AdSense Top

сряда, 14 септември 2016 г.

Някои банкери избягаха, други ще избягат и още новини от деня...

Ще вземе да се кандидтира за ООН, ако го ядосвате!..
Днес Борисов пак е обиден. Този път на Бокова. Вчера я обичаше, днес ѝ се разсърди, та чак я сравни с Румяна Желева, ама после му мина и ѝ даде срок до края на месеца.  Ако зависело от него, щял ехе кога да я оттегли, ама нали номинацията не била на ГЕРБ и затуй я търпи. Не си бил спомнял БСП да издигат гербаджия за какъвто и да било пост. Език мой, враг мой, както се казва. Или с други думи – какъв е проблемът, когато речевият импулс изпреварва мисловните способности? Ето какъв: Борисов откровено си призна, че нещата (отново) са извън негов контрол. Бокова просто не е негова номинация. Не е на правителството. А правителството е на ГЕРБ. Това реформатори, това патриоти – всичко е камуфлаж и бутафория. ГЕРБ управлява, коли и беси. Само че Бокова е извън контрола на Борисов. Иначе щеше да я оттегли като Желева. С което призна, че резилът е поне толкова пълен, колкото с предишната госпожа. И чия кандидатура е?.. Той си казва сам – на БСП. Значи руската връзка се потвърждава два пъти. Първият път през ревностната защита на Кремъл (вчера ви писах за това, как Борисов успя да скара германците и руснаците около Бокова, нали?). Вторият път – признавайки, че тя всъщност е кандидатура на БСП. А пък бесепето, след оттеглянето на Сидеров от този фронт, си останаха най-руската партия. Съмнявате ли се? Припомнете си руските енергийни проекти...

Като стана дума за Сидеров – и той преминава през катарзис. Слушах го вчера по една телевизия – кротък, говори тихо, кротко. Дори като критикува Евросъюза, не повишава тон. Ще си каже човек, че е загрижен. Даже може да го обърка за еврореформатор. Понеже стана известен с прякора "златния пръст", когато ни управляваше правителството на Цветан Василев – онова, дето Дончева каза за него, че шест министри били на Мустака, ще си помисли човек, че са свършили парите. Обяснимо е. Нали банката фалира...

Ама да се върнем на Борисов. Той толкова се ядоса, че пиарката му трябваше да пише цял ден по стената му във Фейсбук и да публикува видеа, на които се вижда колко недоволен е Борисов от Бокова. Не го била уважила и му направила лошо впечатление, че не му се явила на крака, като я викал. Разбират ги комунистите тези работи. И като се замислиш, "ела да се разбѐрем като мъже", може да мине между Борисов и Корнелия Нинова, но Ирина е тарикат жена. Каза му: "гледай си работата, аз си имам по-важни неща от това, да се срещам с теб". Разбираемо е! Нали ви обясних, че номинацията не е негова, ами на Москва.

Като се замислиш, тя не е и на българското правителство. Нито сегашното, нито предишното. Сега Борисов ѝ дал срок до 26-ти септември, когато щяло да бъде поредното гласуване. Тоест, чака я, ама допуска, че е пътник, щото си каза – ако била на ГЕРБ кандидатура, щял да я оттегли. Не е и на миналото правителство, щото него и без това никой не го припознава за свое. То си остана незаконородено, от което всички се срамуват. А най-големият му срам е, че предложи Пеевски. Толкова ги беше срам, че още не е ясно чия точно номинация е "успелият млад мъж на 33"...

Като стана дума за припознаване, сетих се нещо спортно. Вчера пропуснах да ви споделя наблюденията си по една спортна сага. Фалира ЦСКА. Жалко, защото беше един, от двата най-славни български отбори. Докато го чакаха да умре, Гриша Ганчев, Борисов и Кралев се опитаха да замажат положението, като прекръстиха Литекс на ЦСКА - София и го пуснаха да рита на Армията. Даже мнозина се вързаха. Ама не и УЕФА. Днес четох един документ на федерацията, в който се изброяват и описват клубовете от всички европейски първи дивизии. В него, като стигнете до страничката за България, под черта ще прочетете, че "ПФК Литекс Ловеч е бил изваден от шампионата за 2015/16 поради дисциплинарни мерки. За 2016/17 Литекс Ловеч е променил името си на ПФК ЦСКА София". Кратко и ясно. Както нееднократно ви казвах – Литекс не е ЦСКА. Сега и от УЕФА го потвърдиха: Това ЦСКА не е онова – историческото, фалиралото.

Да се върнем на Бокова и Борисов. Много сте го ядосали премиера с обвиненията си, че щял да провали кандидатурата с номинация, дето вместо да ни обедини за Обединените нации, ни разединява, щото е на комунистите.  Гледат ви тия комунисти и ви се хилят нахално в лицата: нищо от началото на прехода не се е променило и затова ви натресохме тази, дето участваше на кръглата маса, на която си вързахме гащите... Та, Борисов толкова го ядосахте с обвиненията, че проваля шанса жена от България да стане генсек на ООН, че ще вземе самият той да се кандидатира. Сакън! Не го ядосвайте, моля ви, повече, че няма да има кой да оглави Светия Престол в Рим, както е тръгнало...

Стига толкова за Бокова. Ей го кога е 26-ти. Пак ще си говорим. Сега малко на франкофонска тематика...

Днес беше заключителната реч на отиващия си френски посланик Дьо Кабан. Много хубава реч беше, казвам ви го искрено! 20 минути от общо 40 посвети на миналото ни, в стил "думам ти дъще, сещай се снао". Сред най-запомнящите се неща беше това, за банкерите – едни банкери вече били избягали, а други скоро може също да избягат и да ограбят милиарди... Биволъ побързаха да пояснят кои са потенцианите бегълци, цитирам ги без редакционна намеса:
"Избягалият банкер е Цветан Василев от КТБ. Банкерите, които скоро ще избягат са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев от ПИБ, Петя Славова от Инвестбанк, Иво Каменов и Марин Митев от ЦКБ и съпругата на Младен Михалев-Маджо от Интернешънал Асет Банк - останалите "гнили ябълки" сред българските банки..."
Като се замисля, един избяга и потънаха няколко милиарда. Биволъ изредиха 6-тима. Ситуацията е "последният да загаси лампата". Ако случайно я забрави – енергото сами ще спрат тока, щото пари няма да има за сметките.

И други неща каза Негово Превъзходителство, ама напарвете си труда сами да чуете. Прилагам ви видеото. Иначе, както каза той, слабоумието само по себе си не е проблем, стига да не е на власт. В България обаче все повече проблеми имаме с какво ли не, което може да означава всичко. А може и да означава, че ни управляват слабоумници... Зер не?

И други неща каза Ксавие Лапер дьо Кабан, дето ако ги слуша внимателно човек, ще рече, че намеква, че сме в авторитарно управление, което изцяло контролира съдебната система, за да упражнява насилие, извън демократичните норми. Но само ще ни се струва, защото посланикът е дипломат, а дипломатите говорят дипломатично, ако ме разбирате... Абе, я си чуйте сами целия запис, да не изпусна нещо.

Айде стига вътрешнополитически проблеми.

Днес, докато четох разни новини за Великобритания, се сетих за онзи виц, дето с Брекзита доказали, че са най-глупавата нация, но американците можели да ги изпреварят, ако си изберат Тръмп. Е, днешните новини усложниха малко задачите пред янките. Оказа се, че Европейския съюз никак не бил беззъб. Поставили им условие – или запазват свободата на движение, или се прощават с Единния европейски пазар. А на британците това май не се харесва, защото иначе щели да налетят на тарифите на Световната търговска организация, а те били тегави. Много по-тегави от европейските. Мани другото, ами това не бил единственият проблем. Европейската комисия пришпорва британците да побързат с изхода, че така, на вратата, голямо течение става. Трябвало да са излезнали преди 2019. Тогава ще са следващите избори за Европейския парламент. Това е вторият голям проблем от днес, с който се сблъскаха брекзитърите. И да ви кажа, логично е! Щом ще излизат, защо да се явяват на избори за ЕП. Обаче ако все още са в ЕС, как да не се явят. Затова – друм! Да излизат, като са решили. Добре, ама ако излезат, търговията съвсем ще го закъса... Ни навън, ни навътре. Затова ви казвам – тая работа не е като оная. При оная е ясно кога е навън, кога е навътре. Абе, не ми се мисли за британците. Те да се оправят! На нас ни стигат нашите умници...

То, при толкова проблеми във властта, май става дума за обикновено слабоумие...

Толкоз за днес. Има и други важни неща, но трябва да се почива.


3 коментара:

  1. Избяга само един страхливец, на който преди не му пречеше да си дружи с Пееф и майка му, а след като го изпържиха, се прави на светец. На другите не им е нужно да бягат.

    ОтговорИзтриване
  2. Избяга само един страхливец, на който преди не му пречеше да си дружи с Пееф и майка му, а след като го изпържиха, се прави на светец. На другите не им е нужно да бягат.

    ОтговорИзтриване
  3. Щото никой не ги закача. Я питай какво става с едни милиард и нещо у Георгиус... ;)

    ОтговорИзтриване