AdSense Top

вторник, 9 март 2010 г.

"Добрият, лошият и злият" Първанов — или има ли такъв жанр "частна среща с Президента"?

Президентът направи заявка за разширяване на основните родове в литературата, след като действията му след срещата с министър Дянков са на път да ги увеличат с още един - епос, лирика, драма и, естествено, стенограма. Много се изписа за "онази" стенограма, даже и аз не се сдържах. Мина време и се замислих дали совите са това, което са и с ужас установявам, че май не са!

Какво имам предвид?

"Злият" Първанов записва тайно гражднина Дянков и публикува стенограмата от разговора с него, секунди след като срещата е приключила, което нанася силен удар върху интегритета му. Това май е безспорно за всички, които недолюбват писателя-историк с творческия псевдоним "Гоце". Толкова очевидно, че се събраха и запалиха по една свещ.

"Лошият" Първанов можеше да излезе много ловко от ситуацията, която очевидно бе планирал: в края на разговора с министър Дянков президентът можеше да го "закопае" с фразата: "Господин министър, както знаете, това не е частна среща, а среща между президентската институция и тази на вице-премиера и министър на финансите, по въпрос, засягащ интегритета и облика на държавния глава. По тази причина смятам да разпоредя публикуването на стенограмата от разговора ни в Интернет, веднага, щом това е възможно технически!" Това, безспорно, щеше да е удар, далеч по-силен от това, просто да пусне записа... Нямаше да е "нарушил Конституцията", щеше да е спазил изискванията на своите критици, щеше да е обезоръжил в голяма степен опонентите си. Дянков щеше да изглежда далеч по-нелицеприятно, отивайки, изпратен от шефа си Борисов на срещата очевидно "обезоръжен" и със свален гард. Защо Президентът не избра този ход - остава да гадаем...

"Добрият" Първанов се срещна с Дянков - среща, която очевидно няма как да е тайна или частна. Писах по-горе - вице-премиерът, който при дадени обстоятелства може да поеме функциите на премиера, сиреч, да управлява държавата, и финансов министър отива на среща с Президента на републиката, на предварително оповестена и уговорена среща, провокирана от очевидния намек за финансовото състояние на Президента, направен часове преди това в едно шоу. Среща със същия Дянков, който уж разследва милионерите и милиардерите, а се оказва, че "тя, проверката, не е на милионерите и милиардерите в България, тя е на хората, които имат над 50 хил. лв. за 2009 г."

Няколко въпроса относно личността на министър Дянков възникват след срещата му с Президента и публикуването на стенограмата:
  1. Как би се държал вице-премиерът и министър на финансите г-н Дянков, ако знаеше, че разговорът ще бъде публикуван в Интернет и кой от двамата щеше да е истинският Дянков?
  2. Защо Борисов изпраща вицето си очевидно неподготвен и обезоръжен на подобна среща, давайки възможност на Президента да удари всички свои политически опоненти с един удар?
  3. Защо на никой не му направи впечатление, че Дянков "посяга" на всички тези, които СА ДЕКЛАРИРАЛИ приход над 50 хиляди лева? Това са сериозна част от избирателите на ГЕРБ - представителите на малкия и среден бизнес, които ЧЕСТНО са попълнили декларации, че имат приходи над тази сума! 
  4. Кога министърът лъже? Когато твърди, че тече проверка на милионерите: "...Наистина, по предварителни данни има около 50-тина човека, които имат около 300 милиона евро. До сега обаче, подчертавам. Ние тези имена ги имаме и ще ги проверяваме. Така че по всички трябва да минем...", или при президента, извинявайки се като ученичка, че не ставало дума за тях, ами за приходи над 50 хиляди лева?
От срещата и стенограмата не научихме нищо ново за Президента - познаваме си го! Научихме обаче много за Дянков. Научихме и за шефа му Борисов! Цялата нечистоплътност на ситуацията е функция колкото на подлия план на Президента, толкова и на на двуличния подход на премиера Борисов, който публично обяви  "Нека се карат. Така го разбират, така го правят", след което тайно звънна на президента с молба а да се срещне с Дянков, който да му поднесе извиненията си. Министърът пък, под заповедите на своя началник, публично заявява, че иска среща, която всъщност не желае, отива в президентството за да бъде унизен, стараейки се да изпълни волята на Борисов и да е "помири" с Първанов.

И така, кой от всичките тези личности всъщност е министър Дянков?

Снимка: Дарик Нюз

1 коментар:

  1. КОГА ГОЦЕ ЩЕ ОТГОВОРИ НА МАРТИН ДИМИТРОВ?

    Уважаеми г-н Президент,

    Във връзка със създадената вече от Вас традиция да публикувате на сайта на президентството стенограмите от разговорите, които в качеството си на държавен глава провеждате с представителите на различни български и чуждестранни институции, Ви призоваваме да направите публично достояние стенограмите от разговорите Ви с председателя на Управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер, проведени на 16 февруари 2010 г., както и от разговорите за енергетиката, проведени от Вас в Москва през февруари 2009 г.

    Желанието ни е продиктувано от засилилата се активност на Русия за построяването на АЕЦ „Белене", категоричната позиция на БСП, към която принадлежите, че втората атомна електроцентрала трябва да бъде изградена и недвусмислените експертни мнения, че реализацията на този проект е в разрез с икономическите интереси на България и ще обремени с необосновани разходи и загуби държавата ни за години напред.

    Призоваваме Ви също така да публикувате на сайта на президентството и стенограмите от преговорите по съставянето на правителството на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС с мандата на последната от изброените партии. Смятаме, че този документ е изключително важен за бъдещите поколения граждани и историци, които трябва да имат автентична престава за събитията, определили съдбата на България през този период на нашата съвременост.

    Надяваме се, че като историк осъзнавате колко важни са тези документи за обективния подход към науката, за която дълги години сте работили. Вашите млади колеги, пък и всички българи ще оценят по достойнство подхода ви на прозрачност към процесите в най-новата история на България.

    С уважение: Мартин Димитров, Председател на СДС

    ОтговорИзтриване