върнем на рекламата — съседът, който звъни на Биг Фадър, питайки дали претакат зелето, вижда в отговор протегнатото от бащата цокалце, пълно с... отпадъчната продукция на Биг Бейби. Той, на свой ред, възкликва: "Вие сте за Гинес, бе!"

И аз така: "Вие сте за Гинес, господин Президент!"

7 коментара:

  1. Правилно си напипал причината, Асене. И аз мисля, че целият панаир е заради Белене. А заглавието ти кърти, хахах.

    ОтговорИзтриване
  2. Цялата ти конструкция, Асене, както и подобните /напр. тази на Едвин сугарев/ има следния важен недостатък: нищо нямаше да стане, ако Дянков бе успял да да реагира както трябва на провокацията на Иван и Андрей, това в края на краищата никак не е трудно, въпрос на малко съобразителност. Но той реагира неудачно. А ако се беше измъкнал успешно, например с репликата, че нищо не знае по въпроса за милиаридите на Първанов, какво щеше да стане? Ниищо, или поне в този ключ - нищо. А че Първанов постъпва, меко казано, некоректно, е друг въпрос. Но ако някой си мисли, че като отива при президента, ще си води "чисто човешки разговор", значи е най-малкото наивник и не е за политика или управление. Има доста по-проста хипотеза - Първанов е намерил удобен случай да си го върне на Дянков за пренебрежението на последния както към институцията му, така и към "интелектуалните му усилия". Езикът на Дянков /пример "феодалните страци" за БАН/ е всичко друго, само не и дипломатичен. Е, това не остава безнаказано. А другите цели, постигани чрез тази провокация, се наслагват сами и не е ясно дали са били съзнателно търсени. Зад нежеланието на Дянков да дава пари за "Белене" и да привлича руски капитали стоят фактори, далеч по-силни и от него, и от личните му позиции, както впрочем - по-силни и от позиците на патрона му Б.Б.
    А иначе - пишеше все по-добре и по-въздействащо. Поздравелния!!

    ОтговорИзтриване
  3. Не коментирам(е) моралния облик и езиковата култура на Дянков, а тези, на Президента. Той, по дефиниция, освен символ на законността, според мен, трябва да има и определени МОРАЛНИ характеристики. Нещо, което той НЕ демонстрира онзи ден, реализирайки предварително замислен план, целящ компрометирането на вице-премиера и министър на финансите г-н Дянков. Даже поиска оставката му. Тоест, Първанов се намеси пряко и брутално в сфера, в която НЯМА правомощия по Конституция.

    ОтговорИзтриване
  4. Слаба работа, Асене. Да се опираш на мнението на Цветан Цветанов за това дали Първанов е нарушил Конституцията е, меко казано, странно. Особено като се има предвид как МВР прецака Конституцията със ЗЕС. Или може би не я е?

    ОтговорИзтриване
  5. Не само Цветанов твърди това. Просто, той е вице и министър на вътрешните работи. Авторитетно звучи някак!.. :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, според мен само ни се иска да говорим за моралните характеристики. Нив морала го разбираме по един начин, но г-н Президента и още повече министър-прецедателя и финансовия министър го виждат друго яче. Да търсим моралните характеристики на последните е, като да търсим моралните характериски на порно индустрията или може би да търсим морала на гордите ни поп-фолк певачки.

    Кой морални ценности по-точно коментираме - тези, които са налице, или тези, които никога не са съществъвали?

    Честност, прозрачност, коректност, отговорност или може би загриженост към избирателите? Кое търсим? И как бихме могли да го видим, щом отдавна сме изгубили представа - какво аджеба значат тези неща - и какъв е техния облик?

    Дали ние самите, ставайки перманентно свидетели на всяческото подкопаване и подронване на Конституцията, не сме изгубили нашата собствена мяра за справедливот, равноправност, и коректност?

    Как мислите? И какво означава факта, че подобно грозни скандали все пак са реалност в България?

    Можем ли да кажем Кой е Големия Баща и Коя е Голямата Майка, кой е Големия Брат и кое е бебето, с голямата ДАРБА?

    ОтговорИзтриване
  7. Към Emil cohen " А ако се беше измъкнал успешно, например с репликата, че нищо не знае по въпроса за милиаридите на Първанов, какво щеше да стане? Ниищо, или поне в този ключ - нищо "
    Не си прав-тогава щяха да го обвинят в слаба политическа воля да направи обществено достояние нещо,което така и трябва да бъде/тогава и той и Първанов пак щяха да са на мушката/.
    В този ред на размисли:
    щом има ключ,значи има и ключалка,която обикновено стои на врата,а зад вратата винаги има нещо....

    ОтговорИзтриване