AdSense Top

събота, 14 май 2011 г.

СРС-тата, МВР-то и педофилите...

От 50 хиляди трафични данни (разпечатки от телефонни или Интернет комуникация, проведена между потребителите, включваща данни за физическото им местоположение, дейността им в мрежата, с кого си комуникират и други), които нашата полиция е ползвала миналата година, ТРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ били БЕЗ СЪДЕБЕН КОНТРОЛ. 

Министър Цветанов пък лично разпореждал подслушвания по едно на всеки три дни. Сам. Без съдия. Без прокурор. 142 за една година.

За една година нашата полиция е подслушвала има-няма 200 хиляди души. Ако механично изчислим вероятността всеки от тях да е говорил с десетина свои познати, докато е бил "на акаунт" може да получим стряскащи числа за броя на подслушаните от нашата полиция български граждани.

Докладът, изнесен от парламентарната подкомисия за контрол и наблюдение на процедурите по използване на специални разузнавателни средства не отговаря на редица важни въпроси, отнасящи се до неправомерната употреба на СРС спрямо българските граждани. 

Липсва анализ на причините за драстичното увеличение на броя на СРС и достъп до трафични данни.

Липсва и анализ на причините за това, защо и при какви случаи лично министърът е разпоредил 142 подслушвания; защо близо 30 хиляди достъпа до трафични данни са били без съдебен контрол. Липсва и мотивировка и анализ на малкия брой откази за достъп до трафични данни — 378 при 21,605 издадени от съда разрешения и близо 1000 при 29,688 случая на поискан достъп без съдебно решение.

Впечатляващо висок е и процентът на издадените разрешения за ползване на СРС — 2760 при 2780 искания...

Всичко това може да означава и перфектна работа на нашата полиция, щом няма откази за ползване на СРС и достъп до трафични данни, но пък нямаме данни колко ефективни присъди има в следствие на десетките хиляди ползвани трафични данни и стотиците хиляди подслушани.

Какво получаваме в замяна? Медиен прах в очите — учител-педофил арестуван в Пловдив. Антимафиотите от ГДБОП го заловили, докато сийдвал торенти с детска порнография. 

Предполагам, че всички трябва да въздъхнем облекчено, че СРС-тата и трафичните данни са си свършили работата... Така е. Добре е, че са го хванали. Един педофил си струва 50 хиляди разпечатки и стотици хиляди подслушвания, нали?..

Замислете се обаче и за друго: за да го хванат, че е разпространявал материали с порнографско съдържание означава едно — това трудно може да стане без съдействие от страна на доставчика на Интернет. Ако този случай попада в графата "лично разпоредени от Цветанов" или в категорията "Без съдебно решение", това би могло да означава и, че случаят е подбран и удобно употребен в подходящ момент, за да илюстрира ефективността на нашата полиция. Нима това е единственият случай, в който, притискан да дава обяснения на личните си и на ведомството му действия, Цветанов не вади от ръкава си ко́за с педофилията? 

Ако задържането е станало в подходящ и удобен момент, в който министърът на нашата полиция е критикуван за драстичното увеличаване на ползваните СРС и трафични данни, ако арестът е в резултат на лично решение на министъра, или без съответните съдебни санкции, със съдействието на Интернет доставчика, това би могло да означава и "профилактично" погазване на презумпцията за невинност и събиране на данни, с цел бъдещата им употреба "по целесъобразност". 

Сега мултиплицирайте тази възможност по 142, по 30 хиляди, по 50 хиляди или по 200 хиляди... 

2 коментара:

  1. Трагедия, пълна трагедия... Бидейки проведени без съдебен контрол, СРС-ата най-вероятно не стават за употреба в съдебен процес и май това е показателното: не са били правени, за да влязат в съдебна зала.

    ОтговорИзтриване
  2. Емиле, със сигурност, управляващите България в момента са безскрупулна комбинация между мутри и ченгета. Шантажът, политическия рекет и стават все по-очевидна характеристика на ГЕРБ. Към това прибави и безобразното управление, растящата контрабанда и източване на държавата и бюджета. Добави и престъпната безотговорност и сервилност към руските енергийни интереси, граничещи с имперски амбиции... Чудя се с кой акъл една четвърт от гласоподавателите ни наложиха тази клика... И до кога другите 75% ще ги търпят!

    ОтговорИзтриване