AdSense Top

вторник, 22 февруари 2011 г.

Седнете и вие на полиграфа, господа!

снимка
Днес, според Хоризонт, Цветанов заявил, че ще има втори полиграф. Имало още нещо да се изяснява за изтеклите СРС-та...

Няколко неща будят недоумение в подобна заявка на министъра и вице-премиер:

  1. На какво основание служителите на МВР за пращани на детектора на лъжата? Доброволно, или са принудени служебно? Ако са принудени, на нас не са ни известни законови разпоредби, които да дават подобни права на министъра;
  2. Имат ли някаква стойност за разследването данните от полиграфа, защото, до колкото ни е известно, те не са годни за доказателства в съда;
  3. Ако все пак сме стигнали до заключението, че е имало изтичане на информация от МВР, не е ли вече крайно време да бъдат обсъдени и самите разговори, съдържанието им и достоверността на фактите — предмет на разговорите?..
Ясно е, че тези въпроси няма да бъдат дискутирани нито от Цветанов, нито от началника му. Борисов е зает с магистралите, а Цветанов — с това, да опровергава слухове за оставката му и смяната му с Анастас Анастасов... Важно е! Слуховете са лошо нещо! Е, не всички. Онези, за бирата не са толкова важни. Тях може да ги игнорира и да не ги коментира, защото е "концентриран в реализациите си“...

Всъщност, въпросът за оставката на Цветанов си е пряко свързан не само с теча на СРС-та... Той е свързан и с драматично прочетените от него в Парламента разговори на лекарите от Горна Оряховица. Свързан е и с многомесечната проверка на имотите му, която НАП явно няма намерение да приключи, даже Красимир Стефанов заявил, че можело да се проточи до 3 години. Много работа имало, а и мандатът на ГЕРБ не свършва скоро... Няма за къде да се бърза!

Като казвам, че оставката е обвързана с тези събития, а вероятно и с други, които все още не са ни известни, но за които вече се говори, имам предвид това, че най-вероятно са обвързани по един специфичен начин: информацията ще ни бъде поднасяна на етапи, докато постепенно политическите и вътрешно-партийни "щети" бъдат овладени, а оттеглянето на Цветанов стане възможно най-безболезнено. 

Вероятно това изчаква Борисов, който много добре знае кой фактически изгради ГЕРБ и това, че Цветанов има огромно влияние в партията. Тоест, възможното напрежение по оста Борисов-Цветанов не е за пренебрегване, а Борисов, доказал своя усет и инстинкт, няма начин да не забелязва това. Няма начин да не е забелязал и това, че точно Цветанов, съзнателно или не, му подложи динена кора със записите на разговорите му с Танов за Мишо Бирата и Вучката.

Та в този дух ма мисли, ако Борисов иска да отстрани Цветанов, той няма да го направи слепешката. Уменията му да маневрира са очевидни — играта му с ДАНС и БОРКОР ги потвърждава. Със сигурност, това е умел маньовър, с който Борисов се опитва да сключи временно примирие с не съвсем ясните на обществото задкулисни играчи, които имат потенциала да го изпратят в политическата история. 

Това, от своя страна, за видимо обзетия от мисионерска мания премиер е неприемливо.

До примирието се стига и по друга причина: Борисов е в съзнание, че съдържанието на разговорите, както и на тези, които вероятно могат да изтекат, имат същия потенциал и сила да го изпратят в историята... По тази причина той няма интерес да се шуми около съдържанието им, а мудният сценарий, даващ възможност да се обмислят и разиграят всички възможности с минимален риск от непредвидими последици е единствената възможност за Борисов да оцелее.

А, че играта ще бъде груба вече е ясно за всички. Потвърждава го и информацията за едни 4 милиона лева подкуп, споменати и от Иван Костов вчера. Какво е ролята на тези пари в цялата сапунка ще разберем тепърва, ако изобщо научим.

На фона на всичко това, Цветанов, уверявайки ни, че няма да подаде оставка, поиска едни 31 милиона за повишаване на сигурността и контрола при работа със СРС. Поиска ги, но може и да не ги получи, защото на всички е ясно, че обратното броене за него вече тече и въпросът НЕ Е ДАЛИ, А КОГА!

И, понеже въпросът, който следва да ни интересува не по-малко от това КАК са изтекли СРС-тата, е свързан с тяхното съдържание, в стила на Цветанов, бих му предложил един експеримент: 

Той, Борисов, Мишо Бирата, Ваньо Танов да вземат и те да се подложат на полиграфа. Публично и в ефир. Така и за бирата ще разберем, и за апартаментите, а може и други неща да ни станат ясни....

3 коментара: