AdSense Top

четвъртък, 1 септември 2016 г.

Пародийният епигон на Живков...






"15 години си вади парите на моя гръб..."



Борисов получи заслужен отговор, но няма да го разбере. Дори пиарът струва ми се, че няма да може да му го обясни. Днес Борисов обясни за талантливия карикатурист Христо Комарницки, че: "15 години си вади парите на моя гръб. Той трябва да ми напише едно благодарствено писмо. Да благодари, че толкова пари с мене изкара и му мина кариерата с мене"... Комарницки бе лаконичен, но се съмнявам, че Борисов ще го разбере без допълнителни разяснения. И не заради ретроградния Меркурий на Екатерина Захариева, а по чисто субективни причини, свързани с неговия натюрел. В отговор на думите на бившия охранител и настоящ премиер карикатуристът Комарницки написа: "...няма да допусна да се превърна в пародиен епигон на Тодор Цонев".



Тодор Цонев също е карикатурист. Роден е през 1934-та, почива през 2004 г. Неловко е аз да обяснявам кой е Цонев. Ще си позволя да споделя няколко общоизвестни факта за големия български художник. Негови са думите „Аз се стремя да направя от политиката култура, а не обратното”. Тодор Цонев рисува карикатури на Живков. През целия си живот. Дори е бил арестуван по донос заради тях. Но карикатурите му оцеляват след диктатора от Правец.



Явлението "Борисов" бе дълго и старателно подготвяно. Зад политическата му кариера надзъртат не един и два офицера от Държавна сигурност. Надзъртат и много криминални или олигархични интереси. Зад "анализаторите" и медиите, които услужливо го популяризират и утвърждават като единствена алтернатива, надзъртат старата партийна школовка и пропагандна закалка. Най-точното медийно заглавие, което описва кариерата на Борисов, за мен винаги ще остане: "Борисов е престъпник по душа и по част от биографията си..." То е от далечната 2011-та година, но това е отделна дълга тема.



Изобразителното изкуство борави с образи. За карикатурата е изцяло приложима мъдростта, че "една картинка казва повече от 1000 думи". За Борисов е валиден друг афоризъм: "език мой, враг мой". В пълна степен! Той с учудваща лекота и без грам инстинкт за самосъхранение реши да излезе от своята футболно-премиерска среда и да се пробва в сферата на сарказма и иронията. Там, където карикатуристите са силни и плуват в свои води. И се провали. "Аз ще нарисувам по-добра карикатура от него", закани се премиерът, без да подозира, че в този момент изпълни заканата си... Борисов успя с няколко думи да "нарисува" най-добрата карикатура на себе си. Отново. Защото коя картина е по-добра от оригинала?



Единственото, върху което трябва да се замисли премиерът, а и медийните му съветници, е какво точно казва Комарницки с това, че "няма да се превърне в пародиен епигон на Тодор Цонев". Тодор Цонев е известен с карикатурите си на Тодор Живков.



Оставям на пиарите на Борисов да му обяснят значението на думичката "епигон" и дали самият той вече не е "пародиен епигон" на Живков...

Няма коментари:

Публикуване на коментар