AdSense Top

събота, 21 февруари 2009 г.

Павлин Димитров изплю камъчето!

Днешният "Сеизмограф" със Светла Петрова доказа, че МВР и гражданите говорят на различен език. МВР (и шефовете му) горовят различен език и от повечето политици, които приеха доста смислена корекция към Закона за електронните съобщения, даващ право на достъп на МВР до данните от трафика само при разследване на тежки престъпления и престъпления в Интернет.

Аргументът, който Миков и компания вадят вече трети ден е предполагаемо убийство, при което у жертвата е намерен мобилен телефон. Как да се се възползва МВР и да не проследи последните обаждания на жертвата, питат загрижено господата?..

За мен, като средно-статистически гражданин, който познава полицията до толкова, че да знае какви са правата му при евентуален полицейски произвол, не стана ясно:

1. какво общо има убийството с трафика в Интернет, за което толкова жалят хората на Миков?..
2. Какво пречи при на МВР при улики, сочещи участие в престъпление, което попада в хипотезите на конкретните разпоредби на Закона, да си свършат работата, да получат разрешение и да съберат необходимата информация?

Димитров (сега) и Миков (преди дни), в един глас, обясняваха колко сложна е процедурата при получаване на разрешение за проследяване при извършени тежки престъпления...

Очевидно, Отговорът на горните въпроси е ЛИПСАТА НА НЕОБХОДИМА АДМИНИСТРАЦИЯ, която да е в състояние незабавно да авторизира действията на МВР 24х7х356, както това става по филмите... ;-)

Без да иска, Ген. ком-а на МВР, Павлин Димитров, индиректно изплю камъчето: Не Законът, а липсата на администрация, или по-скоро липсата на работеща такава, е пречката пред МВР, да събира данни за Интернет трафика и телефонните разговори на лица при съмнения за тежки престъпления или престъпления в Интернет...

Не е ясно само защо с такова ожесточение двамата се борят за безконтролен достъп на МВР до данните от трафика на гражданите в МВР?..

2 коментара:

  1. Истинския мерак на МВР е да следи трафика по принцип. За такива данни се плаща добре. Досегашната публична активност/пасивност на полицията много често е насочена именно към нарушения свързани с нечии частни бизнес интереси. В този смисъл май ги е яд, че "пиратството" не влезе в обхвата на закона.

    ОтговорИзтриване
  2. Това изглежда ясно. Въпросът ми е до кога ще ни пробутват номерата с националната сигурност, борбата с организираната престъпност и прочее шаблони, само и само да ни убедят колко важно е да имат пълен и едноличен контрол над тези данни?.. Да си организират администрацията така, че да може да реагира адекватно при необходимост! Не да ни разправят колко се грижат за нас, затова дай да им дадем възможност всяко ченге да си прави каквото си поиска...

    ОтговорИзтриване