AdSense Top

вторник, 29 септември 2009 г.

Ако набиеш ченге – лошо ти се пише!.. А, ако то те набие?..

"Който пипа полицай, двойно му се връща, това е неписано правило по цял свят..."

Така медийният премиер Борисов формулира намеренията си за законодателни инициативи за инкриминиране на посегателствата срещу полицаи. Да говори така той вероятно е провокиран и от побоя над полицай в Перник. Вчера, в късните новини по Канала адвокат Йонко Грозев спомена нещо, в смисъл, че наказанията за посегателства срещу полицай са сред най-тежките в момента. Преди два дни премина пореден полицейски протест, драматично гарниран с мишени от стрелбища, "украсяващи" за по-изразително гърбовете на пушещи мъжаги с черни очила, които също искаха инкриминиране на нападенията срещу полицаи по време на служба. На протеста бе изразено и негодувание срещу присъдите над полицаите, осъдени за убийството на Чората.

Всичко това се случва на фона на репортажи за настроенията в Бургас, в защита на бивше ченге, застреляло Рижата. Стига се до там, че в своите коментари хората МАСОВО изразяват своето пълно недоверие в полицията и съдебната система да се справят с  бандитите и призовават към саморазправа с бандитите, като средство за борба с организираната престъпност.

Пишейки за това си спомням как преди няколко години бях арестуван и отведен в районното, защото... се прибирах към дома си, посред бял ден, носейки двете ми ЛИЧНИ тонколони, закупени законно поне 4-5 години по-рано. Подразнени от искането ми да се легитимират и мотивират проверката, на която ме подлагаха, без дори да приемат обясненията ми, че по закон не съм длъжен да пазя първичните счетоводни документи повече от 4 години (за да мога да докажа, че съм купил въпросната електроника), полицаите, извивайки ръцете ми и закопчавайки ме с белезници зад гърба, ме откараха онзи петъчен следобед в районното, с перспективата да прекарам там уикенда. Не ми бе позволено да се обадя на адвокат. Късмет имах, че жена ми наблюдаваше случващото се от прозореца. По това време, до колкото си спомням, медийният премиер бе изгряваща медийна звезда, подвизаващ се като главен секретар на МВР. С други думи, станах жертва на полицейски произвол и лека форма на насилие.

За мен, събитията, които споменавам по-горе показват поне следното:
  1. Полицията или не иска или не може да се справи с престъпността. Не искам да я победи изцяло. Това е невъзможно. Искам да я контролира и държи в нормални за европейска страна граници;
  2. Полицията е склонна да прояви неоснователно насилие спрямо граждани, които с нищо не нарушават законите;
  3. Въпреки, че е бил лице в лице с един от, както казват, най-отявлените бандити в Бургас, бившото ченге е надвишило, поне според това, което виждам и чувам по медиите, хипотезата за "състояние на самозащита" и е застреляло от упор Рижата, провокирайки гражданите на града към, според тях, справедливото желание и одобрение на насилието, като средство за разправа с беззаконията, поставяйки този метод НАД върховенството на Закона.
 ...Пак снощи, пак по Канала, коментирайки насилието от и над полицаи, репортерът на късните новини спомена с половин уста за "един общински съветник, който преби полицай в София."

На фона на всичко това, ченгетата искат дори по-тежки от съществуващите вече наказания за посегателства срещу тях и протестират срещу  осъдителните присъди над полицаи, обвинени в убийство на бандити. Техен рупор е медийният премиер Борисов, назначил за свой министър въпросния общински съветник, който преби полицай...

Чудно защо, но този път симпатиите ми не са на страната на полицаите и не смятам за справедливо едностранно да се увеличи тежестта на престъпленията срещу тях, както и да се утежни наказанието, поне не докато не се направи нещо адекватно за предотвратяване на произвола и насилието на самите полицаи над гражданите. А това няма да стане със заплахи за "двойно връщане по неписано правило" и предупреждения, че "лошо им се пише и все по-лошо ще става..."

снимки: Интернет и Булфото

17 коментара:

  1. Полицаите на улицата са рядко прости и много докачливи. Говорят неуважително и на "ти", а всяко отношение с тях, различно от това към училищен побойник може да ти докара шутове и арест.

    Вероятната причина е, че всеки полицай с потенциал и ум просто е станал офицер и не е на улицата.

    ОтговорИзтриване
  2. 1. Когато имаш искания, както си отбелязал тук: "Искам да я контролира и държи в нормални за европейска страна граници", не трябва да забравяш собствените ти задължения към държавата, а именно, че сблъсквайки се с нарушения на закона, трябва да съобщиш на съотв. орган за това. За пример италианските карабинери също се борят, но без помощ от местното население борбата върви към кофите.

    2. Или си някакво момченце, което клечи постоянно пред компютъра и никога не си се бил, или си пълен кретен. Кое от двете е не ми пука. Само ще ти кажа, че ако бивш барета извади палка и му я вземат, значи ония са много тренирани типове. Освен това са били наизвадили ножове и единственото което е могло да се случи, е да умре от техните ножове и удари. Е, той е избрал по-правилния изход, стреляйки на месо. Аз бих направил същото, но и с 3-та, не само най-близкия.

    В Америка има специален закон, който дефинира правата на всички служители бивши и настоящи в полицията и армията. Там има ли заплаха за такова лице, то има право да стреля, да стреля и пак да стреля. И така, докато има живи от другата страна.

    ОтговорИзтриване
  3. @Ивайло:
    1. Моите задължения съм ги изпълнявал. Нееднократно. Не се съмнявай. Но и не очаквай да ти се отчитам на теб.
    2. Какво, по дяволите, има общо с кого съм и не съм се бил аз? Какво точно се е случило, как са му взели палката, със законен пистолет ли е стрелял, можел ли е само да го простреля в капачката? Веднъж само? (все пак, извадили са ножове, не базуки)... Да не говорим, че въпросните мутри най-много да са блъскали в някой джим. Е, може и да знаят по някоя фатка. Това са все въпроси, на които не очаквам ти да отговориш, а и, честно казано, не ми пука за точно твоя отговор.

    Нека го докараме до американското ниво, във всяко отношение, пък тогава да говорим за правото на бивша барета "да стреля, да стреля и пак да стреля" по нападатели. Бил съм там и знам какви са техните улични ченгета. Знам ги и нашите. Ся кво шъ праим?..

    ОтговорИзтриване
  4. Когато сигурността се заплаща със свобода, това не е демокрация.
    ------------------
    Не знам за Ивайло, но аз искам да живея в свободна държава. Разбира се, свободата носи и отговорност - отговорността да коснумираш свободата си без да ограничаваш чуждата такава.

    Лесно е да прехвърлиш отговорността за сигурността си изцяло на Полицията, това е, което малодушните хора искат - нищо да не зависи от тях.

    И ако българските граждани допуснат страната ни да тръгне отново към лоното на Комунизма, където има сигурност, но няма свобода, то това ще докаже, че още не сме дорасли да живеем свободно - ще докаже, че сме роби - роби в съзнанието си. И то роби не по принуда, а по собствена воля. Хора-страхливци, които ги е страх от отговорността, която стои на плещите на свободния човек!

    Аз на това му викам просто "Овце".

    ОтговорИзтриване
  5. В случая май алтернативата е била да те почупят ли (и след това заколят) или да ги гръмнеш.
    Приказките за "един куршум в капачката" са несериозни. В такава ситуация като се извади оръжие се стреля "на месо". Ако не искаш - просто не го вади и бъди кротък, законопослушен и хуманен труп. ;-)

    Да не влизаме в подробности, кото напр. това, че куршума 9 мм. Parа на такава дистанция няма достатъчно стопиращ ефект и дори да му вкараш 3-4 куршума, пак има вероятност да успее да те изкорми преди да се гътне.

    Освен това стрелящият в случая вероятно е знаел добре какво може да се очаква от нападателите.

    ОтговорИзтриване
  6. Разбира се, за полицаи, които убиват хора без причина, трябва да има много по-тежки наказания от тези за другите граждани за аналогично деяние, защото това е престъпление с МНОГО по-висока обществена опасност.
    Онези, които застреляха гъбаря, ги... глобиха. Това ако не е абсурд!

    ОтговорИзтриване
  7. Вчера видях, че има отговор на моя, но предпочетох да изчакам да видя какво мислят и другите. За да не го възприемеш Асен Генов за лична нападка поста ми.

    Исках да кажа, че хора, които не тренират, няма как да знаят кой колко опасен би могъл да бъде един трениран човек (примерно барета). Бързината, с която се случват събитията в такъв ключов момент е светкавична. Нямаш време да седнеш да мислиш като Смислов или Каспаров на партия шах. Тук за части от секундата летят и се разминават ръце, крака, оръжия, тела избягват сблъсъци, някой понася удар/и. И когато в бързината на случващите се събития трениран човек като бившата барета да извади палка и ония да му я вземат, значи, че те са тренирали бой с палки (освен чистото помпане в залата). А с боя с палки обикновенно се тренира и бой с ножове. Не че с палката не могат да те убият, но ножът е инструмента на убиеца. Няма причина 3-та да извадят ножове на един човек, освен ако не искат да го убиват. В този момент ако той тръгне да се бие с тях, най-вероятно безславно ще падне убит. Ако извади пистолет и се забави, най-вероятно ще му го отнемат, както палката и след това шансове да оцелее няма да има.

    Ще ми се да поканя на тренировките с ножове всеки, който се мисли за големия умник, да му покажа как ако е бил на мястото на баретата, след като са му извадили ножовете, е добре разфасована мръвка за скара. Дори няма да избяга, защото мога да мятам ножове. :)

    За това казвам и че който няма боен опит в добре да не взема становища. Че току-виж утре започне да дава съвети на докторите как да лекуват. Човек тряба да дава мнения по въпроси, за които има познания. Другото е плява...

    Американците са загубили твърде много хора в борба на службите с престъпниците. Техните правила са написани с кръв.

    ОтговорИзтриване
  8. Ивайло,
    пробвал ли си се да пишеш сценарии за Холивуд? Така добре описаната от теб батална сцена провокира поне няколко крещящи въпроса. Защо му е на бивша барета, която освен да се бие, е бил обучаван и на психическа устойчивост и издържливост, поне според същите холивудски сценарии, да стига до подобни физически сблъсъци? Защо не го е избегнал? Защо другите двама не са "хвърлили" ножове по него, за да го обезвредят? Поне така би постъпил Стивън Сегал... Абе, много сценографски въпроси напират у мен...

    ОтговорИзтриване
  9. Намери инфо за това какво се е случило. След като са го засякли с аудито, те са слезли от колата да го пребият. Дошли са и 3-та, за това спешно той е извадил палката. Е няма закон да не си носи палката.
    Не е слязъл от мотора и да започне да блъска примерно с палката по капака, за да ги провокира.
    Психическата устойчивост няма общо с оцеляването в такъв момент. Тя обаче показва, че той не е извадил пистолета веднага - т.е. бил е психически устойчив.
    Много ми е чудно обаче от къде у теб такова желание да защитаваш престъпниците. Нещо роднини ли са ти?

    ОтговорИзтриване
  10. Има един момент от възпиращата сила когато в подобна ситуация падне един от нападателите (обикновенно водача). Така като гледам само Рижавия е познат и на преса и на обществеността. Другите с него са по-скоро помагачи. Тоест той е бил и водача им в конкретната ситуация. Неутрализирането на водача в подобна ситуация обикновенно сломява желанието за нападение в останалите. Това се е случило и там.

    А защо е стигнал до там баретата ли? Защото са го нападнали. Ти би подвил опашка, но това нямаше да те спаси. Такива типове тръгнат ли към теб или си свършен или те.

    ОтговорИзтриване
  11. Не защитавам престъпници, а принципа да не изхождаме погрешно от един детайл и да обобщаваме, стигайки до погрешни заключения. В същия стил - от къде у теб такова желание да защитаваш бивши барети. Нещо общ бизнес, а?

    ОтговорИзтриване
  12. Да. Те ме защитават мен персонално от бандити. :)
    И аз тях мога, ама не са казали.

    ОтговорИзтриване
  13. Тоест, и ти си в порочния кръг "бивши барети - т. нар. охранителен бизнес - мутри"... :-) разговорът стигна до своята същност! Аз ти говоря за философия и принцип на върховенство на Закона, ти ми вадиш аргументи за "силово решаване" на проблемите, извън ЗАКОНА... :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Като гражданин на РБ баретите наистина ме пазят от бандити. Разговора наистина си стигна същността, ама тя се оказа по-друга. Няма как да нападат служител дори бивш и аз да стоя така и да не му помогна. Ако си е заслужил наказанието - има си органи. Но да го оставя така срещу бандитите - тая няма да я бъде.
    Никъде няма силово разрешаване, има конкретна клауза в Закона, която казва именно за законната самоотбрана. И не тая по дефиницията на Васил Илиев (бог да го прости): при законна самоотбрана ги... пребихме от бой. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ивайло, подготовката в ръкопашен бой на баретите (както и на цялото МВР) съвсем не е блестяща. Така че са му взели палката като нищо.
    Малко вероятно е да са тренирали - нали не мислиш, че бургаските мутри ще седнат да се занимават с кали и ескрима? ;-) Или с Пекити-търша...

    Просто са му взели палката и са извадили ножове. Ситуация достатъчно опасна, и като се има предвид, че това са хора без задръжки, са можели да го убият. Човекът е реагирал съвсем адекватно на ситуацията.

    Сега доколко баретите ни пазят от бандити е друг въпрос. Особено, когато се знае че поне половината от тях работят ЗА такива бандити. )))
    Но въпросът за корупцията и за участието на прекалено много служители на МВР в престъпни групи е съвсем отделна тема.

    Тук дискутираме има ли един човек право да се защитава. И адекватно ли се е защитил. Според мен - да.

    Асене, любовта е само един от Космическите принципи. Всеки от тях се уравновесява от своята противоположност. Демек требва да има баланс между ненасилието и насилието. Така се ществува Светът. Това е истинската духовност. ;-)

    ОтговорИзтриване
  16. Хора, които са били свидетели твърдят, че след като са му взели палката, малко са го понабили и чак тогава са извадили ножовете. Тоест, дори понабит, той не е посегнал към пистолета.

    Относно баретите - е те специално ни пазят. Виж, НСБОП е друга бира. Не случайно искаха да трепят ген. Кирил Радков (бившия шеф на баретите трябвало да участва в акцията в кв. Надежда, но негов заместник отишъл; акцията, в която НСБОП им излиза в гръб и ги изпозастрелва).

    ОтговорИзтриване
  17. Поразрови се из вестниците - там бяха изнесени достатъчно случаи, когато барети (действащи) работят като гардове на разни мутри и т.н. ... Така че пазят собствения си джоб и мутрите, които им плащат.
    Не пазят гражданите. Но същото е положението и с поне 2/3 от полицаите в България. )))

    ОтговорИзтриване