AdSense Top

събота, 17 април 2010 г.

За архара и лъжливото президентче

На първото си лайф шоу покрай импийчмънта, президентът, очевидно раздразнен от "нахалния" въпрос на Сашо Диков, отговори недвусмислено: "Не съм убивал архар!"

Мина се време, а аз попаднах на следния интересен доклад на Международната работна група по дивите кози (pdf). Превеждам, без претенции за съвършенство, част от текста, а целият материал може да прочетете сами тук, или ако си свалите файла, прикрепен към текста:

Президентът на България убива застрашен Северцов архар в предполагаема защитена зона в Узбекистан.

Според информация, получена от заместник-управителя на Нуратинския държавен резерват (Нуратинский заповедник) в Узбекистан, на 7 ноември 2008 г. президентът на България е посетил защитената зона.

В региона на централния планински връх Хаят баши той изчакал 2 архара, които били насочени към него от служители на резервата, при което той застрелят единия овен. За последните две години узбекските власти не са издавали никакви разрешения за износ на тази застрашена дива коза (описана в CITES , приложение 2 като Ovis ammon severtzovi). Така, възможно е българският президент да е изнесъл трофея без разрешение на CITES. Разрешението за лов е било издадено от министерския съвет, но най-вероятно за горския регион (Лезхос), а не за територията на резервата, където ловът принципно е забранен.

...Ловуването в Нуратинския резерват има далеч по-лошо въздействие върху популацията на архарите и техния хабитат, от това, просто да застреляш стар, самотен екземпляр.
снимки: e-vestnik и vsekiden

2 коментара:

  1. Сега... архарите са все пак овце, а не кози. ;-)

    Ако гледаме от законовата страна - очевидно всичко е станало не просто с разрешение, а с прякото участие на съответните органи в Узбекистан - по поръка на държавното ръкаводство.
    В края на крайщата, ТЕ си решеват как да си пазят или да не си пазят овцете.Това е VIP лов и докато има държави и държавни глави, ще има и такъв лов.
    Международната група може ... да вдига пара и да пие една студена вода.

    Така-а... Сега ако говорим от морална гледна точка, много по-гнусна е втората снимка, защото да убиеш вълк вече наистина е престъпление. докато та гръмнеш една овца, дори да е последната в галактиката, е без никакво значение. ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Хахаха, да! Грешката е поправена! Но групата е по козите.

    Въпросът не е дали са му разрешили, а че излъга, като дърт ром...

    ОтговорИзтриване