AdSense Top

петък, 27 януари 2012 г.

Шистова геополитика for Dummies в десет въпроса

Няколко въпроса, на които всеки защитник на тезата, че от геополитическа гледна точка проучването и добивът на Шистов газ от американската фирма Шеврон ще ни помогне да се освободим от руската енергийна зависимост...
  1. Вярно ли е, че земите, където ще се проучва и евентуално добива Шистов газ, са собственост на Валентин Златев?
  2. Вярно ли е, че Шеврон добива Шистов газ на много места по света заедно с Лукойл?
  3. Как точно Законът за концесиите регламентира и какви права той дава на концесионера върху добитата суровина, в случай, че такава бъде открита?
  4. Какъв точно процент от евентуално добития Шистов газ ще получи българската държава, при условие, че при добива на злато от Дънди Прешъс Металс по данни, които са публично известни, България получава под 2 процента?
  5. Ако допуснем, че България получи 5 пъти повече от газа, от колкото от златото на Дънди и достигне примерно до 10 процента, как точно това ще ни помогне да "изнудим" руснаците да ни продават по-евтино техния газ?
  6. По какви пазарни цени ще си купуваме собствения газ, добит от Шеврон?
  7. Ако приемем, че ще това ще са цените от средиземноморския пазар на газ, кое ще принуди Шеврон да ни го продават по-евтино от цените на газа на Лукойл, който доминира и на този пазар?
  8. Как българската държава ще принуди Шеврон да разкрие всичките няколко стотин химикала, които са включени в течността, която се използва за хидравличното разбиване, ако част от тях са фирмена или търговска тайна?
  9. Вярно ли е, че регионът, където ще се провежда проучването и евентуалния добив е подземна вододайна зона?
  10. Смятате ли, че и ние сме идиоти?
----
Получих няколко бонус-въпроса във Фейсбук, които допълвам към текста:
  1. От къде ще се взимат хилядите, вероятно милиони литри вода, нужни за добива на шистов газ по технологията "хидравлично разбиване"?
  2. Къде ще се съхранява вече "обогатената" с химикали вода, след като тя се извлече обратно от земните недра?
  3. Как държавата ще контролира дали концесионерът не използва необявени химикали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар