AdSense Top

неделя, 5 декември 2010 г.

Как неистините служат за политически аргументи

Тодор Димитров, снимка: Monitor.bg
Преди време в-к 24 часа извади заглавие: "Ню Йорк с 10 общинари, в София - 61. Смешно е!" Това е интервю с проф. М. Константинов, който, услужливо обосновава идеите на ГЕРБ, тиражирайки неверни тези. Едната от тях е за гласуването с машини, че било за малограмотни и бедни държави. Другата му невярна теза, в услуга на ГЕРБ, е тази, за броя на общинските съветници, който трябвало да бъде намален, а районните кметове не трябвало да се избират.

Това, че районните кметове щели да прокарват различни от кметовете на големите общини политики, е тема, която ще разгледаме друг път, ако продължи да бъде тиражирана със същото фанатично усърдие.

Защитавайки неоснователната необходимост от намаляване на броя на общински съветници, цитиран от вестника, М. Константинов препраща към нюйоркската община, където, според мего, съветниците били... десет.

В своя текст — "Дяволът е в детайлите, професоре!", съм показал, че това е абсолютно невярно твърдение. Ню Йорк има 51 мажоритарно избрани съветници. Пак в този пост съм публикувал и видео, което показва високо технологичното машинно гласуване в САЩ, даващо избор на гражданите да слушат на аудио, да ползват брайлово писмо или просто тъч-скрийн, за да дадат вота си. Ако, все пак, предпочетат хартиена бюлетина, тя се сканира, а вотът се обработва електронно. Това е новият начин на гласуване в "неграмотния и беден" Ню Йорк...

Подобни тези, услужливо тиражирани от "свободните и безпристрастни" медии, бе повторена лековерно днес от депутата и заместник председател на Парламентарната група на ГЕРБ, Тодор Димитров, в предаването на ТВ7, Уикенд с ТВ7, с водещ Емил Кошлуков.

Въпреки, че се свързах с журналиста от 24 часа, г-жа Мила Гешакова, тя не пожела да доразвие темата и да представи обективната действителност, с което позволи общественото мнение да бъде по-нататък манипулирано от политиците от ГЕРБ, които са на път да наложат Изборен кодекс, който сериозно се отклонява от постигнатите до сега демократични механизми в изборите, колкото и малко да са те.

Все пак, допускам възможността да става дума за грешка, поради непознаване на фактите. С тази цел се свързах с депутата Димитров и го информирах за неточната аргументация, която вероятно го е подвела и него. Очаквам продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар