AdSense Top

понеделник, 14 септември 2009 г.

"Прочетете още" опция в Blogger!

 Най-накрая, след няколко среднощни търсения в Гугъл, открих, че в чест на своята десетгодишнина Blogger предлага НОВА функция към своя текстов редактор! Наред с всички останали нововъведения в редактора, това за мен е много добро, защото премахва необходимостта да редактирам сам кода, дописвайки разни кодове, които да позволят скриване на част от текста и отварянето му в нов прозорец, след кликане върху "Прочетете още" връзка.

Как става това?

  1. Първото нещо, което трябва да напарвите е, да изберете новата версия на редактора. Допускам по подразбиране, че езикът на административния панел на Вашия блог е български. Отивате на "НАСТРОЙКИ", от там в "ОСНОВНИ" и търсите радио-бутона "Редакторът е актуализиран", като поставяте отметка там!
  2. Следващото нещо, което трябва да се направи е, да се промени текста на активната връзка към цялата публикация. За целта, отивате на "ОФОРМЛЕНИЕ" , а от там  на "ЕЛЕМЕНТИ НА СТРАНИЦАТА", където кликвате за редакция на "ПУБЛИКАЦИИ В БЛОГА".
  3. До тук, добре! Направихте каквото е нужно! Ако сте променяли съществено своя темплейт, може да Ви се наложи да добавите само този код:

    <b:if cond='data
    :post.hasJumpLink'>
    <div class='jump-link'>
    <a expr:href='data
    :post.url + "#more"'><data:post.jumpText/></a>
    </div>
    </b:if>

    Това става, след като отидете на "ОФОРМЛЕНИЕ", "РЕДАКТИРАНЕ НА HTML КОДА", където, при активирана опция "Шаблоните на приставките да се разгъват" търсите следния код:

     <data:post.body/>

    И дописвате горния код точно под него! Всичко това, само ако стъпка 1 и 2 не работят!
  4. Как да ползваме новата опция? Лесно! След като сте активирали НОВИЯ редактор (стъпка 1), отваряте си нова публикация по начин, който, вярвам, си спомняте все още. В самия редактор, най-горе, в полето с бутоните, последния в дясно наподобява скъсан лист картия. Той добявя в полето, в което пишете, една прекъсната линия, която иначе, в режим на редактиране на HTML кода е маркирана с <!-- more --> Тук ще се появи заветното "ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!"
  5.  Запазвате, проверявате дали работи и отивате веднага на тази страница, за да потърсите помощ! :)
 Това е! При мен, както виждате, проработи! Успех!


Благодаря на: buzz.blogger.com и хелпа на Гугъл! :-)

6 коментара:

  1. Пробвах новия редактор, има подобрения, но се вбесявам, че не може нещо да слага нови параграфи с "въздух" м/у редовете където искам...правя го, на визуалния редактор изглежда ОК, а като публикувам целия текст излиза наблъскан...Пробвах да сложа в HTML редактора в текста тагове за параграф, където искам, но при повторна редакция изчезват...В стария редактор този проблем го няма...

    ОтговорИзтриване
  2. Това, според мен, е въпрос на CSS-a. Пробва ли да промениш стила на < p > ?

    Ако правилно те разбирам, де. :-)

    На мен, между другото, ми липсват емотиконите!

    ОтговорИзтриване
  3. С толкова хакове съм го наблъскал, че не искам повече да пипам, ще омажа нещо:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Експортваш всеки път и готово! Всеки нов хак започва с думите: "ЗАПАЗЕТЕ ТЕМПЛЕЙТА, преди да го редактирате!" :)

    ОтговорИзтриване
  5. И при мен не се получи нещо. Десния сайдбар отиде под публикациите. Ужас

    ОтговорИзтриване
  6. Описал сьм процедурата, както съм го направил при мен. Ако не става - някьде си сгрешил. Винаги е добре да запазваш копие от работещия темплейт. Успех! :-)

    ОтговорИзтриване