AdSense Top

петък, 16 юли 2010 г.

Сменете я тая снимка, бе...

Сега внимавайте! Ще кажа няколко думи в подкрепа на Борисов! От два дни новината е, че той поискал да му сменят снимката по НОВА... Да ви кажа, съгласен съм с това, че премиерът трябва да следва някакъв дрес-код. Времето, когато се появяваше с раирани фланели май е отминало. Наскоро кежуъл май не съм го виждал. Даже се обръсна... В крайна сметка, трябва да отбележим, че настоятелната молба да сменят снимката му, която Борисов отправи, бе общо взето в края на интервюто по НОВА... Какъв всъщност е проблемът с това? Като се замисля, май няма проблем.

Направи ми впечатление обаче от друго!



Забелязахте ли, че почти никой не коментира действията на Борисов по два въпроса:

  1. Борисов отива в парламента и променя драстично законопроект, даващ възможност на областните управители да продават имоти на стойност от 500 хиляди на 10 хиляди лева. Това се случва, след обвинения в лобизъм и обслужване на частни интереси;
  2. Борисов направи безпардонна демонстрация на популизъм, в стил "Путин спира газа по телевизията", разпитвайки Ангел Семерджиев - председател на ДКЕВР и Димитър Гогов - изпълнителен директор на "Булгаргаз", пред камерите на телевизиите. Не само това, ами и разписа резолюция до прокурора да проверят съмненията за злоупотреби на електро-разпределителните дружества.
Първото означава със сигурност, че премиерът пет пари не дава за разделението на властите, позволявайки си толкова демонстративна намеса на изпълнителната власт, която той олицетворява, в законодателната власт, принадлежаща на народното събрание.

Второто със сигурност навява асоциации с путинова Русия. Управляването по телевизията, издаването на заповеди и прочее, пред камерите, за радост на народонаселението, със сигурност е специалитет, прилаган умело от Владимир Владимирович. За него и колегата му Медведев:

"...Руските граждани не са избиратели, а публика. Лидерите на Русия разчистват игралното поле от каквато и да е сериозна конкуренция. Те не се интересуват особено от каквито и да е избори. Те търсят легитимност по различен начин. Следят как хората реагират на новините, на телевизията и на техните публични изяви. Подхвърлят послание, идея, дори образ и чакат да видят каква ще е реакцията на публиката. Темите, които привличат общественото внимание и представят лидера в благоприятна светлина, се поддържат. Това са печелившите теми. Губещите теми се забравят." 

Добре, вероятно сравнението с путинова Русия не ви харесва? Ето какво мисли Умберто Еко за личния приятел на Борисов, колегата му Силивио Берлускони:

"Силвио Берлускони подари на Италия една нова форма на управление - телекрацията. Политическите решения не се дискутират в парламента, а се презентират в токшоута. Цялата власт в Рим произлиза от телевизията... Берлускони се готви да изгради режим на медиен популизъм - популизъм чрез масовите медии. В един такъв режим масовите медии се използват за създаване на директна връзка между премиера и народа и така се подкопава авторитета на парламента."

Сега се замислете дали това, че премиерът е поискал да му сменят снимката, а от телевизията незабавно изпълнили волята му е най-големият ни проблем и водещата новина...

4 коментара:

  1. Искам само да ти напомня, че прокурора е обвинителя на Държавата. А кой олицетворява държавата в момента го оставям на твоето въображение.

    ОтговорИзтриване
  2. Прощавай, само ще допълня. Предпочитам да видя по телевизията /на живо/ как се нарежда на някой нещо да свърши вместо да чета интерпретации по вестниците или нечии блогове. Нищо лично. :)

    ОтговорИзтриване
  3. В това е силата на телевизията — да те убеди, че всичко, което виждаш, е обективна реалност...

    ОтговорИзтриване
  4. Прощавай, venelin, но след като предпочиташ да гледаш тези неща по ТВ, защо все пак четеш и интерпретациите в нечий блог?!? Нищо лично. :)

    ОтговорИзтриване