AdSense Top

сряда, 17 февруари 2010 г.

"Свобода" на словото или какво не показаха медиите от протеста срещу ЗЕС...

Днес, аз, Петко Ковачев (Зелените), Борислав Сандов (Зелените), Златина Станкова (Зелените), Гергана Николова (СДС) и Мария Капон (ЕНП) слушахме дебатите по Закона за електронните съобщения (ЗЕС) от балкона на пленарната зала в Парламента. Случи се нещо интересно. Някак, плановете ни да изразим своето неодобрение от милиционерските промени в ЗЕС бяха стигнали силно изкривени до г-жа Цецка Цачева. Председателката на Парламента беше разбрала, че ще се събличаме на балкона. Тя извика Мария Капон и й каза, че тя нямало да позволи снимки от протеста ни да излезат от парламента. Въпреки обяснението на Капон, че няма да се събличаме, а ще сложим жилетки с надпис "Аз не съм терорист!", Цачева не остстъпи от желанието си да наложи информационно затъмнение. Казано по-просто - председателката на парламента, съдейки по ПЪЛНАТА ЛИПСА НА ВИДЕО РЕПОРТАЖ от протеста ни в сградата на Народното събрание, успешно наложи ЦЕНЗУРА на медиите в демократична България.

Цачева заплаши, че ще цензурира медиите с мотивите, че тя, ако трябвало, щяла да се съблече и да ходи гола по улиците, само и само да нямало "октоподи" в България... Дано не го направи НИКОГА. :-)

Искам специално на благодаря на фоторепортера Веселин Боришев от ТРУД и в-к Дума, които услужливо ни предоставиха няколко кадъра от първия по рода си граждански протест в Парламента, в защита на гражданските права и личната ни неприкосновеност.

...Естествено, квесторите ни помолиха на напуснем сградата, въпреки, че протестът ни беше безмълвен и кратък.

Въпреки обширните интервюта, които направихме след "парламентарния флаш моб", почти нищо не се прокрадна в медиите. Явно ГЕРБ имат добри възможности да дирижират информационния поток.

Няколко фотографии от Веселин Боришев:

В името на обективността, длъжен съм да обясня, че след като информация за протеста ВЪВ сградата на Народното събрание се "процеди" в БНТ, останалите телевизии направиха репортажи в своите късни емисии. Основно, информацията бе задържана в редакциите и не влезе нито в обедните, нито в ранните, нито в централните новини. Без да искам да говоря наизуст или да правя некоректни внушения, все пак ще кажа, че имаме достатъчно сериозни източници на информация, че видео материалите са били задържани и не са били пускани в ефир по-рано. Дали съществува връзка между декларацията на Цецка Цачева, че подобни снимки няма да излезат от Парламента не мога да твърдя със сигурност, но със сигурност "мълчанието" по темата "сигнални жилетки в Парламента" до последния момент бе показателно и недвусмислено. В този смисъл, благодарим на БНТ, че се прояви като общетсвена телевизия и повлече крак в информационния поток по темата "Протест срещу ЗЕС" на 17 февруари.

9 коментара:

  1. Не се и учудвай.Все пак и да пръднат не смеят без ББ.А както знаем той е стар кадър от системата на ДС,МВР и частният охранителен бизнес.Нормално е структурата и начинът на ръководене/управление/ да бъде като в изброените по горе.Максимално се изкефих на кадрите!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако на балкона на НС по-често се качват обикновени граждани съм сигурен, че ще се радваме на едно по-приемливо законодателство.

    ОтговорИзтриване
  3. Снимката е публикувана в "Труд".

    ОтговорИзтриване
  4. Пълни глупости!!!Имаше за вас и в BTV и в NOVA и по канал 1, кабеларките не ги гледам но със сигурност про бг и европа са Ви отразили глупавият протест. На това ли му викате затъмнение ? Аз ако бях на г-жа Цачева на мястото нямаше да Ви допусна до парламента въобще. Аман от циркаджии!

    ОтговорИзтриване
  5. Светльо, добре дошъл! Благодаря за коментара! Много е съдържателен! Само ще добавя, че НЕ мина в централните новини, мина в късните, след като БНТ наруши омерта. Добре, че минаха в късните новини от 22:00, след централните по БНТ, че можеха да го пуснат репортажа и в 03:00 или в 04:30...

    Това, което не знаеш е, че натист е имало.

    Основната тема ще коментираш ли, или нема нужда?..

    ОтговорИзтриване
  6. Слави, чак сега видях, че си IT специалист и кандидат на ГЕРБ, ще се радвам, IT специалисте, да говориш по същество, а не да се опитваш на си адвокат на ГЕРБ, които, след като не са те допуснали на избираема позиция в листите и не са те привлекли в екипа по ЗЕС, явно не те считат за нужен...

    ОтговорИзтриване
  7. А. Той не обича да обсъжда официалната парт-линия - пробвала съм го. Няма да отговори. :Р

    ОтговорИзтриване
  8. Аз пък не одобрявам манипулативния начин, по който се представят промените в ЗЕС, включително и в горната анкета. Говори се, че някой ще ни "...следи безконтролно...", а нещата изобщо не стоят така. И ако някой се поинтересува и прочете закона, ще му стане ясно. Но на някои явно им е по-изгодно да манипулират обществото. А и по телевизията може да ги покажат... Може да станат "известни"... Почтените хора няма от какво да се страхуват. Тези, които има за какво да ги е страх, пищят като ощипани госпожички за нарушаването на човешките им права. Жалко че успяват да подведат и други хора. Аз искам сигурност. Демокрацията е съвкупност от права, задължения и контрол. Другото е анархия. Безконтролната "свобода" е свободия - разпасана работа, както казваше баба ми. И е също толкова опасна, колкото и липсата на свобода.

    ОтговорИзтриване
  9. Станева, аз пък се определям като демократ по убеждения и като човек, който няма какво да крие. По тази причина, смятам, че дилемата "Свобода или сигурност" я лансираха Цветанов и Борисов, защото така им изнася повече. Тяхно задължение, като управляващи, е да осигурят и свободата (демокрацията) И сигурността... За сега, виждаме само показни полицейски акции и уверения, колко по-сигурно ще живеем, когато...

    ОтговорИзтриване