AdSense Top

петък, 11 септември 2009 г.

Колко подготвен е Борисов?

Какво казва българският премиер на своя руски колега, по време на "директната им връзка", основана на "взаимно доверие". Буквално, следното:
"...Освен това, ние не успяхме да получим информация за характера на договорите, подписани между нашите страни. Може би това е и причината за разминаването в оценките... Може би, в едномесечен срок, ние ще се запознаем с положението на нещата в детайли..."

Важно е и следното:
"...За „Южен поток” аз мисля, че няма да имаме проблеми. Що се касае до петролопровода „Бургас-Александруполис”, то там има един единствен проблем. По този въпрос ще бъдат произведени два местни референдума – става дума за екологията на крайбрежната зона..."

Борисов на срещата с Путин.
Какво отговаря Путин?

"...Г-н премиер, още веднъж искам да повторя, че се отнасяме с разбиране към нуждата на новите членове на кабинета, на новия кабинет, да навлязат в материала и да се запознаят с всички тези проекти по-подробно.Истината е, че всички тези документи са открити. И ако заради вътрешнополитически причини от предизборен характер Вашите специалисти не са имали възможност да се запознаят с тях, ще ви предоставим всички възможни материали..."
Kommersant.ru: Вытянув ноги, Владимир Путин даже не пытался вытянуть из болгарского премьера 280 км трубопровода
Пак ще се върна на случилото се тези дни. Две от трите основни институции в България размениха нападки чрез медиите (президент и премиер). Единия обвини другия в липса на държавнически подход и компетенции, другият засвири на струната на емоционалните обвинения (човешка завист, заради липса на добри приятели). Посредниците (някои медии) в този задочен сблъсък на титаните обаче реагираха, както вече стана дума, още по-неадекватно. Впуснаха се да търсят скрити знаци какво тази словесна битка може да означава и колко адекватни са аргументите на единия от участниците.

Важното в случая е друго! Наред с унизителното чакане на Станишев за аудиенция, наред с очевидно сервилното отношение на президента към Путин, Борисов с НИЩО не допринесе за засилване на позицията на България и за запазване на честта на българските политици пред руските им колеги. Даже обратното, а приказките за черните колани и "директната връзка, основана на взаимно доверие" пет пари не струват!

Защо? Заради двата цитата, които илюстрират твърдението ми. Какво казва Борисов на своя колега Путин? Казва му следното:
  1. Аз, като премиер, и подчинените ми ресорни министри, идваме на среща с теб незапознати [неподготвени] с основните характеристики на договорите, които искаме да дискутираме с теб.
  2. Разпалените обещания на Борисов за "отърваване от руската енергийна зависимост", включително и чрез преразглеждане цитираните от него проекти, си остават просто предизборни кьорфишеци.
  3. Предизвиканият от ГЕРБ референдум е на път да се обърне срещу партията и премиера, който дава индикации, че това може да бъде и игнорирано, като "единствен проблем". Не екологията, а самият референдум.
  4. Борисов казва на Путин и друго: "Аз съм премиер, разполагам с цялата информация в държавата, но идвам на среща с теб, без да съм запознат с тези основни, стратегически за страната ни проекти."
И как реагира руският му колега? Подиграва се с него, галейки го по главичката: "Да, да! Разбирам. Не си имал време. Много си зает. Е, щом твоите хора не са ти дали всички необходими документи, батко може да ти даде неговите копия от материалите и договорите!"

Това, господин Борисов, означава, че НАИСТИНА сте отишъл на срещата НЕПОДГОТВЕН, с което сте злепоставил България и представляваната от Вас институция, с една почти безсмислена среща, на която руският премиер демонстрира типичното за Русия надменно отношение към нас. Друго обяснение на тези два цитата от срещата Ви с Путин трудно може да бъде дадено. Никакви локуми за "взаимно доверие" и "човешка завист" няма да отговорят на въпроса ЗАЩО, по дяволите, Ви беше нужна тази среща, извън светлините на светкавиците и камерите? Не всичко се случва в телевизора, господин премиер!

Няма коментари:

Публикуване на коментар