AdSense Top

сряда, 9 септември 2009 г.

Пичове, имате ли аквариум?

Като деца много се радвахме на вица за милиционера, който учил логика и дал на шефа си следния пример: "Аз имам аквариум! Обичам рибките, обичам животните, обичам хората, обичам жените... Логично е: не съм хомосексуален! Шефе, имаш ли аквариум? Нямаш? Значи си обратен!"

Подобна логика наблюдавам тези дни в повечето медии и по най-високите политически етажи в България. След като се сбутаха пропагандно около трагедията в Охрид, Първанов и Борисов си размениха безпрецедентни нападки. За сега, писмено и чрез медиите. Първанов разкритикува липсата на ясна позиция на кабинета и премиера по енергийните въпроси, обвинявайки го, че се срещнал с Путин НЕПОДГОТВЕН.

Какво става в медиите? Първото нещо, което бие на очи е липсата на кураж да се артикулира един от най-сериозните проблеми на Борисов – очевидната липса на подготовка, систематичност и целенасоченост в действията, различна от желанието да се предизвика просто поредното медийно и PR събитие. До такава степен, че пак медиите са ПЪРВИЯТ и, изглежда, основен осведомител на професионалните среди и колегите и подчинените на Борисов за специфичните му действия и възгледи по важни политически и икономически проблеми, които кабинетът би трябвало да решава.

Така разбирам аз думите на президента "Видимо неподготвен беше и премиерът Борисов за разговора с колегата си Владимир Путин", когото в никакъв случай не защитавам в дадената ситуация. Най-малкото, заради опита да бъдат извлечени политически и имидж дивиденти от трагедията, задържайки правителствения самолет, превозващ пострадалите от Охрид, заради едно прибързано пътуване на президента до Македония, както и вечно наведената му позиция пред Путин.

Какво обаче направиха медиите? Услужливи журналисти се впуснаха да импровизират на тема колко адекватни са аргументите на президента по темите Южен поток, АЕЦ Белене, Горна Арда и пр... Даже повишават тон, че не можело да се критикува на 45-тия ден, а трябвало, както доброто възпитание повелява, да изчакаме 100 дни. Не разбирам защо, вместо да искат от премиера да коментира професионално фактите, те се задоволяват с повърхностни сюжети за ревност и завист.

Борисов реагира още по-смехотворно, като вместо да отговори с аргументи, го удря на емоции, симпатии и чувства: "...Взаимното доверие и директната връзка, изградена между мен и премиера на Русия Владимир Путин, събуждат човешка завист, която за мен е разбираема..."

Ако трябва да обобщим – медийният кабинет и премиер продължават с медийните си изяви, в една услужливо създадена им от самите медии среда. В тази идилия всички пропуснаха основния въпрос, който дори президента, очевидно добре осведомен, успя да прозре: БОРИСОВ Е НЕПОДГОТВЕН и НЕКОМПЕТЕНТЕН!

Подобно изместване на фокуса ме принуждава да попитам президента, премиера и някои медии: ПИЧОВЕ, ИМАТЕ ЛИ АКВАРИУМИ?..

Няма коментари:

Публикуване на коментар