AdSense Top

сряда, 31 март 2010 г.

Бушоните на Бойко

Mediapool съобщава, че срещу здравния министър е повдигнато обвинение за неизгодна сделка. Настойчиво приканен от премиера да "подходи отговорно" и след нееднократни закани към тези, които са крали "и преди, и сега" министър Нанев подава оставка...

Според прокурор Немска, министърът, освен всичко, е заобиколил Закона: "Законът за обществените поръчки е заобиколен, като е използвана възможността за "преговори с потенциален продавач", тъй като обстоятелствата са били "форсмажорни", защото е общоизвестен факт, че в страната има епидемия..." Освен това, министърът бил нанесъл "щета на бюджета за 2.5 милиона лева", поръчвайки ваксините директно от производителя "РОШ", а не от Националната здравна служба на Великобритания, която щяла да ни продаде медикаментите по-евтино от представителите на ЕДИНСТВЕНИЯ им производител. Какво пише в офертата на Здравна служба на Великобритания ние не знаем, а и никой не смята за нужно да каже. За същия медикамент ли става дума, за какво количество и на каква цена — никой не смята за необходимо да дискутира. Никой не коментира и това, че 20 дни преди сключването на договорите здравното министерство е получило отговора на въпросната великобританска служба, в което се предлагали "по-изгодни условия на доставка." (според 24 часа). Тогава обаче обществената поръчка вече е била в ход. Кой ти гледа?..

Прокуратурата обаче се хвали: "вече повдигаме обвинения и на действащи министри", Борисов се среща с главния прокурор след работно време и ОДОБРЯВА (в различните медии се позоват различни евфемизми, като: "подкрепил" и "толерирал") повдигането на обвинение!
Прави впечатление, че Борисов, подкрепяйки, одобрявайки или толерирайки действията на независимата съдебна власт, фактически се намесва в нея, защото какво би се случило, ако той не одобри, подкрепи или толерира повдигането на обвинения срещу неговите министри?.. 
Никой обаче не го попита! 
Никой не си направи труда да провери цялата "технология" на взимането на решение за обявяване на грипна епидемия и купуването на скандалните ваксини.
Ето ви няколко цитата от стенограми на Министерски съвет:

Божидар Нанев, заседание на МС, 07.10.2009 г. т. 14 (относно участието на България в извънредно заседание на формален съвет на ЕС по здравеопазване): ...Същевременно Министерството на здравеопазването предприе действия за преодоляване на законодателните пречки с цел сключване на договори с притежателите на разрешенията за употреба на пандемичните ваксини, съгласно които се запазва определено количество от ваксината до провеждане на обществена поръчка, за осигуряване на финансов ресурс и за закупува на пандемична ваксина по максимално съкратена процедура.

Сформирана е работна група на експертно ниво, която да изготви проект на технически спецификации за пандемичната ваксина.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 14. 

Става ясно, че министър Нанев е информирал МС за своите намерения и действията на ведомството си.

Интересна е и другата стенограма. Тази, от 04 ноември, 2009 г. Точка 35 от това заседание е следната: Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Да видим какво се обсъжда:

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на здравеопазването. Да ни информирате дали в днешния ден ще обявим грипна епидемия или не, да са информирани колегите и, така и така взимате думата, да ни кажете с две думи какви мерки в момента се взимат, за да знаят всички колеги.

БОЖИДАР НАНЕВ: На основание чл. 31, ал. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация внасям за разглеждане проект за Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина.

Предложеният проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина има за цел облекчаване на режима за закупуване на лекарствени продукти със средства от републиканския бюджет извън задължителното здравно осигуряване, когато страната има епидемични взривове, епидемии, пандемии и при наличието на предполагаемо или потвърдено разпространение на химически, биологически агенти или ядрена радиация...

...Предложеното изменение и допълнение се налага, тъй като в ситуация на епидемия и пандемия, причинени от нов вид микроорганизми, както и при други извънредни обстоятелства, обикновено се касае за необходимост от профилактика или лечение с лекарствени продукти, които са разрешени за употреба вече в условията на извънредна ситуация, а възможността за спешното им закупуване е ограничена от множество действащи нормативни режими на регулация за разходването на публични средства за лекарствени продукти.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 35. 
Сега да видим и другата точка:
Точка 43

Доклад относно епидемиологичната обстановка в страната във връзка с обявена грипна епидемия в някои общини.

БОЙКО БОРИСОВ: Преминаваме към темата. Докладва министърът на здравеопазването.

БОЖИДАР НАНЕВ: Към момента по вчерашна справка, която имаме в нашето ведомство се приема, че около 100 хиляди български граждани са носители и болни с различни симптоми от новия грипен човешки, подчертавам - човешки, грипен вирус A (H1N1)...

...Това, което към момента е налице, е известно затруднение от производителите и търговци на антивирусни препарати, е известно затруднение на снабдяване на аптечната мрежа с необходими количества. До голяма степен има и създадена психоза сред обществото поради тиражирани различни медийни заглавия. Така че според мен, не е необходимо да създаваме от една страна напрежение и психоза, а от друга страна е необходимо да се отнасяме със сериозното внимание към проблема, да имаме готовност да се снабдим със съответните медикаменти за антивирусно лечение. Поради тази затрудненост на производители и търговци да ги доставят предлагаме и този проект, за да можем да имаме процедури извън сегашните, по които да закупуваме по-големи количества...

...Смятаме, че немалка част от тях отсъстват не защото са болни, а защото и родителите се страхуват да ги пуснат на училище. Но така или иначе, има отсъствие и смятаме към днешна дата, че от утре би могло да се обяви грипна ваканция и в цялата страна, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на болестта. В момента и епидемиолози, и специалисти обсъждат ситуацията...

БОЙКО БОРИСОВ: Понеже специалистите, както казахте – специалисти, епидемиолози и т. н., казват: на 100 000 или на 10 000 души трябва да има 180-200, а в момента те са 140, сиреч, вече отиваме близо до горната граница, в същото време хората казват: Те защо сега не обявят епидемия, а чакат да стане 180… В края на краищата, всеки родител преценява дали да го пусне детето или не. Но когато си има грипна ваканция, си седят по къщите, могат да взимат повече мерки, не се трупат отсъствия в училище и не се губи учебен материал. Така или иначе, психоза има. Дали правилна, дали неправилна, от кого създадена или как не е създадена – няма смисъл ние да го коментираме. Факт е, че хората имат проблем. Но няма как да се обясни. Затова най-добрият вариант за мен е да излезете днес и от утре да се обяви заедно с Министерството на образованието, младежта и науката за децата грипна ваканция.

БОЖИДАР НАНЕВ: Искам само да добавя, че единственото притеснение на епидемиолозите е да не би когато се обяви, без да се достигнат тези стойности, да не би да се получи отново епидемия при завръщането им, затова се изчакваше досега. Но така или иначе, да вземаме решение.
БОЙКО БОРИСОВ: Пак ще обявим. Че по-важно от здравето и спокойствието на хората няма!

Паралелно с това – на Парламента пращаме закона, паралелно с това – днес писмото, което подписах до „Червения кръст” в Брюксел да искаме допълнително...

БОЖИДАР НАНЕВ: Точно това исках да кажа за това писмо, че е адресирано и чрез Световна здравна организация до Европейската комисия по здравеопазване. Затова, тъй като в световен мащаб и предимно в европейски мащаб има координация по отношение на разпределение на антивирусни медикаменти, отправяме едно писмо до Главния секретар по здравеопазване към Европейската комисия, с което предлагаме, призоваваме да им бъдат отпуснати по тези техни централизирани доставки още допълнителни количества, които да закупим, тъй като търговците явно не смогват в цяла Европа да доставят тези медикаменти.

БОЙКО БОРИСОВ: В смисъла на това, нека и г-н Боев да го пусне след това – 12 милиона даваме на Министерството на здравеопазването сега, веднага, днес, сега, веднага, да могат да пазаруват.
Тоест, воден от желанието си да се хареса на народа, премиерът е притиснал своя министър да действа под напрежение, при извънредни обстоятелства, пренебрегвайки факта, че реално епидемия все още няма, а стойностите са с около 22 до 30% по-ниски (никак не малка разлика). Разпорежда 12 милиона лева да бъдат отпуснати за "пазаруване" на т. нар. ваксина. Своевременно, неговото мнозинство в Парламента изменя Закона за лекарствените продукти, давайки възможност на министъра да реализира плановете, одобрени от Министерски съвет. Всичко това се случва с висшата благословия и натиск на премиера Борисов, на редовни заседания на Министерски съвет.

Сега, когато тече процедура по отстраняване на Президента от длъжност, някой прави разработка срещу здравния министър на Борисов. След всичко, което Борисов лично е направил, за да оторизира действията на Нанев, той просто одобрява/подкрепя/толерира повдигането на обвинение и жертва своя министър като бушон в електрическа схема. С това си действие премиерът задълбочава съмненията за възможен шантаж срещу него, именно по време на "войната" му с Първанов. Освен това, Борисов хвърля сянка на съмнение относно чистотата и джентълменските му взаимоотношения с хора от неговия екип, канейки ги да работят заедно, притискайки ги да действат при "форсмажорни" обстоятелства, а накрая, жертвайки ги като бушон или шахматна пешка в партия шах с футболни фенове. Всичко това в името на РЕЙТИНГА...

2 коментара:

  1. ББ не е длъжен да разбира и от ваксини. За това има лекар, министър на Здравето. Защо тоя тиквеник не препоръча на премиера по примера на полската си колежка да не се закупуват ваксини, защото това с пандемията си беше далавера на фармацевтичните фирми.

    Ако някой има акъл в тиквата си сам ще прецени, че 10 случая на 7 милиона и нещо са капка в морето. За едно денонощие умират повече от катастрофи.

    ОтговорИзтриване
  2. РужкаБГ, ще използвам твоята риторика: Ако "тиквата" на Борисов беше малко по-пълна, щеше да се досети за пандемията, че е далавера на фармацевтичната индустрия...

    Ако имаше повечко багаж в "тиквата" щеше да се досети, че (евентиално) министърът му го гъбарка...

    Ако чак толкова не може да събере две и две, къде се цани за премиер? Да не говорим за тези, които го катапултираха там, не без любезното дългогодишно съдействие на медиите...

    ОтговорИзтриване