AdSense Top

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Геополитика за идиоти или как с гръмки фрази се жертват националните интереси

Изненада!

Ще кажа няколко добри думи за ГЕРБ. Фактически първите, от как настоящият ни премиер се домогна до кметския пост в София, а от там се упъти да съсипва държавата с диктаторските си амбиции, инфантителен управленски подход и арогантно и некомпетентно клиентелистко обкръжение.

За щастие, въпреки, че за скритите мотиви на подобно решение има тепърва да гадаем, вчера ГЕРБ предпочетоха да не допуснат една безспорно и признато рискова технология. Какви са политическите мотиви за това решение предстои евентуално да научим, но при всички случаи, по-разумно е да не се прибързва с разрешаване на определено рискова технология, която, ако това, което е достъпно като данни и информация в Интернет е вярно, застрашава на отравяне цели региони, в които се прилага.

Какво направиха ГЕРБ? Приеха решение, с което забраниха т. нар. хидравлично разбиване, или, най-общо казано, забраниха добива на шистов газ.

Протест за Витоша, 12.01.2012. Снимка: Георги Грънчаров
Приеха го след многократни промени в настроенията на лидера си по темата... Приеха го под натиск от улицата, сиреч, под страх. Тоест, няма за какво толкова да им се благодари, но все пак, подкрепен от напазаруваните "независими" депутати, Борисов може да прокара какъвто си иска закон...

Междувременно, някои самообявили се за единствени стожери на демокрацията и автентични изразители на антикомунизма в България политици (сякаш ние не сме скачали по улиците, за да пращаме колцина от тях мандат след мандат в парламента с гласовете си) и най-вече част техните поддръжници, прибързаха да разлепят рубладжийските етикети. Опитаха се да натикат защитниците на околната среда в един кюп с недоразуменията Яне Янев, Волен Сидеров и, о, ужас, комунистите.

В конкретния случай те направиха опит да принизят защитата на природните богатства, красотата и чистотата на околната среда, живота и здравето на гражданите до обслужване на руски енергийни и политически интереси. Така те показаха пълна неспособност или нежелание да се съобразят с необходимостта от защита на ресурси, които не ни принадлежат и сме задължени да запазим за поколенията след нас. Сред тях са чистата природа, природните богатства и здравето на хората.

Подобни сравнения са, меко казано, обидни за всички тези, които години наред загърбват политическите си пристрастия и се обявяват в защита на тези ценности в България. Обидно е тези хора да бъдат назовавани с определения, които фанатично преданите на несъстоятелните гео-политически тези не се посвениха да раздават щедро дни на ред, отчаяно защитавайки отново чужди гео-политически и финансово-корпоративни интереси.

Раздаваха етикети без да се замислят, че към тях самите и политическите им лидери могат да бъдат зададени няколко много прости, но важни въпроса.

Например, къде бяха те, когато шепа граждани протестираха на Орлов мост срещу Путин, именно заради руските енергийни интереси и лоби?..

Какво направиха те, за да спрат ядреното и фосилното енергийно лоби и мафия и да предпазят страната ни от заробващото им влияние?

А къде бяха, когато държавата бе лишена от рафинерията Нефтохим, с което де факто пазарът на фосилните горива в България бе монополизиран от Лукойл в степен, корпорацията днес да държи, по данни от медиите, около 80% от него?...

Какво направиха защитниците на свободния пазар през годините, в които бяха на власт, за изграждането на национална стратегия за енергийна ефективност и ефективно въвеждане и употреба на местните възобновяеми енергийни ресурси като средство за диверсификация и скъсване с руската енергийна зависимост?

Нищо!

Снимка: Георги Грънчаров
Вместо това, напоследък отново извадиха от ръкава коза на антикомунизЪма и рубладжийството и с ожесточение го развяват под носовете на 20-30 годишни младежи, протестиращи в защита на най-важния ресурс, с който разполага страната ни — красивата и чиста природа... Пуснаха от политическия килер призрака на антикомунизма и но въоръжиха идеологически с подходяща терминология: "Каспийски газ срещу руски газ, руски срещу местен шистов газ... Западни ядрени централи срещу руски ядрени централи... Местни въглища срещу вносни въглища..." (Както го написа един мой приятел във Facebook — Петко Ковачев)

Гласоподавателите, господа, дори и младите, не са глупаци и са чувствителни към лицемерието. По тази причина подобно отношение към тях се капитализира във висок процент гъбари по изборите, а Скакауецът е способен да събере почти толкова гласове, колкото доскорошните "автентични" носители и изразители на демократични ценности... Лицемерието към избирателите, както казах, струва скъпо.

В своя опит да оправдаят логически геополитическите си екзорсистки заклинания, вероятно най-приемливото оправдание, за което можаха да се сетят е, че и те били за чиста околна среда, за недопускане на вредни и рискови технологии, но така, да се забранявало ангро било опасен рецидив от миналото. Трябвало поне проучванията да се разрешат, а не да се забраняват!...

Нищо, че собствените им "експерти" се надбягваха да ни обясняват, че проучванията не били порискови или по-различни от тези, за нефт и земен газ...

Еми, ако не са по-различни, нека проучват, мораториумът не ги лови, нали така?..

А до тогава, България просто ще остане по-чиста без шиста! 


И отново ще се бори, този път, в защита на Природен парк Витоша от олигарха Цеко Минев и креатурата му Витоша ски.

4 коментара:

  1. Странно защо, но Бойкоборисовото правителство определено се подава на натиск от улицата.

    Това и трябва да се използва.

    ОтговорИзтриване
  2. И да не забравяме изказването на американският посланик".......ако бяхме ние поне щяхме да видим какво има отдолу....."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако проучванията за шистов газ и за петрол са идентични, мораториумът не ги забранява. Мораториумът забранява фракинга...

      Изтриване
  3. За мен в случая най-показателни бяха реакциите на "самообявилите се за единствени стожери на демокрацията и автентични изразители на антикомунизма". Оттук нататък всеки с поне малко акъл и съвест много ще се замисля, когато си има работа с тях.

    А за мораториума ми е интересно едно нещо. Как ще го заобиколят. Не се съмнявам, че ще го направят. Интересно ми е какво ще измислят. Подозирам, че вече са го измислили, просто искам да видя какво ще е. ;)

    ОтговорИзтриване