AdSense Top

събота, 28 май 2011 г.

В петък пред джамията

Вчера минах покрай джамията Баня Башъ. Беше ми интересно да видя дали скритата покана, която направи Сидеров (цитирам по памет: "Ние не организираме, но се говори, че хората щели да организират провокации") към профанизираните си симпатизанти, ще хване дикиш.

Не хвана!

За щастие.

Какво видях обаче пред джамията? Някъде бях срещал, може и да греша, че мюсюлманите в София са има-няма 30 хиляди. Вчера, вероятно провокирани от безумните действия на Атака и нейните лидер и депутати, се бяха събрали вероятно два пъти повече, от колкото миналия петък. Въпреки това, не надхвърляха 300-400 човека.

Молитвата бе кратка. Звукът от усилвателите продължи броени минути, след което мюсюлманите за още по-кратко време събраха килимите и опразниха площада. Видях го с очите си. Никой, от минаващите или присъстващите не-мюсюлмани не възропта. Дори някои минаваха, без да обръщат внимание на случващото се.

Имаше и неколцина, обаче, които с носталгия в гласа, описваха съжалението си, "че го няма Тато, който щял да им даде да се разберат..." Вярвам, че за тях представител на Тато е Волен...

Вярвам, че погромаджиите от миналата седмица са придошли в София маргинали, които нямат много общо с традициите на столицата...

Не ме интересува кой колко силно ще възрази срещу толерантното отношение на гражданите на София, че в света се надига опасна тенденция на ислямизация. Вярвам, че моделът за мирно и съвестно съжителство на различни култури е мъртъв само в политическия речник на амортизирани политици и политически терминологии.

Уверен съм, че в динамичния и глобален свят, в който разстоянията се преодоляват за часове, дори минути, а информацията се обменя светкавично, различните култури имат тепърва да се учат как да живеят мирно и съвместно.

Вчерашният ден затвърди вярата ми. Затвърдиха я няколкото десетки не-мюсюлмани, дошли да засвидетелстват уважението си към правото на вярващите да се обърнат към СВОЯ БОГ, на СВОЯ ЕЗИК, със СВОИТЕ РИТУАЛИ.

Защо и как точно Сидеров направи макар и брутална, но ефективна услуга на ДПС и на мюсюлманите — това е тема за политически анализ.

Защо Фандъкова и Иван Сотиров допуснаха погрома миналата седмица — това е административен и политически въпрос.

Защо не бе разрешено на мюсюлманите да започнат изграждане на нова джамия, в покрайнините на града, вярвам, че освен политически и административен е възможно да има и други скрити интереси...

Всичко това е въпрос на отделни анализи.

Аз видях нормалните хора на София, уважаващи своите съседи.


Това е важното.




И най-важната за мен снимка, препълнената джамия отвътре:

3 коментара:

  1. Значи е неоспоримо, че наистина не им достига местото вътре и заради това се разпостилат навън.

    Иначе не знам за Тато, но некои със сигурност тъжат по това, че Свирчо навремето не си е свършил работата до последно.

    Това, разбира се, в рамките на шегата. София е уникална с нейните църква, джамия и синагога разположени на по-малко от 300 метра една от друга.

    ОтговорИзтриване
  2. Записът е направен от мъж ми , който всеки петък е там.

    http://vbox7.com/play:17448d77

    Последният Рамадан имаше отпуснато помещение за временно ползване 30 дни.В краен квартал.Тогава положението в джамията беше поносимо , защото доста хора предпочетоха да отидат там.

    ОтговорИзтриване
  3. :)) А, видях и моя съпруг, седнал и чака за молитва:))

    Това помещение, което се споменава, ще работи и този Рамадан...:)

    ОтговорИзтриване