AdSense Top

сряда, 30 септември 2009 г.

Как се регистрира Бог в България?

Благодаря на Градинко, че ми подсказа отговора! Според новите ограничения при регистрация на вероизповедание в България, предлагани от  семейната партия на Волен Сидеров и подкрепени от бойкоборисовия министър Божидар Димитров, за да може да се регистрираш като Бог, трябва двете ти имена да започват с "Б"!..

Иначе, според публикация в Дневник, поредният абсурден експеримент, замислян от атакистите, предвижда минимален праг от 5000 доказани члена, за да може дадено вероизповедание да бъде регистрирано.

Некомпетентният коментар на безпортфейлния министър Димитров, цитиран от Дневник, е следният:
"Бях поразен от закона - колко лесно може да се регистрира религиозна общност, по-лесно от политическа партия", каза министър Димитров. По думите му двама-трима души с добър адвокат, който да им подготви добър устав, могат да регистрират вероизповедание и така да се ползват от различни придобивки.

Той изрази недоумение от това, че в страната има 101 регистрирани вероизповедания. За регистрация на политическа партия са необходими 5000 имена на членове или симпатизанти, а за регистрация на едно вероизповедание, което в един момент може да бъде по-опасно и от политическа партия, се изискват двама-трима души, повтори той.

Истински връх в полета на законотворческата мисъл бележи  заключението на анонимни политици, споделено "неофициално" пред Дневник, че "промяната цели да ограничи случаи, в които няколко души регистрират вероизповедание, за да ползват митнически и данъчни облекчения при внос на стоки, обявявани като помощи и дарения."

Вероятните отговори, които могат да бъдат дадени, са следните:
  1. Няма никаква нормална и здрава логика, според която изискванията за регистрация на партия да бъдат сравнявани с тези на вероизповеданията!
  2. Заиграването с така наречените придобивки на регистрираните вероизповедания е ОТКРОВЕН популизъм, защото придобивките на партиите, най-вече парламентарно-представените, е НЕСРАВНИМО ПО-ГОЛЯМ от тези на религиите. Поне на тези, различни от Православната църква в България.
  3. Няма никакво логично обяснение на искането броят на членовете, регистриращи ново вероизповедание да бъде завишен до почти непосилните 5000 "доказани члена", най-малкото заради това, че то противоречи на елементарната логика на възникване и разрастване на едно вероизповедание на дадено място. Както Цанко Митев посочи в предаването "Булевард България" по RETV,  Христос е имал 12, а Мохамед 2 последователи. Те не биха могли да регистрират вероизповедание в съвременна демократична България на Борисов, Божидар Димитров и Сидеров...
  4. Проблемът с предполагаемите и недоказани злоупотреби с данъчни облекчения при внос на стоки, обявени като дарения, може да бъде решен много по-лесно, ако съответните институции, регулиращи тази дейност, си вършат ДОБРЕ работата, вместо да са част от механизмите на сенчестия бизнес за контрабанда на стоки и източване на ДДС...
  5. "Многото" регистрирани у нас вероизповедания не представляват никаква реална опасност за когото и да било, а насаждането на съмнения и внушения за подобни опасности в никакъв случай не могат да бъдат определени като демократични, логични и законосъобразни.
Евентуалните обвинения срещу регистрирани вероизповедания следва да бъдат разследвани, доказвани, санкционирани и предотвратявани от  съществуващите в държавата органи, по ред, предвиден в съществуващото законодателство. Действащият в момента Закон за вероизповеданията, да не забравяме авторите му, станаха причина за сериозна осъдителна присъда срещу България в Страсбург. При това, заради разпоредби, засягащи САМО една от религиозните общности. Предлаганите в момента промени ще засегнат всички съществуващи регистрирани вероизповедания. Не ви съветвам господа Борисов, Димитров и Сидеров, да експериментирате какъв ефект това би имало върху държавата... 


13 коментара:

  1. Добро утре, Асене. Браво за статията - навеждаш ме на размисли в област, която е нова за мен и се надявам сега да ми отговориш на още два въпроса в тази насока, за да разширя мирогледа си.

    Асене, казваш, че ако съответните институции си вършат добре работата, то няма да има злоупотреби на границата. По какъв точно начин смяташ, че може да се запуши дупката в данъчното облагане на стоки, представяни като дарения - тоест има ли механизъм, по който 1 тир дрехи на границата да не бъде признат за дарение, въпреки наличните към него документи, доказващи подобен характер?

    И дали би могъл по-конкретно да изведеш какви точно са облагите за дадено религиозно общество, регистрирано по Закона за вероизповеданията?

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти, Миро! :-)

    Не казвам, че има злоупотреби от страна на регистрираните вероизповедания. Поне не такива, за които аз да съм в съзнание, които да не са поредния вестникарски кьорфишек и, най-важното, да са доказани. Иначе, забелязал съм, че всяка политическа ситуация, особено, ако е сложна за асимилиране, може да бъде преглътната, когато е гарнирана с поредната доза заплаха за "опасността" от сектите. Всички политически партии, с изключение на Зелените и правителството на Костов, който спря един безумен законопроект и го прати за експертиза в Съвета на Европа, експлоатират темата с религиите за своя изгода и угода. Виж само абсурда - религиите, по закон, не могат да развиват политическа дейност, а партийните функционерчета, като дамата от Атака, Боби Цеков и прочее, могат да преекспонират т. нар. проблем, до нивото на осъдителна присъда в Страсбург. Не те, обаче, плащат глобите. :-)

    Как институциите да си вършат работата ли? Ми, да съм шеф на митниците или данъчните, да ти кажа, ама не съм. Питай ги тях защо търсят под вола теле. Не мисля, че има проблем да се регулира това, камион с дрехи, дарен на някои протестанти, например, да не бъде разпродаден, а да бъде раздаден. Има ли по-лесно от това? Друга идея е Арията на спасението. Имат си магазини. Получават и продават дрехи, техника, обзавеждане... Ние, тоест нашите "законотворци" искат да вадят очи, вместо да изписват вежди, регулирайки проблема по наистина демократичен начин. А, че има такъв начин, не се съмнявам!

    Облекченията? Еми, знам за малко такива. Едно от тях е субсидията. ДАЛЕЧ не всички я получават обаче! В други, "нормални" страни, чувал съм и съм чел, като плащаш данъци, можеш сам да определиш за кои религии да отидат парите ти. Чувал съм, а ще потърся информация по въпроса, че в католическа Италия например, Ватиканът далеч не е първата религия, която събира дарения по този начин... ;-) Вероятно, по темата може да се говори много и дълго.

    Основният проблем е, че регистрацията се интерпретира умишлено извратено! Дори и сегашния закон за вероизповеданията НЕ ЗАБРАНЯВА на религиозните общности да съществуват, без да са регистрирани. Злонамерени държавни чиновници обаче искат, напълно без основание, подобна регистрация, в някои случаи. Същото се прави и по места, от общинските чиновници, които, къде от пълна некомпетентност, къде от злоба, перчат на едно вероизповедание, което няма регистрация в града, да организира публични прояви. Подобни бяха общинарите в Бургас, например! напоследък, трябва да призная, че нещата май са се поуспокоили, но явно пак ще се намерят идиоти, които да разлаят кучетата...

    Няма изобщо да говорим за т. нар. държавен протокол и закона, който го регулира... Преференции се дават основно на дре религии. Познай кои...


    Изобщо, "привилегиите" за регистрираните вероизповедания е една много, ама много обтекаема тема, която всеки интерпретита както му душа сака!..

    ОтговорИзтриване
  3. Кабинетът Борисов се крепи на поддръжката на Атака и РЗС. Няма начин да не избликне поредния напън на православен фундаментализъм.

    ОтговорИзтриване
  4. Черното помиярче, дето се има за вълк, ти турчин ли си? Като нищо. Само не ми е ясно колко време си се упражнявал, докато научиш тая сложна дума - фундаментализъм? Или направо я копна от някоя новина за ислямски безобразия? Там тя често се среща.

    ОтговорИзтриване
  5. ... "Копна" е една друга звучна и хубава българска думичка, подобна на "пейстна"...

    ОтговорИзтриване
  6. Всъщност Black Wolf е частично прав. Това, което в България се представя като "православен фундаментализъм" е най-обикновена великоруска пропаганда на ченгетата. И когато се съберат всички ченгета накуп: тези от синода, Божидар Димитров, Атака, РЗС и простодушното по живковски ченге БеБе - няма начин да не се получи подобен "изблик". Целта е както винаги - България да остане завързана към Кремъл, да не определяме сами днешния ден и бъдещето си.

    Ако прегледате явната част на стенограмата от срещата на Путин с БеБе ще видите, че нашичкият дудне нещо за "православните ни народи". Нерде нефт, газ и ядрена централа, нерде православие. Освен ако не приемем ирационалния култ на българина към АЕЦ за нов етап в развитието на православието.

    Едва когато приключим с безкрайните идиотски самоунижения на тема "освобождение", ще има шанс България да се отърси от "КГБ-православието".

    ОтговорИзтриване
  7. Няма да отговарям на малоумния постинг на Алиса, въпреки че е много показателен за мисленето на хората, чийто мозък е промит от православието.

    Няма да обсъждаме очевидната истина, че православието като начин на мислене и като светоглед е застинало някъде през 14 век, и че подобна философия няма място в една цивилизована европейска страна през 21 в.

    Но тук се повдигна и един според мен много важен въпрос - а именно, че православието представлява пряка заплаха за националната сигурност на България.
    Православието е 5-та колона на руския империализъм и ако искаме да сме свободни и да сме европейци, православието (а и всека зруга религия) трябва да се държат далече от обществения живот.

    ОтговорИзтриване
  8. Ти си болен, вълчо. Трябва да помислиш за една сериозна и системна терапия...

    ОтговорИзтриване
  9. Алиске, искаш ли да се разберем за нещо? Хайде, иде на църквица и целуни на дедо поп ръка (или там каквото му целувате), а разсъжденията ги остави на тези, които могат да ги правят.
    То мисленето не е просто нещо, моето момиче. )))

    ОтговорИзтриване
  10. Вълчо, ако желаеш да влизаме в този тон, ще ти кажа, че съм напълно съгласна с теб. А именно - мисленето не е просто нещо, да. Нужно е да уточним и че не е за прости хора. Което пък автоматично изключва и теб от такъв род действия.

    ОтговорИзтриване
  11. O'кей, Алиске, готина си! ;-) Нямам намерение да си губя времето.

    Днес видях нещо интересно. Г-н Борислав Цеков е публикувал в блога си "матриалче" под заглавие "Не посягайте на свободата на вероизповеданията!"...

    Наистина, това вече е смешно! Авторът на новия Закон за вероизповеданията, който именно огранчава свобдата на вероизповеданията, сега се е загрижил за тази свободата...

    ОтговорИзтриване
  12. Четох съм интервюто, когато излезе. Тъпо е. Некомпетентност и чесане на езици. Дори не е комично, трагикомично е.

    ОтговорИзтриване
  13. Нещата се развиват. Да видим какво ще излезе от всичсо това.
    Протестна декларация от различни религиозни и правозащитни ортанизации:
    http://www.bghelsinki.org/index.php?module=news&lg=bg&id=2755

    ОтговорИзтриване