AdSense Top

четвъртък, 22 юли 2010 г.

ГЕРБ болни от синдрома "Софиянски"

Закон за общинската собственост:
Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) Имоти и вещи - общинска собственост, се управляват в интерес на населението в общината съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин.
Докато подготвях този текст в общината са гласували решението, с което Столична община разменя Халите за парцел в градионката до Руската църква при завишена оценка на парцела до църквата и занижена оценка на Халите. Да разгледаме фактите:

Всичко започва с доклад №93-00-220/16.07.2010 г. по точка 42 от общо 89, за последната сесия на СОС преди лятната ваканция, в който се предлага уреждане на отношенията между Столична община и "Ащром Лимитид" АД. Според проекто-решението, Столична община ще прехвърли своя дял от акциите в "Централни хали" АД, а срещу това ще придобие собствеността върху терена на УПИ II-3,4 от квартал 494 — мястото, познато, като "Градинката до Руската църква" в София и ще получи сумата от 449 хиляди лева…

Какви са фактите:

Преди години, по време на мандата на Стефан Софиянски, като на кмет на София, се създава "Централни хали" АД, с капитал от 50,000 лв в поименни акции, в което участват "Ащром Лимитид" — Никозия, Кипър (75%) и Столична община (25%). "Централи хали" АД притежават масивна сграда с площ 4014 кв. м. и прилежащо дворно място от 7015 кв. м.

Притискан от прокурорска проверка, Столична община, с кмет Софиянски, завежда през 2004 дело №10653 пред Софийски районен съд, в което се твърди, че Столична община не е завършила фактическия състав на апорта на недвижимия имот - сградата, поради което, учреденото дружество е станало само държател на имота, а правото на собственост все още принадлежи на СО. Апортът не е извършен поради липса на оценка на имота.

В резултат, към днешна дата, обратният иск на "Ащром Лимитид" е на стойност 30 милиона лева обезщетение за извършени подобрения в имота. Или казано с думи прости, алибито на Софиянски може да струва на общината толкова. С думи прости, "Ащром Лимитид" е готово да предостави искания от общината имот, срещу обезщетението от 30 милиона лева, които са използвани за подобрения.

Собственикът на "Ащтром Лимитид" е собственик и на "Абротея Интернешънъл" АД, което притежава  парцела в градинката до Руската църква. Парцелът е с площ 1306 кв. м. За този имот знаем, че по времето Софиянски, с гл. архитект Стуци Янев, в архива на СО липсват документи, в потвърждение на това, че тази площ е законно изградена като зелена площ. Това дава основание на общината да реституира имота, който в последствие е продаден на Аброте Интернешънъл. Опитите на Аброте Интернешънъл да използва терена за строеж за сега са неуспешни, въпреки поддържания от Стуци конкурс за строеж на 6 етажна сграда и в предварително одобрения градоустройствен план. Имотът в момента е определен за озеленяване и на него не може да се строи. Предстои отчуждаване по установена процедура.

В доклада и проекто-решението не става ясно как толкова изгодната за общината и гражданите на столицата сделка, осъществена по времето на кмета Софиянски, може да струва на Столична община 30 милиона лева. Не става ясно и защо и по каква пазарна логика имотът до Руската църква, намиращ се в площ за озеленяване, поскъпва до 5 592 000 лв., а недвижимата собственост — сградата на Софийските хали, поевтинява… Не става ясно и кое кара вносителите на предложението, Малина Едрева, Николай Стойнев, Ангел Джамбазки и Тодор Попов, да не предложат стандартна процедура по отчуждаване, а да предпочетат покупка по съмнително как формирани пазарни цени. В доклада, обосноваващ проекто-решението липсва и финансова оценка на приходите, които "Централни хали" АД генерира от използване на сградата, основно чрез отдаване на площи под наем и реклама.

За кого е изгодно да се вземе подобно решение, при което всички са доволни — "алибито" на Софиянски е валидно; "Ащром Лимитид" и "Абротея Интернешънъл", собственост на "Ащром БВ" са доволни, че са се освободили от имот, предвиден за озеленяване, за сумата от 5 592 000 лв; станали са еднолични собственици на Халите и земята под тях, а общината се е освободила от необходимостта да плати 30 милиона, че даже е инкасирала грандиозната сума от 449 хиляди лв. (разликата между оценката на имота до Руската църква и стойността на акциите за Халите)… И защо това решение трябва да се вземе в толкова натоварен режим на последната сесия, преди ваканцията? Дали решаването на този проблем, останал, подобно на Черен Петър, за управляваната от ГЕРБ Столична община, по начина, предлаган от четиримата общински съветници, наистина е в интерес на София и софиянци?…

Няма коментари:

Публикуване на коментар