AdSense Top

четвъртък, 5 февруари 2009 г.

Нежният Миков

Всички помним как служителите на МВР влачиха тинейджъри и младежи по софийските кръстовища, когато те, изразявайки своя протест срещу "обръчите от фирми" и олигарсите в и около властта, които унищожават околната среда в България, протестираха по софийските кръстовища в защита на Странджа, Рила, Иракли и др., като блокираха улици и организираха колоритни протести пред МОСВ и други институции.

Всички помним и видяхме как жандармерията и полицията биеше, блъскаше, влачеше и арестуваше десетки окървавени мирни граждани, дошли на 14 януари 2009 да изразят своето недоволство срещу тройната коалиция и провалилата се политическа класа в България.

Какво се случи вчера (04.02.2009) обаче?

Докато стотина души "будеха" българското гражданско общество на "Попа", няколко десетки, вероятно, стотици земеделци и млекопроизводители организираха протестни митинги по пътищата на България и дори част от тях се опитаха да ги блокират. И какво се случи? Нямаше ги групите на Дарт Вейдър (жандармеристите с характерното им бронирано облекло), нямаше дори стотици полицаи. Имаше няколко дузини дежурни от репеутата, които, както се видя в новинарските емисии по телевизиите, си играеха на блъсканица с протестиращите, които бяха блокирали за кратко пътищата. Полицаите ги пипаха нежно по ръцете, не носеха и не позлваха дори палки, подръпвайки ги насам-натам с идеята да ги разпрсънат. В резултат имаше 2 (двама) отведени (даже не и арестувани) в районното, според съобщения в медиите.

Очевидно Миков не беше дал нареждания да се позлва "много по-голямата сила" на полицията срещу очевидното неподчинение на гражданите, което не бе направено на 14 януари, когато същите тези български граждани не искаха да се разотиват от площада пред Народното събрание, с желание да се възползват от конститоционното си право и да изразят своето несъгласие и протест срещу властта на БСП, ДПС и НДСВ.

Разликата в подхода на МВР е очевидна. Подкрепям протестиращите земеделци, в исканията им за по-добри условия на работа, но няма как да не попитам Миков:

От какво се уплашихте, министре, та не наредихте на служителите си да употребят същата сила за разпръскване на протестиращите земеделци, каквато наредихте да се ползва срещу мирни граждани, несъгласни със стила и резултатите от управлението на Вашата партия?..

Няма коментари:

Публикуване на коментар