AdSense Top

петък, 20 февруари 2009 г.

Какво още искате, гусин Миков?..

Учудващо за мен, Парламентът не прие промените в Закона за електронните съобщения така, както му се искаше на Миков. Първоначалната версия на промените, която бранеха с всички сили активисти на БСП и подчинените на министъра на МВР, бе доста стряскаща! Най-общо казано, искаше се почти тотална свобода и пълен достъп на МВР до данните на Интернет доставчиците за трафика на техните клиенти. Приетите от Парламента промени разрешават на службите да събират данни за телефонния и Интернет трафик само при съмнения и за предотвратяване на тежки престъпления и престъпления по Интернет.

Как реагираха Меверето и Миков?

На сайта на МВР излезе официално становище, озаглавено: "МВР ще бъде силно затруднено да разкрива престъпления по горещи следи"... В писмото се казва: "С изменията на чл. 251 от Закона за електронните съобщения, приети днес от Народното събрание, данните, събирани от операторите и Интернет-доставчиците ще могат да се използват само за разкриване на тежки престъпления и престъпления по Интернет. Това означава, че извън кръга на престъпленията, за които тези данни могат да се използват, остават модерните напоследък телефонни измами, издирването на избягали затворници, склоняване към проституция, разпространяването на порнографски материали, в това число и по интернет и др."

Не е ясно как и защо написалите тези редове служители на МВР изваждат "телефонните измами, издирването на избягали затворници, склоняване към проституция, разпространяването на порнографски материали, в това число и по интернет и др." от случите, при които Законът позволява подобни данни да се събират за "разкриване на тежки престъпления и престъпления по Интернет"... Нека те отговорят! И Миков!

Миков не се задоволи с това зле скалъпено написано писмо, ами стигна по-далече: "МВР е блокирано, страх ме е да си помисля, че някакви лични мотиви могат да се намесят в един такъв въпрос." Оказва се, че да гарантираш личната неприкосновенност на гражданите срещу произволно слухтене на службите е "личен мотив"... При липсата на възможност за безразборно следене на гражданите в Инетрнет, министърът на вътрешните работи Михаил Миков се оплака (цитиран от Медиапул) , че "ведомството му е останало "без ръце" след приетите преди ден промени в Закона за електронните съобщения". Даже, в цитираният от мен източник, той обяснява как спазването на законната процедура е пречка пред органите на МВР. Споменава се бегло, че министърът може да издаде 24 часова заповед за следене...

Ако съберем две и две, неизбежно ще получим, че МВР има всички необходими регулиращи механизми за да си върши работата при тежки престъпления или престъпления в глобалната мрежа.

Какво тогава му пречи на Миков?

Безспорен обаче остава фактът, че П
арламентът разреши на службите да събират данни за телефонния и Интернет трафик в случаи на тежки престъпления или престъпления в глобалната мрежа...

Източници: Сайт на МВР, Медиапул

Няма коментари:

Публикуване на коментар