AdSense Top

вторник, 30 ноември 2010 г.

Нагли, по-нагли, ГЕРБ...

"Щом пищят срещу ГЕРБ, значи нещата вървят добре!" — Подобен коментар често може да се прочете във форумите и под публикациите в електронните медии...

Това обаче е доста примитивна логика, защото, изписвайки вежди, преодолявайки безспорно негативното наследство от управлението на тройната коалиция, двойната, която ни упрвалява в момента — ГЕРБ и АТАКА, вади очи, ограничавайки демокрацията, демотивирайки гражданите да гласуват и, в крайна сметка, намалявайки представителността в българската политика.

Днес бе първата среща на Правната комисия, в която се разглеждат предложенията за промени на Изборния кодекс между първо и второ четене в пленарна зала.

Очевидно и безспорно е, че ГЕРБ и АТАКА няма да приемат НИТО ЕДНО от направените предложения, без да го пречупят през конкретния си меркантилно-конюнктурен интерес.

Още с първия член стана ясно, че ГЕРБ са твърдо решени да предрешат идните избори. Или поне да си дадат достатъчно служебно предимство.

Няколко неща могат да бъдат казани за работата на Правната комисия. Ако приемем, че в нея би следвало да са най-компетентните народни представители, очевидно нивото на този парламент е недопустимо нисък. Стилът на работа на тази комисия показва липса на компетенция, експертиза и законодателна дейност, подчинена на тясно партийни интереси. Решенията по важни въпроси се взимат прибързано, под натиск и без нужния сериозен дебат.

За невъоръжено око е очевидно, че нивото, демонстрирано от депутатите на Синята коалиция, БСП, дори и ДПС е с пъти по-високо от това, на "избраниците" на ГЕРБ, които очевидно се нуждаят от серия образователни семинари.

Няма как да е иначе, защото напълно нелогично е магарешкото упорство, с което ГЕРБ, без да се интересува от абсолютно категоричното и единодушно изразено обществено мнение в подкрепа на това, че изборът на районни кметове трябва да остане, подсказва единствено желание за централизация на властта в партийната централа. ГЕРБ лиши един милион и седемстотин хиляди избиратели в София, Варна и Пловдив от правото им да изберат пряко своя районен кмет

Никакви аргументи — рационални или емоционални, не спряха ГЕРБ и не промениха нещата. Никакви аргументи не бяха достатъчни за ГЕРБ, нито тези на НПО сектора, нито тези на Асоциацията на българските градове и региони, нито тези на Националната асоциация на общинските съветници... Нищо не успя да накара ГЕРБ да се замислят, че вместо да премахват един от основните инструменти на децентрализацията и на местното самоуправление, под предлог, че районните кметове нямали правомощия, далеч по-добре е да променят Закона за местното самоуправление и местната администрация и да разширят правата им.

За да обобщя, работата в комисията бе на бегом, на коляно, само и само да се приеме кодексът такъв, какъвто са го написали сътрудниците и депутатите на ГЕРБ. Никакви аргументи не са в състояние да накарат ГЕРБ да приеме нещо, различно от собствените им тясно партийни интереси.

Това, че съществува очевиден обществен консенсус — кой ти гледа! "Важно е да пищят срещу ГЕРБ! Така всичко е наред!" Друго няма какво да се коментира!

А, спорният текст е:
Чл. 1. (1) Този кодекс определя организацията и реда за произвеждане на избори за народни представители, президент и вицепрезидент на републиката, членове на Европейския парламент от Република България, общински съветници, кметове на общини и кметства, както и условията за избиране на народни представители, президент и вицепрезидент на републиката, членове на Европейския парламент от Република България, общински съветници, кметове на общини и кметства.
Отхвърлените предложения, най-общо, бяха свързани с това, да няма изброяване на видовете кметове (кметове на общини и кметства), избирани с този кодекс. Така, още с чл. 1 от предлагания Изборен кодекс, под предлог, че на София са ѝ много 24 района, както споменах по-горе, ГЕРБ лиши един милион и седемстотин хиляди избиратели от правото им да изберат своя кмет.

Предстои да отпадне и изборът на кметове в населени места под 500 жители (около 1600 в цяла България). 

И това не е проблем! Нали пищят срещу ГЕРБ? Значи сме на прав път! "Най-хубавото тепърва предстои!.."

1 коментар:

  1. Тъжната реалност - всички предишни изборни кодекси са били за лично ползване, и аз щях да съм далеч по-изненадан ако този не беше.

    ОтговорИзтриване